Barion Pixel Böjt helyett tavaszi méregtelenítés: így készítsd fel a tested a tavaszra – Coloré

Böjt helyett tavaszi méregtelenítés: így készítsd fel a tested a tavaszra

2024. 04. 23.

Itt a tavasz és nem vált be az év elején olyan nagy reményekkel teli fogadalmad? Egy gyors méregtelenítéssel sokat könnyíthetsz magadon.

A tavaszi megújulás nemcsak a természetben megy végbe, de ilyenkor kezdünk bele a kerti munkálatokba és még húsvét előtt beütemezzük a nagytakarítást. Mindezt a szervezetünk esetében is megtehetjük méregtelenítés formájában.

Miért kell a belső takarítás?

A környezetünk szennyezettsége és az emésztés során keletkezett méreganyagok felgyűlhetnek a testünkben. Képletesen értve a nagytakarítást a szervezetünkben is meg lehet valósítani egy gyors méregtelenítő kúrával. A húsvétot megelőző böjt ezt hivatott elvégezni.

Méregtelenítés
Kép forrása: Pexels

A szervezeted kitisztítása, vagyis a méregtelenítés tényleg úgy működik, mint az otthonod kitakarítása. Ismered azt az átható érzést, amikor az ablak-, függönymosás után az otthonodat átjáró frissebb, jobb illat megörvendezteti az egész lényedet? Jó érzés a megújult környezetben lenni. Nos, ezt teszed méregtelenítés során is. Sokkal jobban érezed utána magadat.

A húsvétot megelőző 40 nap a nagyböjt időszaka. Habár mi inkább csak a hús elhagyását gondoljuk bele ebbe a szokásba, ennél sokkal keményebb volt. A már 4. században is általánosan alkalmazott nagyböjtöt nagyon szigorúan vették, majd a 11. században már a tojás és tejtermékek fogyasztása megengedett volt ezekben a napokban is. A napi egyszeri étkezés nemcsak a test méregtelenítését eredményezte, hanem volt idő a bűnbánásra is.

Természetesen a jobb közérzet miatt is jót teszel magadnak, ha belevágsz a méregtelenítésbe, de ezáltal tudnak távozni a testedből a nemkívánatos anyagok és így támogatod a kiválasztó szerveid megfelelő működését.

Sajnos az életünkben napi szinten jelen van a stressz, de a feldolgozott élelmiszerek, a túlzott cukorfogyasztás miatt is érdemes időt szánni erre a műveletre.

Mindig van mire fogni a fejfájást vagy a fáradékonyságot? Azt gondolod, hogy ezért a frontok és a tavaszi fáradtság okolható? Lehet, hogy csupán elegendő lenne egy rapid méregtelenítő kúra a tünetek megszüntetéséhez.

Méregtelenítés
Kép forrása: Pexels

Nagyböjt helyett rapid méregtelenítés

Ha a vallási liturgiákat nem is tartod, attól még a visszafogott étkezést fordíthatod az előnyödre. A gyors méregtelenítő kúrákkal tehermentesítheted a szervezeted, főleg a májakat és a veséket. Bármelyik méregtelenítő kúrába kezdesz bele, érdemes megfontoltan tenni azt és figyelni a szervezet jelzéseire. Extra megterhelésnek teszed ki a szervezetedet egy ilyen nagytakarítás során. Az éhség kínzó érzése mellett a hormonháztartás is felborulhat, jelentkezhet fejfájás, rosszullét. Ha túltolod, az a jövőben is megmutatkozhat étkezési zavarok formájában, úgyhogy ez nem játék. Az 1-3 napos rapid kúrák során csak erre a néhány napban kell a kalóriák számát lecsökkenteni. Ez azt jelenti, hogy vissza kell szorítani a szénhidrátokban, zsírban gazdag ételek fogyasztását, de ha már a tisztítás a cél, akkor tartózkodni kell a cigarettától és az alkoholfogyasztástól is. A rapid tisztítókúra során minél több zöldség és gyümölcsfogyasztással támogasd a szervezetedet, mert így kellő mennyiségűt juttatsz az emésztőrendszeredbe, amelyek segítik a jó bélmozgást és a vitaminok, ásványi anyagok pótlását.

Az 1 napos kúra során csak zöldségből és gyümölcsből álló turmix fogyasztása javasolt. A több napos kúra során pedig ajánlott a fehérjefogyasztás, amellyel megelőzhető az izomvesztés. Érdemes az első napon fehérjeturmixszal táplálni a testet 2 óránként és persze elhagyhatatlan a sok-sok folyadék bevitele, majd a 2. és 3. napon már a gyümölcsök és a zöldségek jelentsék a táplálékot, amelyekből 2 óránként fogyassz.

Nyitókép forrása: Pexels