Barion Pixel „Nekem ne vegyél semmit” – ajándékötletek azoknak, akiket nehéz meglepni – Coloré

„Nekem ne vegyél semmit” – ajándékötletek azoknak, akiket nehéz meglepni

2021. 12. 10.

“Nekem nem kell semmi”, “Én bárminek örülök” – ismerős mondatok? Ha a te családodban vagy baráti körödben is elhangzott idén valamelyik, de nem hagynád annyiban a dolgot, akkor ez az ajándékötletes cikk neked szól.

Adj élményt!

Míg egy kevésbé jól eltalált tárgyi ajándékot a másik fél elrakhat a polcra porosodni, rosszabb esetben továbbajándékozza, addig egy program és annak emléke maradandó lesz. Az élmény ráadásul társaságban még jobb, így érdemes olyat választani, amire az ajándékozottal együtt mehetünk el (ha szeretnénk). Ha a vírushelyzet is úgy áll majd, jövőre ismét rengeteg koncertet és fesztivált rendeznek majd hazánkban és a környező országokban, ezeknek a listáját is érdemes böngészni. A Sziget és a VOLT-fesztivál fellépőinek egy része már adott, így ha nagyobb a büdzsé, legyen például napijegy a fa alatt. De számos más együttes és énekes érkezik majd 2022-ben az országba, biztosan találunk olyat, amit a másik is szeret.

rockkoncert ajándékötlet
Egy csodás koncertélményhez semmi sem fogható. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A kreatív vénájú emberek számára az élményfestés az egyik legjobb ajándékötlet, ahol híres festményeket alkothatnak meg újra – Budapesten ilyen az Alkotásutca vagy a YourArt, de vidéken is vannak ilyen műhelyek, sőt, akár otthoni szettet is rendelhetünk az alkotáshoz. Hasonlóan szuper program lehet egy jegy a Budapest Makerybe, az ország első DIY éttermébe, ahol „csak” az alapanyagokat kapjuk meg és a leírt recept alapján nekünk kell a helyszínen elkészíteni a különleges fogásokat. A koronavírus-helyzet miatt az étteremnek tavaly óta otthoni csomagja is kapható, így ha nem szívesen mennénk emberek közé, a lakásunk kényelmében is élvezhetjük az ajándékot. Maradva a gasztroélmény-vonalon: sörgyár-látogatás! Az Etyeki Sörmanufaktúránál például havonta szerveznek ilyet, de valószínűleg a legtöbb kisüzemi sörfőzde szívesen beengedi az érdeklődőket egy kis kóstolással egybekötött körbenézésre.

Érdemes még körülnézni a Feldobox és a Meglepkék oldalakon, ahol több száz program- és ajándékötlet közül inspirálódhatunk.

Enni mindenki szeret

A gasztroajándékokat sokan lebecsüljük, pedig ahogy fent is írtam, enni mindenki szeret, így nem lehet nagyon melléfogni egy-egy finomsággal. Ebbe a csoportba sorolhatjuk a kézzel készített ajándékokat, mondjuk egy szépen becsomagolt süteményválogatást, aminek akár a doboza is plusz ajándék lehet, egy narancs-, vagy kókuszlikőrt, egy üveg minőségi bort, amiről tudjuk, hogy a másik szereti. Ugyanígy a házi készítésű trüffel, amerikai típusú csokis keksz, fánk is jó választás lehet karácsonyra. A fondü- vagy fagylaltkészítő gép szintén szuper ajándékötlet annak, aki édesszájú, és valószínűleg nem fogunk velük mellé, mert nem a konyhák alapfelszerelése ez a két masina.

Technikai kütyük

Itt kicsit nehezebb a választás, hiszen nem feltétlen vagyunk szakértők a témában, illetve azzal sem vagyunk mindig tisztában, hogy a másiknak van-e már ilyen készüléke. Ha mégis sikerül kipuhatolni, akkor egy bluetooth hangszóró csodás ajándék a partiarcoknak és azoknak, akiknek lételemük a zene, egy külső winchester bárkinek jól jön, a külső akkumulátor pedig megkönnyíti azok hétköznapjait, akik folyton úton vannak és nincs mindig lehetőségük tölteni a telefonjukat.

Nem ciki az utalvány

Sokan megúszósnak gondolhatják, ha egy sima kupont vagy ajándékutalványt adunk a másiknak karácsonyra. De egyrészt még mindig jobb, mint a borítékban odacsúsztatott pénzösszeg, másrészt hasznos, hiszen azt vásárolhat belőle az ajándékozott, amit szeretne és mégis látszik rajta, hogy gondolkoztunk kicsit az ügyön. Lakásfelújítás előtt állóknak barkácsbolt-utalványt, könyvmolyoknak könyvesboltból származót, a smink és a bőrápolás iránt érdeklődőknek pedig dekorkozmetikait érdemes venni – ennek a férfi megfelelője lehet egy barbershop-utalvány az illető kedvenc helyére. Az aktív pihenést kedvelőknek a Hosszúlépés sétajegyeit ajánljuk, melyeknek nincs lejárati ideje, és a cég több tucatnyi városi sétájára felhasználhatóak. Extrém esetben pedig vehetünk egy ajándékutalványt a budapesti Wrecking Roomba, az ország első dühöngőjébe, ahol az elmúlt év minden stresszét levezetheti az ajándékozott úgy, hogy régi tévéket és mosógépeket tör össze kalapáccsal – tudom, morbidnak hangzik, de vessetek rá egy pillantást, zseniális.

könyvek könyvtárban ajándékötlet
Ha nem tudod, milyen könyvnek örülne, a könyvutalvány is jó megoldás. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Amit nem biztos, hogy megvenne magának

Ez az az ajándékötlet, ami talán a legkockázatosabb, hiszen gondolhatnánk, ha valaki nem veszi meg magának, mi miért tegyük? Úgyhogy pontosítanék: bár amellett rakom le mindig a voksomat, hogy egy ajándék legyen hasznos, itt kicsit elengedhetjük ezt a pontot. Ha tudjuk, hogy rajong egy filmért vagy sorozatért, keressünk hozzá kapcsolódó relikviákat, legyen az egy párna, poszter, póló, bögre. Ezeknek tuti, hogy örülni fog, de nem biztos, hogy saját magától is megvenné valamelyiket. Nézzünk körül a Story Shop, a Geekstore vagy az IGN Shop oldalán, ott találni fogunk valami szuper ötletet. De rugaszkodjunk el a filmek világától, nézzünk körbe a másik hobbijai között, garantáltan akad olyan tárgy vagy kiegészítő, ami még hiányzik a repertoárjából.

… és amit nem lehet megvenni

… legalábbis nem minden részét. Gondolok itt most egy dedikált könyvre a kedvenc írójától, egy aláírt fotóra a kedvenc együttesétől, vagy ha a végletekig elmegyünk és az adott híresség is vevő rá, egy személyre szóló videó vagy üzenet. Mindannyiunkban él egy gyerek, aki fel-alá ugrálna örömében, ha ilyet kapna, nem?

Plusz tipp

Ha ezt a cikket olvastátok, bizonyára válaszokat vártatok a címbeli kérdésre, így nem segítek a következő tanácsommal, de talán jövőre könnyebb dolgotok lehet – év közben is érdemes figyelni és listát írogatni az ajándékötletekről, a másik elszólásairól, a hirtelen bevillanó ötletekről, hogy az ünnep közeledtével ne okozzon fejfájást a döntés.

Mindeközben pedig ne felejtsük el, hogy a gesztus a fontos, nem az, hogy a legtökéletesebb és legdrágább meglepetést találjuk ki a másik számára.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix