Barion Pixel A megmaradt tojás legjobb helye a koktél! 3 szuper ital, amit el kell készítened – Coloré

A megmaradt tojás legjobb helye a koktél! 3 szuper ital, amit el kell készítened

2023. 04. 10.

„Amikor citromot ad az élet, készíts belőle limonádét,” – tartja egy amerikai mondás. S mi van akkor, ha citrom helyett tojásokkal áld meg minket a sors? Szerencsénkre a limonádén túl is van élet, sőt, sokkal izgalmasabb italkombinációk készíthetők a baromfitermékből, mint gondolnánk.

húsvéti készülődés során egyetlen dolog nem hiányozhat a háztartásból: a tojás. A gondos tervezés ellenére viszont néha előfordul, hogy a rokonok távozása után tanácstalanul ácsorgunk a nyitott hűtő előtt, azon agyalva, mire használjuk fel a megmaradt baromfiterméket. Dilemmánkra a tojásos koktélok jelenthetik a megoldást, a tojás ugyanis különleges ízt és textúrát kölcsönöz az italnak, emellett nem elhanyagolható az desszertek kapcsán megszokott, édes jellege sem. Előnyös tulajdonságai mellett persze érdemes vele vigyázni: felhasználása gondos figyelmet igényel. 

Tojásos koktélok: biztonságos felhasználás, selymes végeredmény

Sok hasznos és kevésbé hasznos információ kering a tojások megfelelő felhasználásáról, – már ha koktélokról van szó. A Cocktail Codex című könyv írói, Alex Day, Nick Fauchald, David Kaplan és Devon Tarby szerint egyetlen dologra érdemes odafigyelni a koktélkeverés során: a szalmonellára. 

tojásos koktél, húsvét, tojás
Kép forrása: Pixabay.com

Ennek elkerülése érdekében érdemes helyi termelőtől, lehető legfrissebb állapotában megvásárolnunk a baromfiterméket, s tojásos koktélokba való felhasználása előtt mindenképp ellenőrizzük, nincs-e repedés annak héján. (A Salmonella enterica nevezetű bakrétium kétféle módon fertőzheti meg a tojást. Ha a tyúk eleve hordozza a baktériumot vagy ha a tojás véletlenül megsérül.)

Egyébiránt, mielőtt hozzáadjuk a tojást a koktélhoz, érdemes egy külön tálkába helyeznünk, hogy meggyőződjünk arról, nem romlott-e meg. Kövessük tehát ugyanazt a metódust, amelyet nagyanyáink kitapasztaltak helyettünk sütéskor! 

Érdekesség, hogy a legtöbb, ilyesfajta koktél gyakran csak a tojásfehérjét használja fel, mivel annak nagyobb a folyadéktartalma. (Ennek köszönhető a későbbi ital selymes textúrája.) Előfordul, hogy az elkészült ital jellegzetes, tojásos illatot áraszt: ezt ellensúlyozandó gyakran helyeznek az ilyesfajta koktélok tetejére fahéjat, szerecsendiót, esetleg Angostura Bittert díszítésként. 

Brandy (Alexander) Flip

Igazi, selymes tojásos koktélkülönlegesség a Brandy Alexander nevezetű koktél, amelynek eredete a mai napig homályba vész. Míg egyesek szerint eredetileg Mária hercegnő és Lord Lascelles esküvőjén szolgáltak fel először 1922-ben, II. Alexander orosz császár is azt állította egy időben, ő az ital névadója.  

Ugyan az eredeti koktél is jellegzetesen krémes állagú, „flip” verziójával érhető el az igazi, összetett ízvilág. (A „flip” elnevezés a tojást – annak fehérjéjét, sárgáját, vagy teljes egészét – tartalmazó koktélok összefoglaló neve, – a szerk.)  

Hozzávalók:

 • 4 cl konyak  
 • 2 cl cukorszirup 
 • 1 egész tojás
 • Reszelt szerecsendió a díszítéshez 

Elkészítés:

 1. Töltsük bele a shakerbe a hozzávalókat, majd rázzuk össze jég nélkül
 2. Másodszor rázzuk össze jéggel is
 3. Szűrjük le duplán egy előre lehűtött pohárba
 4. Díszítsük reszelt szerecsendióval 

New York Flip

Természetesen nemcsak a tojásfehérje, hanem a sárgája is felhasználható a koktélokban, mi több, utóbbi a tojásos koktélok egész sorát inspirálta. Ide tartozik a New York Flip nevezetű koktél is, amely lényegében a New York Sour egy játékos variációja. (Míg a sour típusú koktélok általában valamilyen alapszeszt, citromlevet és cukrot tartalmaznak, a flipek már tojással is bővülnek.) 

Hozzávalók:

 • 3 cl bourbon whiskey
 • 2 cl portói bor
 • 0,7 cl cukorszirup
 • 2 cl tejszín
 • 1 tojássárgája 
 • Reszelt szerecsendió a díszítéshez 

Elkészítés:

 1. Töltsük bele a shakerbe a hozzávalókat, majd rázzuk össze jég nélkül 
 2. Rázzuk össze jéggel is 
 3. Szűrjük le duplán, egy előre lehűtött pohárba
 4. Díszítsük reszelt szerencsedióval 

Whiskey Sour

S ha már szóba jött a Sour, kár lenne kihagyni az alkoholtilalom egyik legnépszerűbb koktélját, a Whiskey Sourt. Az ital olyannyira népszerű Amerikában, hogy augusztus 25-ét kinevezték a nemzetközi Whiskey Sour napjának (még külön hashtagje is van: #NationalWhiskeySourDay), s ugyan eredetileg brandy-ből és ginből készítették, mára egyértelműen a bourbonös verziója számít alapnak a koktélbárokban. 

Hozzávalók:

 • 6 cl bourbon whiskey
 • 2 cl frissen facsart citromlé
 • 2 cl cukorszirup 
 • 1 tojásfehérje
 • Angostura Bitter / Narancshéj a díszítéshez

Elkészítés:

 1. Töltsük bele a shakerbe a hozzávalókat, majd rázzuk össze jég nélkül úgy, hogy habos legyen a tojásfejérje
 2. Rázzuk össze jéggel is
 3. Szűrjük le duplán, egy előre lehűtött pohárba
 4. Díszítsük 2 csepp Angostura Bitterrel vagy narancshéjjal 

Források: Cocktail Codex c. könyv, Mixertanfolyam.hu
Borítókép forrása: Pixabay.com