Barion Pixel Sportolás kánikula idején – ezekre figyelj oda! – Coloré

Sportolás kánikula idején – ezekre figyelj oda!

2021. 07. 06.

Unásig ismételt, de igaz, hogy a rendszeres mozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. De mit tegyünk most, amikor a hőmérők higanyszála folyton harminc fok körüli értékeket mutat?

Hetek óta tombol itthon az extrémnek mondható meleg, és a szakemberek rendszeres vízfogyasztásra intenek minket, na meg arra, hogy ne tartózkodjunk a tűző napon a legkockázatosabb, 11 és 15 óra közötti időszakban. Ez mindenkire érvényes, nemcsak nyaraláskor ajánlott odafigyelni az intelmekre, hanem a hétköznapjaink során is.

Miért veszélyes a sport kánikula idején?

Természetesen attól, hogy tartósan megemelkedett a hőmérséklet, még nem kell bezárkóznunk az otthonainkba – az elmúlt másfél év után eszünkbe se jutna ilyen. Aki viszont szabadtéri sportot űz, az jó, ha további óvintézkedéseket tesz napi mozgásadagja elkezdése előtt. A 30-40 oC-os melegben való edzés ugyanis megterheli a szervezetet, főleg a szívünket és az érrendszerünket, és legalább tíz-tizenöt nap kell ahhoz, hogy az ember teste hozzászokjon az „új” időjáráshoz. A hőség miatt jobban igénybe van véve a testünk hőszabályozása, a fokozott izzadás és a légzőizmok több energiát használnak el, mint normál körülmények között tennék. Emellett a verejtékezés során ásványi anyagokat veszt a szervezet, ezért annak elektrolitegyensúlya felborulhat, ami pedig az izmok egészséges működését veszélyeztetve izomgörcsöket okozhat.

sport kánikula
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogy álljunk neki mégis?

Ha nem élsportolók vagyunk, akkor valószínűleg a szervezetünk nincs megfelelően hozzászokva az extrém terheléshez, tartsuk ezt észben és ne sportoljunk a kánikulában! Figyeljük a hőségriadóra vonatkozó előrejelzéseket. Ha a futás a mi kikapcsolódásunk, igyekezzünk azt a hőséget elkerülve, kora reggel vagy estefelé végezni, izotóniás italok fogyasztásával pótolva a folyadékot, az ásványi anyagokat, kalciumot, magnéziumot. Viseljünk az izzadtságot elnyelő ruházatot, és zuhanyozzunk le, amint lehetőségünk adódik rá. Ha lehet, inkább ússzunk vagy próbáljuk ki a vízisportokat, a vízben tartózkodás úgyis jobban esik nyáron, mint a hűvösebb évszakokban. A szabadtéri konditermek szerelmeseinek azt javasoljuk, hogy lassítsanak a tempón, ne végezzenek megerőltető gyakorlatokat, mert máshogy reagálhat a szervezetük, mint akár 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérsékletben tenné. Ne felejtsük el azt sem, hogy a bőrünk és a szemünk védelme ilyenkor is fontos – használjunk naptejet és UV-szűrős napszemüveget.