Minden bocsánatkérés őszinte? Így szúrd ki, ha nem

Nem is minden "bocsánat" jelenti azt, hogy valaki megbánta, amit tett?

brett jordan S4tm mox xQ unsplash

Nem egyszerű dolog bocsánatot kérni, sőt, egyesek számára olyan nehéz kinyögni, mint átvészelni egy rettenetes migrént. Azonban egy nehezen kiköhögött elnézéskérés is jobb, mint egy olyan, amit nem is gondoltak teljesen komolyan.

Tudod, hogyan kell kiszúrni, hogy valaki őszintén kér bocsánatot? Úgy, hogy az alábbi mondatok közül egyik sem igaz rá. Figyelj, és megtanulod!

Ha van benne “ha” vagy “de”…

Ha a bocsánatkérő olyan szavakkal köti össze a mondata két felét, mint a ha és a de, akkor sajnos a pszichológusok szerint van okod a gyanakvásra, hogy nem teljesen őszintén gondolja. A de szó invalidálja az elnézést kérést, a ha pedig arra utal, hogy szerinte nem is úgy történt az eset, amiért épp bocsánatot kér.
Nézzünk csak egy példát:

  • “Bocsánat, ha nem figyeltem, amikor beszéltél.”
    Itt a bocsánatkérő nem azt mondja, hogy azért kér elnézést, amit tett, hanem azt, hogy ha te úgy láttad, hogy így volt, de szerinte nem történt ilyen, szóval nincs is úgy igazából szükség a bocsánatkérésére.
  • “Bocsánat, hogy nem figyeltem, amikor beszéltél, de pont jött erre egy macska.”
    A bocsánatkérő ezesetben felmenti magát a de szóval az alól, amit csinált.
  • “Bocsánat, hogy nem figyeltem, amikor beszéltél.”
    Ez az őszinte formája a bocsánatkérésnek, hiszen magára vállalta a felelősséget, a “bűnét” amit elkövetett a bocsánatkérő.

Ha túl sok a szó…

A szakértők szerint egy őszinte elnézést kéréshez nem kellenek körmondatok, csak néhány egyszerű szó. Ha valaki túlmagyarázza, sokszor megindokolja, túlrészletezi, vagy nagyon nagy körmondatokban fogalmazza a mondandóját, akkor ott valami nem teljesen őszinte.

giphy 20
Kép forrása: Giphy

Ha sok a passzív szerkezet…

A “Sajnálom, ha nem úgy volt elvégezve a munka” vagy épp a “Bocs, hogy nem lett elmosogatva” bocsánatok passzív szerkezetben megfogalmazva kissé olyanok, mintha valaki ki akarna bújni a felelősség alól. Egészen egyszerűen kerüli a direkt felelősséget az, aki passzív szerkezetben adja elő a vétkét, hiszen ezáltal nem mondta ki száz százalékosan, hogy ő volt a hibás, és elismeri, mit hibázott.
Fontos, hogy ha hibázol, ki tudd mondani, hogy te kéred érte az elnézést.

Ha rád hárítja a felelősséget a mondat…

Ha úgy kapod a bocsánatkérést, hogy aki megbántott nem is igazán azért kér elnézést, amit tett, hanem ahogy te érzed magad, ott a háttérben az lapulhat, hogy ő nem érzi magát felelősnek benne. “Sajnálom, hogy úgy érzed, megbántottalak” – nos, ez inkább arra utal, hogy valaki sajnálja, hogy te így érzel, de nem arra, hogy sajnálja, hogy fájdalmat okozott neked.
A legrosszabb fajta ezek közül a “Sajnálom, hogy rájöttél, hogy hazudtam”, hiszen ilyenkor ki is mondja az illető, hogy egész pontosan mit bán a történetben.

Ha ezekre odafigyelsz mostantól, könnyen kiszúrhatod a nem őszinte bocsánatkéréseket.

Borítókép forrása: Unsplash

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Ezeket kóstold meg, ha Szicíliában jársz!