Barion Pixel Papírból készült poharak és szívószálak – Több káruk van, mint hasznuk? – Coloré

Papírból készült poharak és szívószálak – Több káruk van, mint hasznuk?

2023. 08. 25.

Az utóbbi időben szélesebb körben is leváltotta a műanyagból készült poharakat és szívószálakat a papír változat, ám most úgy tűnik, hogy ezzel sem jár jobban a környezetünk, sőt!

A szívószálak és a poharak igazi partikellékek. A közelmúltig műanyagból készültek a szívószálak, és sok pohárral is találkozhattunk hasonló anyagból, ám környezetvédelmi okokra hivatkozva ezek háttérbe szorultak, és felváltották őket a papírból készült társaik.

Most azonban egy tanulmányból kiderült, hogy a papírból készült szívószálak káros vegyi anyagokat tartalmaznak.

Papírból készült szívószálak és poharak – Ezért károsak

Az Európában végzett tanulmány 39 szívószálmárkát vizsgált, és arra is ügyeltek, hogy a víz-, hő- és foltállóság növelésére használt vegyi anyagok milyen mértékben vannak jelen. A vizsgálatból kiderül, hogy olyan poli-és perfluor-alkil anyagokat (PFAS) tartalmaznak a papírból és bambuszból készült szívószálak, amik károsak lehetnek számunkra.

Ezek a PFAS-ok úgy is ismertek, mint ,,örökkévaló vegyi anyagok”, ugyanis amellett, hogy potenciális veszélyt jelentenek az ember egészségére, a környezetre is károsak, merthogy rendkívül nehezen bomlanak le. Több betegséghez vezethetnek, így pajzsmirigybetegségekhez, vese-vagy hererákhoz, és további egészségi problémákhoz is. Bár vannak növényi alapanyagokból készült darabok is, a tanulmányból kiderül, hogy ezek sem mentesülnek a fentiek alól, így a tudósok megkérdőjelezik az ilyen szívószálak és poharak létjogosultságát.

A vizsgálat során olyan anyagokat vettek alapul, mint a papír, a bambusz, az üveg, a rozsdamentes acél és a műanyag, ugyanis ezekből mindből készül szívószál. Legrosszabbul a papír végzett, ezt követte a bambusz, a műanyag, majd az üveg. Érdekes módon azonban az acél szívószálakban nem mutattak ki PFAS-t.

A szakemberek kiemelték, hogy papírszívószálak egyszeri használata nem okoz gondot, ám ha rendszeresen a szánkba vesszük, az aggodalomra ad okot. Kérdés, hogy szándékosan adják-e hozzá a papírszívószálakhoz a PFAS-okat, vagy a gyártási folyamat során keletkező szennyeződésből származnak. A kutatók arra jutottak, hogy valószínűleg vízlepergető hatása lehet a vegyi anyagoknak a szívószálon.

A papírból készült szívószálak és poharak nagy része vegyi káros vegyi anyagokat tartalmaz / Kép forrása: Pixabay
A papírból készült szívószálak és poharak nagy része vegyi káros vegyi anyagokat tartalmaz / Kép forrása: Pixabay

Sajnálatos módon a papírpoharak sem vizsgáztak jól, ugyanis ezek is tartalmaznak vegyi anyagokat, melyek a természetbe kerülve bomlás közben kárt okoznak. Erre úgy jöttek rá, hogy papírból és műanyagból készült poharakat is hagytak nedves üledékben és vízben, majd megfigyelték, hogy a kiszivárgó vegyi anyagok hogyan hatottak a talajban lévő lárvákra. Mint kiderült, a papírpohárból származó anyagok negatívan befolyásolták a lárvák fejlődését. S hogy miért vannak vegyi anyagok a poharakon? Azért, mert önmagukban nem lennének zsír-és vízállók, ezért külön felületet kell kapniuk, amelyek polilaktidból készülnek. Bár ez meglehetősen gyorsan lebomlik, ez nem jelenti azt, hogy nem lenne mérgező!

A kutatók azt mondják, hogy az eredmények fényében érdemes visszatérni a második világháború előtti időszakra, és visszaállni a nem eldobható termékek használatára. Ajánlott például az elviteles kávéhoz saját poharat használnunk vagy időt szánni rá, és helyben fogyasztani. Az ENSZ is támogatja a tervet, így jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy hogyan csökkenthetnénk a műanyagok okozta környezetszennyezést világszerte.

Forrás: Science Direct.

Nyitókép forrása: Pixabay

/egeszseg/test-es-lelek/papirbol-keszult-szivoszalak/