Barion Pixel Csokiszobor, kaviár… és csirkepaprikás? – Ezt eszik a sztárok az Oscaron – Coloré

Csokiszobor, kaviár… és csirkepaprikás? – Ezt eszik a sztárok az Oscaron

2022. 03. 26.

Idén először hagyományos magyar ételek is az asztalra kerülnek az Oscar-gálán. Eláruljuk, mi lesz a menü a jeles eseményen, és a korábbi díjátadók vacsoráiból is csemegézünk.

Ott lenni az Oscar-díjátadón sokak álma, de csak keveseknek adatik meg, hogy tényleg eljussanak oda. Vigasztaljon minket a tudat, hogy legalább otthonunk kényelméből élvezhetjük a gálát a tévéképernyőn keresztül, és azt falatozunk közben, amit akarunk, akkor, amikor kedvünk tartja – a sztárok ugyanis közben nemigen esznek. Na, de utána!

Salmon Oscars
Oscar-szobor alakú lazacos tészta kaviárral 2012-ből. Forrás: Northfoto

Hogy kerül a csirkepaprikás az asztalra?

Gasztronómiai szempontból mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött a magyarok, egyrészt lezajlott a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntője, melyen második helyet szerzett a magyar csapat, de nemcsak ennek a hírnek örülhetnek a hazai gasztronómiát követők. Kiderült ugyanis, hogy most először hagyományos magyar ételeket szolgálnak majd fel a vacsorán, ehhez pedig Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfjének segítségét kérték. „Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges” – mesélte a séf.

Wolfgang Puck And István Szántó
Szántó István és Wolfgang Puck, az Oscar-vacsorák séfje. Forrás: Spago

Az ételek Santa Monica híres termelői piacáról beszerzett alapanyagokból készülnek, és a két séf fúziós megoldásokban gondolkozik. Így ugyan a fogások küllemre kevésbé hasonlítanak majd ahhoz, amit mi a vasárnapi asztalra szoktunk rakni, de ízre semmiképp nem maradnak el tőlük. A vadas Wagyu marhából készül és ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálják, a „hortobágyi” módra elkészített csirkepaprikást tésztába tekerik majd, így tavaszi tekercshez hasonlatos lesz a külseje. A somlói dió alakú, aranyozott bonbonként fog festeni, az Eszterházy-torta viszont közelít majd a hagyományos verzióhoz.

Somlói Galuska And Eszterházy Cake
Forrás: Spago

De lássuk, milyen út vezetett idáig, hogyan változott az Oscar-gála menüje az évek során!

A legelső – 1929

Pörgessük vissza az idő kerekét 1929-ig, az akkor megrendezett első Oscar-gála inkább vacsora volt, mintsem filmes esemény. A Hollywood Roosevelt Hotel egyik dísztermében tartott banketten kevesebb, mint 300 ember vett részt, a díjazottak neve már három hónappal előtte ismert volt, így a szobrocskák átadása tizenöt percig tartott – összehasonlításképp jó, ha tudjuk, a hetven évvel későbbi ceremónián maga a nyitóműsor is hosszabb volt ennél. Az est menüje a mai ízléshez képest egyszerű volt, de abban az időben természetesen előkelőnek számított – olívabogyókkal és csonthéjasokkal kezdtek, amelyek akkoriban Kalifornia legdrágább exporttermékei voltak. Ezután következett a consommé Célestine névre hallgató francia erőleves, melyet a zöldségek mellett palacsintametélt gazdagított.

Traditional,german,flaedlesuppe,and,austrian,frittatensuppe,consomme,with,pancake,or
Valószínűleg Chaplin is evett ilyet az első Oscaron. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Volt még az asztalon halból és csirkéből készült előétel, utóbbit pirítóson tálalták, főételként lepényhalat és roston sült csirkét, salátát, ceruzababot, sült krumplit kaptak a vendégek. A desszert süteményválogatás, vanília és csokoládéfagylalt valamint kávé voltak. Az alkoholtilalom miatt semmiféle szeszesitalt nem szolgáltak fel aznap este, legalábbis hivatalosan nem -, de gyaníthatóan körbejárt egy-két laposüveg.

A háború hatása

A menüsor a negyvenes években is hasonló volt a kezdetihez, azonban a második világháborútól kezdve a vacsora és a díjátadás részek ketté lettek választva. Valahol lelkiismereti oka volt a döntésnek, másrészt az élő tévéközvetítés is közrejátszott  – a hírességek nem akartak jóízűen, kamerák előtt falatozni, miközben országuk fiai külföldön háborúztak. Így a menü elfogyasztására a szobrocskák kiosztása után került sor egy kisebb teremben, valamivel kevésbé fényűző módon. A mai napig elkülönül a szórakozás és az evés, így sajnos (vagy szerencsére) mi sem nézhetjük, ahogy Brad Pitt, Jennifer Lawrence, Henry Cavill vagy Scarlett Johansson falatoznak és koktélozgatnak.

