Barion Pixel A tinédzserek ezzel az új szenvedéllyel váltják ki az alkoholt és a cigit – Coloré

A tinédzserek ezzel az új szenvedéllyel váltják ki az alkoholt és a cigit

2024. 02. 29.

Egy új tanulmány a droghasználat folyamatosan változó kultúráját vizsgálja és sajnos lesújtó eredményre jutottak a tinédzserek körében.

A hamis személyivel történő alkohol vagy cigaretta vásárlás már egyáltalán nem buli, pedig ezzel számos amerikai filmben is találkozhattunk, akkor is, amikor hazánkban kevéssé volt ennek divatja. Mostanra azonban megváltozott a helyzet mindenhol, a party drogokhoz olyan könnyű hozzájutni, mint a levegőhöz, csak legyen az embernek pénze. A fiatal tinédzserek pedig megszerzik rá, míg a dílerek az első adagokat ingyen adják, hogy a gyanútlan gyerekek rászokjanak.

Az Egyesült Államok Nemzeti Gyermekegészségügyi és Emberi Fejlődési Intézete által publikált kutatás szerint a 12 és 21 év közötti fiatalok inkább későbbi életkorukban kísérleteznek az alkohollal és a cigarettával, de helyette egyre több fiatal használja a marihuánát belépőként a tudatmódosító szerek világába.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy 10%-kal nőtt azon fiatalok száma, akik tudatosan nem próbálnak ki semmit.

tinédzserek
Forrás: Getty Images

Míg a droghasználat általános csökkenése pozitív, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a marihuána korai használatának növekedése aggodalomra ad okot, mivel azok a fiatalok, akik először füveznek, nagyobb valószínűséggel válnak később súlyos fogyasztóvá, más drogok által is.

Amennyiben ezek a tendenciák így folytatódnak, és a tinédzserek nagyobb része kezdi a marihuánával, első kábítószerként, egyre égetőbb szükség lehet majd egy állami beavatkozásra és kezelési szolgáltatásokra a marihuánával kapcsolatos problémák miatt.

– állt a cikkben.

Forrás: IFL sience
Borítókép forrása: Getty Images