Barion Pixel Ha már unod a mojitót: 3 nyári koktél a legmelegebb napokra – Coloré

Ha már unod a mojitót: 3 nyári koktél a legmelegebb napokra

2023. 07. 22.

Senkinek nem kell képzett bártendernek lennie ahhoz, hogy egy ínycsiklandó koktélt készítsen magának odahaza. A megszokott koktélokon kívül viszont olykor érdemes új ízekkel kísérletezni: a TikTok tartalomgyártóitól ellesett, nyári koktélajánlónkban otthon is könnyedén elkészíthető frissítőket ajánlunk, amelyek akár a grillezésre összegyűlt család kedvencei lehetnek, különösen akkor, ha figyelembe vesszük a melléjük ajánlott koktél-ételpárosításokat.

Kitört a nagybetűs vakáció, egyúttal megérkezett a várva várt kánikula, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A rekkenő hőségben fontos az elegendő folyadékfogyasztás, ám esténként (a megszokott fröccsön kívül) még jobban eshet egy-egy könnyed, nyári koktél, amely alkalmasint visszaidézi az idei nyaralás feledhetetlen ízeit vagy épp felkészít minket a várva várt szabadság napjaira. 

A szokásos felhozatalon (így például a mojitón vagy pina coladán) kívül azonban olykor érdemes tágítanunk gasztronómiai tudásunkat, hiszen ki tudja? Meglehet, hogy kellemesen csalódunk. 

Nyári koktélajánló

1. Pineapple blossom: ha az ananász felé húz a szívünk

Még utaznunk sem feltétlenül kell ahhoz, ha új ízekre vágyunk: elegendő mindössze néhány mixológus tartalomkészítőt bekövetnünk a TikTokon. Ilyen például @thristywhale, polgári nevén Justin Sajda TikTok felülete, amelyen a mindig vidám, amerikai szóviccekkel élő mixológus jobbnál jobb receptjeit találjuk meg. (Érdekesség, hogy Sajdának ugyan nincs mixológus végzettsége, ám koktéljai messze meghaladják a képzett szakemberek legfinomabb kreációit.)

Sajda egyik legjobb receptje az alábbi, az ananász ízvilágára épülő koktél, amelyet rendkívül könnyű elkészíteni: rázzuk össze az alábbi összetevőket egy shakerben, majd öntsük azokat egy előre lehűtött, jeget tartalmazó pohárba, s voilá! El is készült a savanykás, frissítő pineapple blossom! Ha egy családi grillezés előtt állunk, érdemes figyelembe venni, hogy az ananász alapú koktélok kiválóan illeszthetők grillezett tengeri herkentyűkhöz és könnyű salátákhoz is! 

 • 6 cl bourbon whiskey
 • 3 cl ananászlé
 • 2 cl citromlé
 • 2 cl cukorszirup
 • 2 csepp narancs bitter
 • jég

2. Frozen Aperol Paloma: ha megbolondítanánk az Aperolt

Justin Sajdához hasonlóan érdemes bekövetnünk a @joinjules nevezetű TikTok felület ötletekből kifogyhatatlan működtetőjét, Julianna McIntosht, akinek az alábbi, Aperol Spritzhez hasonló koktélt köszönhetjük. (Érdekesség, hogy Julianna a koronavírus-járvány alatt kezdte megosztani a követőivel receptjeit: mára 925 ezer követő figyeli árgus szemmel az ötleteit.)

Nyári Koktél, Kánikula
Kép forrása: Unsplash.com

Az előző koktélhoz hasonlóan Julianna receptje is rendkívül egyszerűen elkészíthető: a hozzávalókat pontosan kimérve öntsük bele azokat (jéggel együtt) egy turmixgépbe, keverjük össze, majd öntsük ki egy martinis pohárba. Julianna Frozen Aperol Palomáját érdemes szívószállal, némi narancs kíséretével együtt fogyasztani! Ami az ételpárosítást illeti: ezúttal sem nyúlhatunk mellé a könnyed, grillezett tengeri herkentyűkkel és csirkével, valamint szintúgy könnyű sajtokkal. Desszert kapcsán nyugodtan gondolkodjunk a koktél fő motívumának számító citrus-vonalon: a citromos tarte, esetleg citromos mignon tökéletes választások lehetnek a Frozen Aperol Paloma mellé. 

 • 6 cl grapefruit lé
 • 4 cl tequila
 • 2 cl Aperol 
 • 1,4 cl lime lé
 • 1,4 cl agave szirup
 • néhány jégkocka