Barion Pixel A legjobb zenék futáshoz – Így válassz tudatosan! – Coloré

A legjobb zenék futáshoz – Így válassz tudatosan!

2023. 04. 27.

A zene a mindennapok része, szóljon akár az autóban, a boltban vagy a munkahelyen. Sportolásnál, így például futásnál is kifejezetten jó, ha szól a fülünkben valami, és ez egyáltalán nem a véletlenek játéka!

Legyek bármilyen béna is a futásban, zene az kell! Általa sokkal könnyebb robotpilótára váltani, és az sem elhanyagolható szempont, hogy zenével a fülemben nem hallom a tüdőmet, amint kétségbeesve könyörög azért, hogy ezt a futás-projektet azonnali hatállyal hagyjam abba.

Ezért segít a zene futás közben

Mint sok minden másnak, annak is van tudományos magyarázata, hogy miért jó sportolás közben zenét hallgatni, és ez messze túlmutat azon, hogy az ember nem akarja a küszködő légvételeit hallgatni.

Emberként bennünk van a ritmus: dobolunk a lábunkkal vagy az ujjunkkal, sokszor úgy, hogy észre sem vesszük. Jasmin Hutchinson, a Springfield College doktora ezt azzal magyarázza, hogy öröklött dologról van szó, és a zene által a testünk a legtöbbet hozza ki magából. Futás esetében nemcsak tovább bírjuk a futást, hanem könnyebbnek is tűnik általa. Ha a megfelelő dalokat találjuk, akár a ritmusra is futhatunk, így egy pár perces intenzív futásunk is lehet, függően attól, hogy milyen a zene.

A dallamok akár egy-egy verseny előtt is lenyugtathatják az idegeinket, ám ehhez az kell, hogy a megfelelő zenéket hallgassuk! Nem az a cél tehát, hogy a kedvenc bandánk zenéljen a háttérben, mert ha okosan válogatunk, a teljesítményünkön is látszódni fog!

Fontos azonban, hogy fogalmazzuk meg a céljainkat! Ha versenyre készülünk fel, és a teljesítményünk és a tempónk is fontos, mindenképpen olyan zenei listát kell összeállítani, ami a ritmusra épít. Azonban, ha az a cél, hogy jobban bírjuk a hosszabb futásokat, bátran vigyünk olyan zenét, amit szeretünk, mert hosszabb távon csak ezeket tudjuk elviselni és élvezni, ami motiválva tart bennünket. Mindegy, hogy a dallam vagy a szöveg olyan, ami számunkra kedves, a lényeg, hogy örömmel hallgassuk, és megállíthatatlannak érezzük magunkat tőle!

Ha figyelünk a pulzusunkra futás közben, olyan zenei listákat is találhatunk, amik erre építenek. Az alábbi például 120-as pulzusszámmal dolgozik, ami egy kellemes futásnak felel meg, de ha keresgélünk, ennél pörgősebb listát is találhatunk.

Ha a futás végére értünk, találhatunk magunknak nyugodt levezetőzenét is, ami nemcsak bennünket nyugtat le, hanem a pulzusunkat is hamarabb rendezi, míg mi a levezetőgyakorlatokat végezzük.

Fontos azonban, hogy ha el is merülünk a zenében, ne feledkezzünk el a környezetünkről, és ha úttesten futunk át jól nézzünk körül, és olyan magasságokban se legyen a hangerő, hogy ne halljuk meg, ha egy biciklis ránk csenget a hátunk mögül!

Forrás: Runner’s World.

Nyitókép forrása: Pixabay