Barion Pixel Ez lehet a kiút a műanyagkrízisből – Coloré

Ez lehet a kiút a műanyagkrízisből

2022. 12. 11.

Az utóbbi évtizedekben rendkívüli módon felgyorsult a környezetszennyezés. A műanyagkrízisből való kilábalás azonban nem egyszerű folyamat, ám az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése igyekszik megtalálni a környezetszennyezés csökkentésének módját.

A műanyagkrízis mára már olyan mértékű, hogy lassanként megfojtja a bolygót a műanyag-hulladék. Legyen szó óceánokról, hegyekről vagy akár a magunkhoz vett ételekről és folyadékról, a műanyag mindenben jelen van. További hátránya, hogy a klímaváltozásban is nagy szerepet játszik, ugyanis károsítja a növény- és állatvilágot, s ezen keresztül a mi életünkre is hatással van.

A műanyagkrízis múltja és jövője

Bár vannak törekvések a szelektív hulladékgyűjtésre irányulóan, az adatok továbbra is elkeserítőek: a valaha keletkezett műanyagszemét 79%-a valahol a természetben vagy egy szemétlerakóban tengődik. Ez azért is probléma, mert ezek az anyagok 24%-ban olyan elemeket tartalmaznak, amelyek káros hatással vannak az egészségünkre.

Az új megegyezés értelmében azt tűzték ki célul, hogy a műanyagokat már az előállítás során szabályozzák, így minél kevesebb olyan elemet tartalmazzon, ami káros lehet akár a környezet, akár az élővilág számára. Ezen felül nagy hangsúlyt fektetnek majd a hulladék felhasználására is. Az ígéretek szerint két és fél év munkájával megkezdődhet az új eljárás bevezetése, mellyel talán lehet kiút a műanyagkrízisből.

Ha többet olvasnál a témáról, látogass el a Humusz oldalára!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix