Most akkor az izzasztóbb edzés jobban fogyaszt vagy sem?

2022. 01. 02.

A testmozgás számtalan előnye mellett az is elégedettséggel tölti el az embert, ha a gyakorlatsor végére alaposan megizzad – de ez egyúttal azt is jelenti, hogy több kalóriát égetett el?

Bár a válasz logikusnak tűnik, doktor Thad E. Wilson, a Kentucky Egyetem Orvosi Főiskola fiziológiai tanszékének professzora, valamint Gabbi Berkow, okleveles személyi edző szerint a dolog némileg összetettebb. A Health magazin kérdésére azt is elmondták, miért.

Mi okozza az izzadást?

Ez az első és legfontosabb tisztázandó kérdés, ha a fogyás és az izzadás kapcsolatát vizsgáljuk, merthogy utóbbinak eredendően nem a kalóriaégetés a funkciója, ehelyett megvédi szervezetünket a túlhevüléstől: “Az izzadás testünk természetes hőszabályozó mechanizmusa, melynek során sót és vizet veszítünk, és amelynek párolgása csökkenti a testhőmérsékletet” – magyarázza doktor Thad E. Wilson. Hozzáteszi: bár nehéz elhinni, különösen ha épp egy izzasztó edzés közepén járunk, de az edzés önmagában nem stimulálja az izzadást, ellenben megemeli a test belső hőmérsékletét, ami jelzi a szervezetnek, hogy ideje izzadni, hogy ismét lehűljön.

Izzado Has Edzes Utan
Az edzés közbeni izzadás önmagában még nem befolyásolja az elégetett kalóriák számát (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Ha izzadok, akkor fogyok is?

Az izzadás önmagában még nem befolyásolja az elégetett kalóriák számát. Való igaz, a szervezettől energiabefektetést igényel azoknak az ionoknak a fizikai szállítása, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz a mirigyekbe kerüljön, majd verejtékként távozzon, de Wilson szerint ez minimális energiafelhasználás. Magyarán ez még kevés ahhoz, hogy számottevő változást érjünk el a súlyunkban. Az izzadás csupán azt jelzi, hogy a test vizet veszített, nem pedig testzsírt – mondja a Healthnek Gabbi Berkow testedzés specialista, okleveles személyi edző. “Persze a fizikai aktivitás az esetek többségében kalóriát éget. Minél intenzívebben használjuk a nagy izomcsoportokat, annál több kalóriát használ fel a szervezetünk” – jegyzi meg Wilson. Ez a kalóriaégetés az aerob edzések során a legjelentősebb, szemben a súlyzós edzéssel. Ám ha súlyzós vagy intervallum edzést végzünk, és pihenünk egy kicsit két sorozat között, előfordulhat, hogy kevesebbet kell szárítkoznunk. “Ez nem azt jelenti, hogy nem edzettünk jól, nem égetettünk el kalóriát, vagy nem építettük izmainkat – mindössze arra utal, hogy a testhőmérséklet nem emelkedett meg túlzottan” – magyarázza Berkow.

Egyesek úgy tartják, bizonyos izzasztó mozgásfajták, mint például a bikram jóga gyakorlásával, akár ezer kalóriát is elégethetünk óránként – csakhogy ez nem igaz. Kutatások szerint egy másfél órás Bikram jóga alatt a nők körülbelül 330, a férfiak pedig 460 kalóriát égetnek. Ezt viszont egy óra tempós sétával is elérjük. Míg a kevésbé izzasztó mozgásformákkal, mint amilyen az úszás, a súlyzós, nagy ismétlésszámmal végzett edzés, vagy a szabadtéri futás a téli hidegben szintén jelentős mennyiségű kalóriát elégethetünk. Bár az izzadást tekinthetjük egyfajta fokmérőnek arra vonatkozóan, hogy mennyire keményen edzünk, de ez önmagában még nem garantálja a nagyobb energiafelhasználást.

Mindenki más tempóban izzad

Ha legközelebb azt tapasztaljuk, hogy bár sportolás közben izzadunk, akár a lovak, míg mondjuk az edzőtársunk nem, ne essünk kétségbe, ez teljesen rendben van. Wilson szerint ugyanis rendkívül nagy eltérések lehetnek ember és ember között az izzadás tekintetében. Amennyiben hozzászoktunk a meleg időjáráshoz, kezdetben valószínűleg eleinte jobban izzadunk majd, mert testünk tudja, hogyan hűtse magát hatékonyan. Illetve az is lényeges szempont, hogy mindannyian különböző hőmérsékleteken kezdünk el izzadni.

No Izzad A Futopadon
Az izzadás mennyisége ezen kívül a genetika, a környezeti tényezők, az életkor, az edzettségi szint és a testsúly függvénye is (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Az izzadás mennyisége ezen kívül a genetika, a környezeti tényezők, az életkor, az edzettségi szint és a testsúly függvénye is. Közülük is a súly és az edzettségi szint befolyásolja leginkább a verejtékezés mértékét. A testnek több energia kell a mozgáshoz, ha valaki túlsúlyos, mivel nagyobb testfelületet kell lehűtenie. Minél jobb formában van valaki, annál hamarabb beindul az izzadás, hiszen a test annál hatékonyabban képes szabályozni a testhőmérsékletet. A zsírpárnák ugyanakkor a közbeszéddel ellentétben nem olvadnak le a szó szoros értelmében, merthogy a zsírsejtek anyaga a testen belül felhasználódik: zsírsavakra és glicerolra bomlik az anyagcsere során. Ez a rendszer teljesen függetlenül működik az izzadástól.

Bár a forró, nedves levegő (így pédául a szauna is) elősegíti az izzadást, a zsírleadást azonban nem. Akkor sem, ha ilyenkor pár kilóval könnyebbek lehetünk néhány óra leforgása alatt, mivel ennek nagy része vízből, illetve minimális mennyiségben az izzadsággal elveszített elektrolitokból áll. Szerencsére a vízveszteség ivással gyorsan pótolható. Mindennek ellenére edzés közben izzadni jó jel, és nem megalapozatlan izzasztó tornára biztatni a fogyni vágyókat. Hiszen, ahogy már írtuk, ha sportolás közben szakad rólunk a víz, ez a kemény munka, illetve a megemelkedett belső testhőmérséklet jele. Csakhogy ilyenkor az edzés égeti a kalóriákat, nem az izzadás. Természetesen nem csupán az izzasztó torna jótékony hatású: a jóga, a Pilates, sőt, akár a nyújtás is segítheti céljaink elérését. Ha tehát fogyni szeretnénk, ezt az izzadástól függetlenül is elérhetjük, bár ez egy lassú folyamat. Ezzel szemben, ha nagyon gyorsan szabadulnánk egy-két kilótól, akkor ehhez ideális eszköz lehet az izzadás is, amit szaunázással, izzasztó edzéssel vagy testtekercseléssel is elérhetünk. De ne feledkezzünk meg ezután az ásványi sók pótlásáról, hiszen a nagy mennyiségű izzadással ezek kiürülnek a szervezetből.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix