Barion Pixel Új kutatás vizsgálta az alkohol és a mellrák kapcsolatát – mutatjuk, mire jutottak – Coloré

Új kutatás vizsgálta az alkohol és a mellrák kapcsolatát – mutatjuk, mire jutottak

2023. 08. 16.

A mellrák diagnózisa sok nő életét megváltoztathatja, és gyakran felmerül a kérdés, hogy szükséges-e teljesen lemondani az alkoholról. Egy új tanulmány azonban arra jutott, hogy nem feltétlenül van így.

A mellrák és alkoholfogyasztás kapcsolatát kutatták

Egy friss kutatás vizsgálta a mellrák és alkoholfogyasztás kapcsolatát. Eszerint, ha mellrákot diagnosztizáltak nálad, nem kell feltétlenül lemondanod az alkoholról. A tanulmány azt állítja, hogy az alkalmi alkoholfogyasztás valószínűleg nincs összefüggésben a mellrák visszatérésének kockázatával.

A Kaiser Permanente Észak-Kaliforniai Kutatási Divíziójának vezető kutatója elmondta:

Az eredmények azt sugallják, hogy az alkoholfogyasztás nem társul a mellrák visszatérésének vagy a betegségben való halálozás kockázatának növekedéséhez.

A kutatásban nem találtak összefüggést az alkoholfogyasztás és a visszatérés vagy halálozás kockázata között az emlőrák diagnózisa idején vagy azt követő hat hónapban. A kutatók számos tényezőt figyelembe vettek, mint például a diagnózis időpontja, a rák stádiuma, faji és etnikai hovatartozás, társadalmi-gazdasági adatok, menopauza státusza a diagnózis idején, a daganat jellemzői, a kezelés módja, dohányzás, fizikai aktivitás és testtömeg index, valamint az előzetes egészségügyi problémák, amelyek torzíthatják az eredményeket.

mellrák, alkohol
Kép forrása: Nattakorn Maneerat / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Egy pohár bor még belefér

A kutatásban részt vevők között azok a túlsúlyos, mellrákos túlélők is szerepeltek, akik alkalmanként fogyasztottak alkoholt (napi negyedtől fél pohárnyiig vagy akár többet is), és meglepő módon ez a csoport rendelkezett az alacsonyabb halálozási kockázattal. A kutatók szerint nem egyértelmű, hogyan kell értelmezni ezt az eredményt, bár a túlsúlyos páciensek esetében elmondható, hogy alapvetően egészségesebb életmódot próbáltak folytatni, például többet sportoltak. Azonban további kutatásokra van szükség a témában.

Az alkoholfogyasztás és a mellrák közötti összefüggést korábbi tanulmányokban is vizsgálták, azonban az eredmények ellentmondásosak voltak. A kutatók rámutattak, hogy jelenleg nincsenek egyértelmű irányelvek túlélők számára az alkoholfogyasztásra vonatkozóan. Jelenleg azt javasolják, hogy a betegséggel küzdő nők naponta ne fogyasszanak többet egy pohár alkoholnál.

mellrák, alkohol
Kép forrása: Anka Zhuravleva / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy egy kis mennyiségű alkohol fogyasztása nem valószínű, hogy növeli a mellrák visszatérésének kockázatát.

Egy rákos diagnózis után sok páciens motivált az életmódváltásra, ami gyakran magában foglalja a napi testmozgást és egy egészségesebb étrendet. A tanulmányunk eredményei arra utalnak, hogy az orvosok nyugodtan elmondhatják a pácienseknek, hogy napi egy pohár alkohol fogyasztása valószínűleg nem növeli a mellrák visszatérésének kockázatát

– állapították meg a kutatók. Természetesen túlzásba nem szabad esni, sőt, egy kutatás miatt a jelenleg életben lévő irányelvek nem fognak változni, vagyis továbbra is az alkohol kerülését ajánlják az orvosok a betegséggel küzdő nőknek.

A tanulmányban több mint 3600 túlélő adatait gyűjtötték össze, akik kitöltöttek egy kérdőívet az alkoholfogyasztásukról. Több mint 11 évnyi követés során 524 nőnél jelentkezett a rák visszatérése, és 834-en haltak meg – 369-en a betegség következtében, 314-en szív- és érrendszeri betegség miatt és 151-en más egészségügyi problémában.

Forrás: Upi

Borítókép forrása: Andrii Zastrozhnov / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

/egeszseg/test-es-lelek/alkohol-mellrak-kapcsolat/