Barion Pixel Szakítás után így dolgozd fel azt, ami elmúlt – 3 gyorsító módszer – Coloré

Szakítás után így dolgozd fel azt, ami elmúlt – 3 gyorsító módszer

2023. 11. 10.

A szerelemmel nem csupán csak a boldogság, a mámoros érzés társulhat, hanem azt kísérheti bánat és fájdalom. Akkor is, ha nem teljesül be és akkor is, ha véget ér. Nem minden szakítás után kerülünk mélyre, de némelyik megcincálja a lelket.

Kapcsolataink sem egyformák és ez fakadhat az emberi személyiség különbségéből, a neveltetésből, a társadalmi szokásokból is, így az sem csoda, ha a szakítás után sem ugyanúgy érzünk. Egyiket jobban megszenvedjük, majd bele halunk, egy másik kapcsolatból pedig akár önként és dalolva szállhatunk ki.

Az hagy bennünk nagyobb nyomot, amely megtépázza a tudatot és lelket is. A kapcsolat erejétől függ a szívfájdalom mértéke.

Szakítás után
Van, amelyik kapcsolatból nehezebb kigyógyulni / Kép forrása: Marat Musabirov / Getty Images

Ami a szakítás után történik

El sem hiszi az ember, hogy ez megtörtént. Ez a tagadás időszaka. Mintha egy rossz álom lenne és várná, hogy abból felébredhessen. Aztán felülkerekedik az emberben a düh. A „Miért történt ez?” érzése kezd eluralkodni és keressük a válaszokat. Majd megpróbáljuk túlélni a mindennapokat és igyekszünk olyan tevékenységekre koncentrálni, amelyek elterelik a gondolatainkat és enyhítik a fájdalmunkat. Ettől persze nem fog kevésbé fájni, ezért el kell fogadni a helyzetet és meg kell gyászolni a történteket, ekkor jutunk el az elfogadásig.

Gyógyulási folyamat

Egy online felmérésben 1404 hallgató vett rész. A 18-24 év közötti fiatalok közül, akik a közelmúltban éltek át szakítást és szüleikkel pozitív, kötődő kapcsolatban voltak, még ezt a nehezebb időszakot is kevesebb szorongással élték meg. Ugyanakkor az idő is gyógyító tényező. Átlagosan 11 hét szükséges ahhoz, hogy egy szakítás után jobban érezze magát az ember. Egy házasság felbomlásának feldolgozásához pedig még hosszabb időre van szükség. Az akár másfél évig is eltarthat.

A Missouri Egyetem kutatásában 24 résztvevő esetében azt figyelték, hogy a szakítás utáni gyógyulás felgyorsítható-e? Ehhez három stratégiát próbáltak ki úgy, hogy a résztvevők egykori szerelmének képére való reakciót figyelték és a hatékonyságukat önbevallásos kérdőívvel és EEG-vel mérték. Mindhárom módszer segített a kutatásban szereplőknek abban, hogy túl tudjanak jutni a szakításon.

Szakítás után
A kiadós síráson kívül más módszer is lehet a tarsolyban / Kép forrása: praetorianphoto / Getty Images

Mi az a 3 módszer?

1. Írd le egy lapra az exed minden rossz tulajdonságát. Ez amolyan perspektívaváltás, amely azért szükséges, hogyha elkapna az az érzés, hogy egyedül vagy és gyenge pillanatodban hülyeségeket csinálj, akkor megállhatod azt, hogy kutass a közösségi oldalán, írj neki, hívogasd. Egy olyan képet festesz magadnak a volt párodról, hogy az cseppet sem csábító és ez bizony még az agy vonzalmat irányító területén is csökkenti az aktivitást.

2. Fogadd el, hogy fáj a szakítás és gyászold meg azt. Azaz ne harcolj a saját érzéseid ellen. Ne akard magad erősebbnek mutatni, ha belül majd szét szakadsz. Ezzel ugyanis sok energiát veszel el magadtól és felesleges fájdalmat okozol. Valakinek az elvesztése után érzett fájdalom természetes. Ne próbálj keménykedni, hagyd, hogy rosszul érezd magad. Az sem baj, ha azt érzed, hogy még szereted. Ez az önelfogadás segít a gyógyulásban és abban is, hogy később el tudd engedni azt, aki már nem tartozik hozzád.

3. Fektesd a hangsúlyt az életedben más területekre. Azaz tereld el a figyelmedet olyan dolgokra, amelyek örömet okoznak. Ez abban segít, hogy felismerd, más boldogság is lehet az életedben. Egy szakítás felszabadítja azokat a mentális erőforrásokat, amelynek korábban a birtokában voltál. Most újból kiaknázhatod.

Nyitókép forrása: fizkes / Getty Images