Barion Pixel Íme a vegetáriánus grilltál – Húsevők is fogyaszthatják! – Coloré

Íme a vegetáriánus grilltál – Húsevők is fogyaszthatják!

2023. 06. 25.

A grillezés hozzátartozik a nyári hétvégékhez, ám ilyenkor a vegetáriánusok éhen maradnak. Miért ne lehetne zöldségeket és sajtféléket is készíteni? Ezekből lesz az igazi vegetáriánus grilltál!

Bár a grillezés általában egyet jelent a húsevéssel, a vegetáriánus grilltál sem ördögtől való. A zöldségek is alkalmasak arra, hogy pácban fürdessük meg őket, ráadásul ízükön túl frissítő könnyedséget visznek táplálkozásunkba. A vitamintartalmuk sem csekély, s bár a nyári hónapokban kevésbé kell tartanunk a náthától, nem árt, ha védekezünk ellene! A zöldségeken túl a halloumi sajt is kiváló, ugyanis grillezéshez ez a legmegfelelőbb sajtféle. Ha ilyen sajtot használunk, ne használjunk bolti fűszersót, mert önmagában is sós íze miatt könnyedén elronthatjuk a fűszerezéssel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg padlizsán
  • 10 dkg cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve
  • 7-8 bazsalikomlevél
  • tört színes bors
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 12 dkg halloumi sajt
  • 2 teáskanál dijoni mustár
  • 2 kávéskanál chiliszósz

Így készül a vegetáriánus grilltál:

Elsőként a salátát készítem elő! A paradicsomokat megmosom, és kettévágom. A citrom levével, két evőkanál extraszűz olívaolajjal, tört színes borssal, és a bazsalikomlevelekkel átforgatom, majd hűtőben érlelem húsz percet.

Míg a paradicsomsaláta a hűtőben pihen, a mustárt összekeverem a chiliszósszal és a frissen őrölt borssal, és alaposan bekenem vele a sajtszeleteket.

A padlizsánt és a cukkinit megmosom, végeiket levágom, és nagyjából 5 milliméter vastag szeletekre vágom őket. Sózom a szeleteket, ízlés szerint borsozom, és kevés olívaolajon grillserpenyőben megsütöm mindkét oldalukat.

Ezután a sajtokat is megsütöm: oldalanként elég neki 1-2 perc, és már tálalhatjuk is a sült zöldségekkel és a paradicsommal!

Természetesen kerti grillen is működnek a zöldségek, de ügyeljünk rá, hogy a sajt frissen a legjobb, így csak fogyasztás előtt, utolsóként dobjuk a rácsra!

Nyitókép forrása: Hadarik Rita