Barion Pixel Segítség, elérte a menopauza az anyukámat – így támogasd tinédzserként édesanyádat a változókorban – Coloré

Segítség, elérte a menopauza az anyukámat – így támogasd tinédzserként édesanyádat a változókorban

2023. 01. 03.

Mi, nők rengeteg változáson megyünk keresztül az életünk során, különösen a hormonháztartásunkat illetően. Sem a felnőtté válás, sem a menopauza nem könnyű folyamat, ám mindkét esetben ugyanolyan fontos egymás támogatása. Jelen cikkünkben az utóbbira koncentrálunk: olyan ötleteket gyűjtöttünk össze (nem csak) tinédzser olvasóink számára, amelyekkel támogatásukat fejezhetik ki édesanyjuk felé a menstruáció elmaradásának időszakában.

Akárcsak a menstruációt, úgy a menopauzát is számos tabu és ellentmondás övezi a társadalmunkban, sőt, gyakran még legszűkebb közösségünkön, a családon belül is. Mivel a fogalmat leggyakrabban a „női lét végével” párosítjuk össze a fejünkben (hiszen a menopauzába lépve megszűnik a termékenységünk), a nők többsége szégyenteljes folyamatnak éli meg ezt az egyébként természetes változást. (Nem véletlenül nevezik ezt az időszakot változókornak.)

Érdekes ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban némi fordulat érzékelhető a menopauza értelmezése terén, hiszen az sokakra épp ellenkezőképp hat: mivel megszűnik a félelem a nem kívánt terhességtől, felszabadítónak élik meg a változást, s ez (adott esetben) növelheti a szexuális étvágyukat is. Ahhoz azonban, hogy megértsük, min megy keresztül szerettünk, érdemes tisztában lenni az alapokkal, azaz, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak le az édesanyánk testében és lelkében.

Egyesek szégyenteljesnek, mások felszabadítónak élik meg a változást.
Egyesek szégyenteljesnek, mások felszabadítónak élik meg a változást.Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Menopauza gyorstalpaló

Keresve sem találhatott volna ki az emberiség találóbb szót a változókor beköszöntére, hiszen a menopauza szó szerint a menstruáció, azaz a termékenység időszakának végét jelenti. A legtöbbeknél általában nem is annyira a menstruáció elmaradása, mint inkább az azt kísérő, kellemetlen, úgynevezett klimaxtünetek játszanak közre a labilis lelkiállapot kialakulásában.

A menopauza előtti és utáni öt-hat évet klimaktériumnak, más néven klimaxnak nevezzük, de ennek két szakaszát a szakirodalom külön-külön is kiemeli: a menopauza (azaz az utolsó menstruációs vérzés) előtti időszakot premenopauzának, az azt követőt posztmenopauzának nevezzük. Ugyan a premenopauza során a legtöbb nő már megtapasztalja a menopauza néhány tünetét (hormoningadozás miatti hőhullámok, érzelmi instabilitás, alvászavarok), menstruáció – még ha rendszertelenül is, de – még mindig van ebben az időszakban.

Csak akkor mondhatjuk bizonyosan, hogy valaki beért a változókorba, amikor egy év eltelt az utolsó menstruáció óta.
Csak akkor mondhatjuk bizonyosan, hogy valaki beért a változókorba, amikor egy év eltelt az utolsó menstruáció óta. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A posztmenopauza során már leáll a petefészkek hormontermelése, nincs többé peteérés, azaz nem jöhet létre terhesség. Rögzített tény viszont, hogy akkor beszélhetünk ténylegesen menopauzáról, ha az utolsó menstruáció óta eltelt már egy év. Bizonyos tünetek csak ezek után jelentkeznek: gyakori a hasi típusú elhízás, a hajritkulás, a hüvelyszárazság és a nemi szervek szőrzetének megritkulása is a második szakaszban.

Hogyan segítsünk?

  • Beszélgessünk vele, amíg tehetjük!

A menopauza kapcsán talán az egyik legnehezebb az, hogy rábírjuk édesanyánkat, beszéljen arról, min megy keresztül, hiszen előfordulhat, hogy kellemetlen számára a téma, vagy az, ha be kell számolnia bizonyos tünetekről. Ezzel együtt nem árt észben tartanunk, hogy minden női test más, így nem biztos, hogy édesanyánk ugyanazokon megy keresztül, mint a legjobb barátnőnk mamája, ne traktáljuk tehát olyasmivel, hogy „Lili anyukája bezzeg…”

A legfontosabb inkább az, hogy tudassuk vele: számíthat ránk, s ha szeretne velünk megosztani valamit, a rendelkezésére állunk. Nemcsak miatta, hanem magunk miatt is érdemes összegyűjtenünk édesanyánk tapasztalatait, mert nagy esély van arra, hogy néhány évtized múlva ugyanilyen módon esünk majd át a változókoron, mint ő. Beszélgessünk hát vele a menopauzáról, amíg lehet!

Menopauza során gyakran előfordul a szégyenérzet a megtapasztalt, gyakran idegesítő tünetek és a változókorral kapcsolatos asszociációk miatt.
Menopauza során gyakran előfordul a szégyenérzet a megtapasztalt, gyakran idegesítő tünetek és a változókorral kapcsolatos asszociációk miatt.Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
  • Bátorítsuk az úton!

A menopauza során gyakori, hogy a nők úgy érzik, kicsúszik a lábuk alól a talaj, mi több, megszűntek nőnek lenni, és nem sokat javítanak a helyzeten a klimaxos tünetek sem. Ennek következményeképp csökkenhet az önértékelésük, s nehezebben ugorják meg az (egyébként kvalitásaikhoz nem mérhető) akadályokat. Néhány bátorító szó viszont egyértelműen csodát tehet a kiélezett szituációkban. Higgyük el: a „bízom benned”, „meg tudod csinálni” és „büszke vagyok rád” típusú bátorítások végtelenül jólesnek a léleknek, nemcsak a változókor idején, de ilyenkor azért különösen!

  • Segítsünk neki a tünetek enyhítésében

Nem segítik a változókorban lévő nőket mindennapjaik pozitív megélésében a sokszor idegesítő tünetek sem: a hőhullámok miatt a menopauzában lévők gyakran megfáznak, fejfájással vagy migrénnel küzdenek, és ezek miatt általános frusztráció veszi be magát (szó szerint) a bőrük alá.

A kutatások szerint ezek a tünetek aktív életmóddal részben enyhíthetők: a jóga, az úszás és a séta is megkönnyebbülést hozhatnak. Még jobb ötlet, ha együtt végezzük el ezeket a tevékenységeket, ezzel kifejezhetjük támogatásunkat, nem mellesleg jól szórakozhatunk együtt!

Ha nagyon elhatalmasodnának édesanyánkon a fenti tünetek, érdemes arra biztatnunk, hogy keresse fel a nőgyógyászát, hiszen ma már számos készítmény áll rendelkezésre ahhoz, hogy megkönnyítse számára a változókort.
Források: ITT, ITT

A borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix