Barion Pixel 5 spirituális film, amely a lelkedig ér, a velődbe hatol és elgondolkodtat – Coloré best of 2023 – Coloré

5 spirituális film, amely a lelkedig ér, a velődbe hatol és elgondolkodtat – Coloré best of 2023

2023. 10. 27.

Az élet olykor válogatott fegyverarzenállal támad és módszeresen a földre terít. Persze, ami nem öl meg, az megerősít, ám vannak olyan élethelyzetek, amikor úgy érezzük, hogy elhagyott az erőnk. Nemcsak a fizikai, hanem a lelki erő is fogyóban van. Ilyenkor kell olyan lehetőségekhez nyúlni, amelyek kevés energiát igényelnek, mégis segíteni tudnak. A spirituális filmek ilyen eszközök lehetnek.

A filmek, a zene, a tánc nemcsak szórakoztatnak, de eljuthatnak hozzánk stílusukkal, témájukkal, mondanivalójukkal. Meghatározhatják gondolatainkat, véleményünket és bizonyos helyzetekben akár alternatív gyógymódként is használhatók.

Fárasztó, fizikailag és mentálisan megterhelő nap vagy időszak mindig lesz az életünkben. Ha azonban úgy érezzük, hogy maga alá tepert a valóság és szükség van külső támogatásra is, akkor olvashatunk témába vágó könyveket, fordulhatunk szakemberhez, de megoldást és/vagy megnyugvást kínálhatnak a spirituális filmek.

Spirituális filmek
Nemcsak megszólíthat a spirituális film, de utat is mutathat / Kép forrása: Jorm Sangsorn / Getty Images

Mitől válik spirituálissá egy film?

Ha olyan tartalmat és gondolatokat közvetít, amely az emberi létezéssel, lélekkel, vagy az élet értelmével foglalkozik. Ha témája az önismeret, a hit, a reinkarnáció vagy a transzcendencia. A spirituális filmben gyakran ezek a témák kerülnek a középpontba. A főszereplő belső utazásával és fejlődésével nemcsak azonosulhatunk, de a saját életünkre levetítve talán a megoldás vagy legalább a feloldozást megkapjuk. Ez megkönnyebbülést jelent.

Az ilyen alkotásokban olyan hangulatot teremtenek, amely lehetővé teszi a néző számára is a felvetett témában való elmélyülést. A mediatív állapot a lélek lenyugtatásához járul hozzá.

A mély tartalmú film nem erőszakos és nem igyekszik ráerőltetni a nézőre a saját nézeteit, hanem inkább arra kínál lehetőséget, hogy megértsük önmagunk működését, felismerjük a problémát, hogy azáltal az önfejlődés lehetőségét megkapjuk.

Nemcsak a tartalmi síkon jut el a nézőig a film mondanivalója, hanem a vizuális és zenei is elemek is bejutnak a tudatba és a tudatalattiba is. Segítségükkel felfedezhetjük önmagunk értelmét, inspirálhatnak, erőt adhatnak, hogy a legnehezebb időszakon is felül tudjunk kerekedni.

Spirituális filmek
Felállíthat a padlóról és erőt adhat / Kép forrása: BrianAJackson / Getty Images

5 spirituális film, amelyet látnod kell, ha a lelkedet akarod simogatni

  1. Az élet csodaszép: eredeti címén It’s Wonderful Life. A Frank Capra rendezte filmet 1946-ban mutatták be. Egy férfiról, George Bailey-ről szól a történet, aki kilátástalan helyzetében úgy gondolja, hogy nincs más út, csak az öngyilkosság. Csakhogy odafent nem akarják még látni, ezért egy angyalt küldenek le hozzá, aki azt kapja feladatául, hogy segítse pártfogoltját. Az angyal ahhoz a módszerhez nyúl, hogy bemutatja George-nak, hogy nélküle mennyire sivár lenne az a hely, ahol él és milyen fontos szerepe van.
  2. Mennyei prófécia: eredeti címén The Celestine Prophecy. A 2006-os film véletlenek által (amelyek tudjuk, hogy nincsenek, ha már spirituálisan nézzük a dolgokat) eljut Peruba, ahol a kilencedik tekercs után kutat társaival. A tekercsek tartalma alapjaiban változtathatják meg az ember gondolkodását, de vannak, akik éppen ezt akarják megakadályozni. A kutatás során a főhős, John Woodson nemcsak a tekercset titkát fejti meg, hanem önmagához is közelebb jut. A kalandokkal és csavarokkal átszőtt film bölcsességei a nézőhöz is elérhetnek.
  3. A kis Buddha: vagyis Little Buddha, amely 1993-ban jelent meg, szereplőgárdája és tartalma miatt is magával ragadó. Keanu Reeves, Chris Isaac és Bridget Fonda neve megáért beszél. A történet arról szól, hogy Norbu láma egykori mestere reinkarnációját keresi már egy ideje. A mester Seattle-ben bekövetkezett halála után úgy hiszi, hogy egy kisfiú testében bújhat meg a mester. Ezt a fiút megismerteti a buddhizmussal, a Siddhartha életéről szóló könyvben leírtak pedig megelevenednek a fiú és a néző előtt is.
  4. Zöld könyv – Útmutató az élethez: a Green Book 2018-ban került filmvászonra. Tony Vallelonga kidobóemberként dolgozik egy bárban. Egy alkalommal ellopja egy hírhedt ember kalapját, majd gondol egyet és inkább úgy tesz, mintha ő lenne a becsületes megtaláló. A bár két hónapos bezárása miatt kénytelen más munka után nézni, hogy el tudja tartani a családját. Habár nem rajong az afroamerikai személyekért, mégis fekete zongorista sofőrje lesz. Bőrszín ide vagy oda, de a zongorista stílusa Tony ellentétje. Közös utazásuk során rájönnek, hogy több mindenben hasonlítanak, mint azt gondolták volna.
  5. A forrás: A The Fountain már csak azért is jó választás lehet, mert a főszereplő Hugh Jackman, aki egy orvost alakít. Felesége agyát egy kór támadta meg és a férj minden idejét annak szenteli, hogy megtalálja a gyógymódot. A feleség beletörődve sorsába úgy dönt, hogy megírja könyvét, de a befejezést férjére bízza. A feleség hiánya és kilátástalan helyzete miatt a férfi csak nagy nehezen érti meg, hogy mi is a cél. A cselekmény három szálon és három különböző időben játszódik.

Remek hétvégi programnak ígérkezik bármelyik spirituális film. Nemcsak akkor lehet megnézni ezeket az alkotásokat, ha épp a padlón heversz. Ha vágysz az önfejlődésre és szívesen elmerülnél a spiritualitásban, akkor hajrá!

Nyitókép forrása: Jorm Sangsorn / Getty Images
0 /eletmod/ezoteria/5-spiritualis-film/