Barion Pixel Így hat a férfiakra, ha alulértékelik őket a munkahelyen – Meglepő eredmények születtek – Coloré

Így hat a férfiakra, ha alulértékelik őket a munkahelyen – Meglepő eredmények születtek

2023. 09. 20.

Senki sem szereti a stresszes munkakörnyezetet és azt, ha alulértékelik. Mint kiderült, a férfiak nemcsak nem szeretik, hanem egyenesen belebetegednek.

A munkahelyi stressz a nőket és a férfiakat egyaránt érinti, ám egy új kutatás kimutatta, hogy a férfiakra nemcsak stresszként hat, ha nem ismerik el őket, hanem különböző fizikai tüneteket is produkálhatnak.

Ahogy a tanulmány rámutatott, azok a férfiak, akik úgy érzik, hogy a munkahelyükön nem értékelik a tudásukat és a munkabírásukat, kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek szívbetegek, mint azok, akik elég pozitív megerősítést kapnak munkájukra vonatkozóan.

Így vizsgálták a férfiakat

A nemrég megjelent kanadai tanulmány 6500 férfit vizsgált, akiknek zöme vezetői beosztásban volt, valamint irodai vagy műszaki dolgozóként tevékenykedett. A kutatók arról kérdezték őket, hogy miként élik meg a munkahelyi mindennapokat, hogyan érzik magukat, boldogan mennek-e be a munkahelyükre. Arról is szó esett, hogy kapnak-e jutalmat a munkájukért, legyen az szép szó, fizetésemelés, előléptetés vagy év végi bónusz. Természetesen azt is felmérték, hogy milyen erőbedobással dolgoznak a kérdezettek, így azt is vizsgálva, hogy valóban van-e okuk hiányt szenvedni a dicséretben.

A vizsgált résztvevőket 18 éven keresztül nyomon követték, s mint kiderült: akik nem voltak elégedettek azzal, hogy a munkahelyen bántak velük, azoknál 50%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki szívkoszorúér-betegség, mint azoknál, akik úgy érezték, elismerik a munkájukat.

A szakértők szerint ennek oka az, hogy a munkahelyi megbecsületlenség és stressz évtizedekig tartó érzése megemelheti a vérnyomást, megterhelheti a szívet, vagy hozzájárulhat a koszorúér-betegséget okozó megkeményedett artériák kialakulásához.

A férfiak sokkal jobban megszenvedik, ha alulértékelik őket a munkahelyükön / Kép forrása: jeffbergen / Getty Images
A férfiak sokkal jobban megszenvedik, ha alulértékelik őket a munkahelyükön / Kép forrása: jeffbergen / Getty Images

Az Egyesült Királyságban 2,3 millió ember él szívkoszorúér-betegséggel, amely akkor alakul ki, amikor a szív vérellátását megkeményedett artériák akadályozzák, és gyakran okoz súlyos mellkasi fájdalmat és légszomjat. Érdekesség, hogy nők esetében nem találtak magasabb kockázatot azok között, akiket nem becsülnek meg a munkahelyükön, és akik elégedettek. Ennek oka az lehet, hogy nőknél ritkábban alakul ki ez az állapot, és lassabb lefolyású, így vélhetően később jelentkezik, ha egyáltalán jelentkezik.

Mint a vizsgálatot végzők kiemelték, mivel életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, nagyon fontos, hogy vizsgálják a munkahelyen történtek ránk gyakorolt hatását.

Korábbi tanulmányok vegyes vagy nem meggyőző eredményeket mutattak arra vonatkozóan, hogy a munkahelyi stressz hogyan hat a szívbetegségekre, de a kutatók szerint ezek nem vizsgálták külön a férfiakat és a nőket, illetve nem követték elég hosszú ideig az emberek egészségi állapotát.

Forrás: Daily Mail.

Nyitókép forrása: Getty Images