Barion Pixel A siker záloga: az éltető alvás – Coloré

A siker záloga: az éltető alvás

2021. 06. 06.

Csakúgy, ahogy a madarakban vagy a téli álmot alvó emlősökben, bennünk is működik egy biológiai óra, amit a tudósok cirkadián ritmusnak neveznek.

A reggeli ébredés után a napi teendők miatt folyamatosan fáradunk, estére lényegében lemerülünk. Maga a folyamat egy adenozin nevű, agyban termelődő anyagnak köszönhető, ez okozza a fáradtságot. Alvás során a testünk ezt fokozatosan megszünteti, így reggel kipihenten ébredünk. 

A hosszú távú kialvatlanság a természetes egyensúly megbomlásához vezet. Ariana Huffington, a Huffington Post alapítója a The Sleep Revolution című könyvében részletesen kifejti, hogyan jutott el a végkimerültség állapotába: “Saját káromon tanultam meg, milyen fontos az alvás. Néhány évvel ezelőtt elájultam a kimerültségtől. Bevertem a fejem az asztalba és eltörött az arccsontom. Öt öltés van a bal szememnél. Ezek után újragondoltam az alvás fontosságát.” 

2007 Vanity Fair Oscar Party
Ariana Huffington a 2007-es Vanity Fair partynKép forrása: Northfoto

Nem csak Huffington szenved inszomniától. George Clooney egy 2012-es, a The Hollywood Reporterben készült interjúban elárulta, hogy gondjai vannak az elalvással. A Szex és New York Samanthája, Kim Cattrall úgy érzékeltette az alvási nehézségeit, “mintha egy háromtonnás gorilla szegezne a földhöz.” 

A minőségi alvás mentális egészségünk egyik alapja. A Nagy Brit Alváskutatás 2020-as eredményei szerint a 18 és 24 év közöttiek 40 százalékának gondot okoz a gyors elalvás. Különbséget találtak továbbá a férfiak és nők alvási szokásai között: a nők gyakrabban küzdenek alvászavarokkal, mint az erősebb nem képviselői. A kutatás szerint az alvászavaros emberek hétszer annyira érzik magukat magányosnak és kiszolgáltatottnak, mint jól alvó társaik. 

Na, de mennyi az annyi? A szakértők általában kor szerint állapítják meg a megfelelő mennyiségű alvásidőt. Egy újszülött akár napi 14-17 órát is alszik, egy iskoláskorú gyermeknek a 6-13 óra az ideális. Egy felnőtt alvásszükséglete napi 7-9 óra, míg idősebb korban ez 7-8 órára csökken.

Damir Spanic Mubmhvyitve Unsplash
Kép forrása: Unsplash

Ezek az adatok persze orvosonként változók, ugyanakkor abban van némi konszenzus, hogy nagyjából a 7 órát tartják a minimális alvásidőnek a szervezet zavartalan működéséhez.

Mit tehetünk a kielégítő alvás érdekében? 

Feküdj le időben! Nemigen kell túlmagyarázni: tedd le a könyvet, vagy lépj ki a Netflixből. Hidd el, nem éri meg belekezdeni a sorozatod nyolcvanhatodik részébe, holnap is van nap!

Teremts kellemes hőmérsékletet! Érdemes lefekvés előtt kinyitni az ablakot, hogy átjárja az oxigén a szobát. 

Teremtsd meg a kényelmes környezetet! Válassz minőségi matracot, párnát, takarót. 

Tedd ki a kütyüket a hálószobából! Gyakran elhanyagolt, ugyanakkor fontos momentum. Még ha rezgőre állítod is a telefont, az élet nem áll meg: egy-egy értesítés, vagy a felvillanó képernyő megzavarhatja az álmaidat. 

Az esti órákban tartózkodj a koffeines italoktól!

Mozogj egy kicsit nap közben, hisz a fizikai fáradtság megágyaz a kellemes éjszakának! 

Borítókép forrása: Unsplash

/egeszseg/test-es-lelek/a-siker-zaloga-az-elteto-alvas/