Barion Pixel Indul a grillszezon: benne vagyunk a pácban! (x) – Coloré

Indul a grillszezon: benne vagyunk a pácban! (x)

2022. 05. 27.

Ahogy megérkezik a jó idő, egyre több kerti programot szervezhetünk a családdal vagy a barátokkal, és a grillsütő is gyakrabban előkerül a garázsból. Nem elég azonban a grillrács és a szén, pácok is kellenek egy-egy jó sütéshez. Ehhez mutatunk most tippeket!

1 2

A grillezett húsok és zöldségek rendkívül finomak, és teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint sütőben készült társaik. A grillezést azonban úgy tehetjük tökéletessé, ha a sütést megelőzően bepácoljuk a sütni kívánt húsokat. Egy jól elkészített páclétől a hús nemcsak szaftos lesz, hanem omlós és puha is, legyen szó bármilyen fajtáról.

Pác-kisokos

Ugyan a fűszereket szilárdan is bele lehet masszírozni a húsba, sokkal jobb textúrát kap az étel, ha folyékonyan készítjük el a pácot. Ehhez mindenképpen szükség van olajra, ami nem csak azért jó, mert így jobban felveszi a húsféle a fűszerek aromáját, hanem azért is, mert ezáltal megvédhetjük a húst attól, hogy oxigénnel érintkezve változtassa a színét, vagy éppen kiszáradjon.

Nemcsak olajos páclevek léteznek, hanem olyanok is, amiknek alapját a bor, a joghurt vagy valamilyen ecet adja. A hangsúly ez esetben a savasságon van, miáltal a hús könnyebben magába szívja a fűszerek ízeit.

Az olajos pácok zöldségekhez is bátran használhatóak, ám ezeket nem kell állni hagyni, mert a só kivonja belőlük a nedvességet, így mire kezdenénk őket sütni csak szottyos, zöldségekre emlékeztető valamik lesznek.

Sertéshúshoz: mustárpác mézzel

Hozzávalók:

-4 evőkanál mustár

-2 evőkanál méz

-4 evőkanál Venusz Etolaj Tavasz Logo Venusz Colore 100 100% napraforgó-étolaj

-1 csapott kávéskanálnyi só

A hozzávalókat alaposan elkeverem, majd bekenem vele a húsokat. Ugyan rögtön sütés előtt is rá lehet kenni, jobb, hogy ha előtte pár órával, vagy akár előző nap tesszük meg, mert így sokkal ízletesebb lesz a végeredmény.

2 2
Forrás: Shutterstock

Marhához: görögös pác joghurttal

Hozzávalók:

-2 dl natúr joghurt

-1 szál újhagyma

-1 evőkanál Venusz Etolaj Tavasz Logo Venusz Colore 100 100% napraforgó-étolaj

-2 gerezd fokhagyma

-egy fél kávéskanál só Az újhagymát apróra vágom. Nem karikákra, hanem karikáknál is kisebb darabokra, mert így fog igazán beépülni az íze a húsba. Összekeverem a sóval, majd beledolgozom a joghurtba, és a fokhagymás olajjal lazítom. Alaposan lekenem vele a húsokat, és pár órán – vagy akár egy napon át – hagyom érlelődni az ízeket a hűtőben.

3 2 1
Forrás: Shutterstock

Csirkéhez: magyaros pác

Hozzávalók:

-3 csapott evőkanál só

-1 gerezd fokhagyma

-egy csipet fahéj

-egy evőkanál édesnemes pirospaprika

-3 evőkanál Venusz Etolaj Tavasz Logo Venusz Colore 100 100% napraforgó-étolaj A száraz hozzávalókat összekeverem, kiegészítem a fokhagymanyomón áttört fokhagymával, és az olajjal lazítok a keveréken. A csirkehúst (akár mellet, akár combot) lekenem vele, és letakarva, a hűtőben hagyom várni a sorsát.

4 2
Forrás: Shutterstock