Barion Pixel Nyálban az igazság – Szívbetegségek jeléről is árulkodhat! – Coloré

Nyálban az igazság – Szívbetegségek jeléről is árulkodhat!

2023. 08. 22.

A nyál segítségével már a tünetek előtt kideríthető, hogy szívbetegségben szenvedünk-e!

A nyálnak több szerepe is van, s most arra jöttek rá a tudósok, hogy sok minden kideríthető belőle, így az is, hogy szenvedünk-e érrendszeri vagy szívbetegségben. A válaszokat a paradontitis-ben kell keresni, ami egy meglehetősen gyakori szájüregi betegség. A paradontisis megfertőzi az ínyt, ám nem csak ebben jelentkezik, ugyanis minél magasabb szinten van a gyulladás, annál nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség. Ez – mint megfigyelték – kortól független, így fiatalok estében megállja a helyét. Ez a felfedezés azért is nagy jelentőségű, mert az emberek igencsak nagy része hal meg szív és érrendszer okozta probléma miatt.

A fogápolás, mint a szívbetegség ellenszere?

A parodontitis az íny gyakori fertőzése. A tudósok gyanúja szerint a gyulladást kiváltó tényezők az ínyen keresztül juthatnak a véráramba, és így károsíthatják az érrendszert. Jelenleg egészséges, parodontisis-szal nem rendelkező fiatalokat vizsgálnak, hogy megállapítsák, vajon a szájüregi gyulladás alacsonyabb szintje klinikailag releváns lehet-e a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

Mint mondták, kezdenek egyre több összefüggést látni a szájüregi egészség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek között. Amennyiben megállapítják, hogy a szájüregi egészség hatással lehet a szívbetegségek kialakulására a fiataloknál, már a tünetei megjelenése előtt tudnak lépni.

A vizsgálatok során figyelik a pulzusszámot, az artériák merevségét, az áramlás által létrehozott tágulást, s ezáltal az artériák egészségét is. Az artériák ugyanis minél merevebbek, annál rosszabbul működnek, s ezáltal idővel kialakulnak ér- és szívrendszeri problémák.

A tudósok 28 olyan 18 és 30 év közötti nemdohányzó személyt vizsgáltak, akiknek nem voltak olyan társbetegségeik vagy gyógyszereik, amelyek befolyásolhatnák a szív- és érrendszeri kockázatot, és nem számoltak be parodontális betegségről. Arra kérték őket, hogy a laboratóriumi látogatás előtt hat órán át koplaljanak, így csupán vizet ihattak.

A szívbetegségek kiszűrhetőek a nyálból - vélik a tudósok / Kép forrása: People Images / Getty Images
A szívbetegségek kiszűrhetőek a nyálból – vélik a tudósok / Kép forrása: People Images / Getty Images

A tudósok megállapították, hogy a nyál magas fehérvérsejt-tartalma szignifikáns kapcsolatban állt az artériák tágulásával, ami arra utal, hogy ezek az emberek fokozottan ki vannak téve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának. A fehérvérsejtek és a pulzushullámsebesség között azonban nem volt összefüggés, így az artériák egészségére gyakorolt hosszabb távú hatásokra még nem találtak választ.

A szájhigiénia betartása a rendszeres fogorvosi látogatások mellett is ajánlott, különösen e vizsgálat fényében. A tervek szerint tovább vizsgálják a parodontitis-ben szenvedő betegeket, annak reményében, hogy válaszokat találnak az eleddig megválaszolatlan kérdésekre.

Forrás: News Medical.

Nyitókép forrása: Getty Images