Barion Pixel 11+1 tipp a valóban környezetbarát esküvőért, avagy a modern lagzi ismérvei – Coloré

11+1 tipp a valóban környezetbarát esküvőért, avagy a modern lagzi ismérvei

2023. 04. 25.

Ha az év 364 napján fontos számodra a Föld, a maradék egy napon se dobd az elveidet, csak azért, mert esküvőd lesz.

A környezetbarát esküvőd megvalósításában hasznos tippekkel segítünk.

1. Vegyél használtat!

Gyűrűhordó párna, borítékgyűjtő doboz, maszkok és játékok szelfizéshez, táblatartó állványok, különböző dekorelemek, menyasszony- és vőlegény feliratos és egyéb ruhadarabok és kiegészítők. Az esküvődön számos olyan dologra szükséged lesz, amit sem előtte, sem később nem fogsz tudni használni. Ne legyél rest körülnézni az adok-veszek oldalakon és Facebook-csoportokban, és amikor már nincs rájuk szükséged, tovább adni ezeket a dolgokat, hogy mások számára is hasznosság váljanak. Használt dolgokkal nemcsak környezetbarát esküvőd lesz, de pénzt is spórolsz.

2. Bérelj!

Nem csak ruhát bérelhetsz a nagy napra, hanem étkészleteket, dekorelemeket, bútorokat, textileket, sőt például textilszalvétát, gyűrűhordó dobozkát, a fotósarok kiegészítőit is. Nem biztos, hogy bérelni olcsóbb lesz, mint megvenni, de ez mindenképpen fenntarthatóbb megoldás annál, mintha utána kidobnád a számodra haszontalanná váló dolgokat.

3. Válassz fenntartható virágdekort

Környezetbarát esküvő
Annie Spratt Eskuvo Unsplash

A vágott virág nagyon szép, de nem igazán környezetbarát. Ahol csak lehet, használj cserepes, élő növényeket – elhelyezheted őket nagyobb kaspókban és az asztalokon, kisebb cserepekben is. A legjobb, ha béreled őket.

Ha mégis a vágott virágokat választanád, szezonális, helyben is termesztett fajtákat válassz és kérd meg a dekorosodat, hogy hazai forrásokból szerezze be őket.

4. Válassz fenntartható ékszereket

Válassz ékszert magyar tervezőtől, támogass egy tehetséget. Ha maradnál a gyémántoknál, jó, ha tudod: már a világsztárok körében is a fenntartható gyémántok hódítanak.

5. Oldd meg online

Talán nem kell mindent papírra nyomtatnod ahhoz, hogy mindenki értesüljön mindenről, mindenkihez eljussanak a nap információi, és minden csodálatos legyen. Amit csak lehet, kommunikálj digitálisan.

Menükártyából, ét- és itallapból sem feltétlenül kell mindenki tányérjára tenni, asztalonként egy darab is elég lehet.

6. Mondj le az ajándékokról

Add kedvesen a vendégeid tudtára, hogy nem szeretnétek tárgyakat kapni az esküvőtökön, hiszen nem biztos, hogy épp azokra van szükségetek (és nem akartok feleslegesen hulladékot termelni). Utasítsd vissza az ajándékokat, vagy esetleg kérj pénzt.

7. Valóban hasznos ajándékokat adj

Ha megajándékoznád a násznépet, azt valóban hasznos, fenntartható ajándékkal tedd. Válassz olyan dolgot, ami biztosan nem fogja a kukában végezni, például az ehető vagy iható ajándékokkal aligha lősz mellé.