A hetvenes évek

Beef,wellngton,with,vegetables
Hasonló fogás kerülhetett az asztalra a hetvenes évek gáláin. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Az 1970-ben megrendezett, sorban a 42. gálán kezdett érződni a francia tematika, már ami a felszolgált ételeket illeti. Garnéla, steak is került az asztalra mindenféle szósz és mártás társaságában, na és rengeteg bor. A hetvenes évek menüi követték ezt a trendet, sok marhahúst, tenger gyümölcsét láttak és ettek a vendégek, a desszertek pedig szinte mindig csokoládéalapúak voltak. Az alkohol ekkor már jó ideje nem volt tiltott, palackszámra folyt hát a pezsgő. Az 1978-as gálán orosz beluga kaviárt, lazacot, alaszkai királyrákot szolgáltak fel előételnek, míg a főfogás grillezett homár volt articsókával. Ez volt az utolsó évtized, mielőtt beütött a tengerentúlon a diétakultúra, ami meggyőzte az amerikaiakat, hogy a vaj és más zsíros tejtermékek helyett inkább margarint fogyasszanak.

Jöttek a nyolcvanas évek

A francia hatás még mindig dominált – úgy tűnik, az amerikaiaknak ez jelent egyet az eleganciával -, de már sokkal visszafogottabbak lettek a fogások. Bélszín zöldségkörettel (spárga, gomba és répa), desszertnek pedig málna mousse és csokis desszert – ilyesmit evett 1987-ben többek között Paul Newman, Steven Spielberg, Michael Caine, Jane Fonda és Maggie Smith is. 

Wolfgang Puck oscar-díjátadó
Wolfgang Puck, az agy az Oscar-menük mögött. Forrás: Northfoto

Ahogy beléptük a kilencvenes évekbe, egyértelmű volt, hogy az Akadémia nem adja alább az ételeket illetően sem, de már nem utánozták minden áron a francia konyhát. 1992-ben például füstölt szarvasgombás-spenótos tortellinit és füstölt fácánhúsos, sajtos quesadillát szolgáltak fel, két évvel később grillezett szűzpecsenyét és burgonyacsipszet, grill cukkinit és fűszeres kecskesajtot találtak az étlapon a sztárok.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis ki(k) készíti(k) évről évre a fogásokat? A válasz a fentebb már említett Wolfgang Puck. Az osztrák-amerikai szakács közel harminc éve Spago néven nyitott éttermet Los Angelesben, amit aztán egy csapásra megkedvelt a szórakoztatóipar színe-java. Egymásnak adták a kilincset a színészek, énekesek és más sztárok, szinte csak hónapokkal előre lehetett asztalt foglalni, így nem csoda, hogy az Oscar-díjátadók utáni hivatalos vacsoraeseményen (Governors Ball) szinte senki sem vett részt, mert a Spago afterpartija bizony sokkal érdekesebb és menőbb volt. A díjátadó szervezői közül szerencsére nem egy producer törzsvendég volt a helyen, így felkérték Puckot, mi lenne, ha ő főzne ezentúl a vendégekre. A séf igent mondott, azóta pedig eltelt huszonnyolc év, és még mindig ő állítja össze a menüsort, az ő keze alá dolgozik száznál több szakács – és ez idén is így lesz.

Az ezredfordulós divat

Persze, nem minden sikerül úgy, ahogy elterveztük, még egy mesterszakács életében is vannak “mélypontok”, Puck így emlékezhet a 2002-es gálára, amikor épp 1500 főre főztek és hirtelen elment az áram és a gáz. “Már nyolcszáz steak kész volt, a másik fele viszont még nem. Nagyjából tizenöt perc alatt helyreállt a rend, de az életem leghosszabb tizenöt perce volt.”

Ahogy telt az idő, a sztárok elkezdték megüzenni, hogy mi a kedvenc ételük, így került az asztalra egy ízben Barbra Streisand szíve csücske, a chicken pot pie-nak nevezett fogás (kábé sütőben sült csirkés-zöldséges pite), amit még a Spagóban szeretett meg.

Isolated,image,of,chicken,pot,pie
Barbra Streisand kedvence. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A legutolsó “normális” Oscar-díjátadóra 2020-ban került sor, még a pandémia küszöbén, az akkori jelöltek vacsoramenüje teljes egészében növényi alapú volt, vegán sajttal, sült gombával, fekete rizzsel és tökkel. Emellett a Governors Ballon felszolgált fogások 70%-a nem tartalmazott állati eredetű összetevőt, ebben nagy szerepe volt Joaquin Phoenixnek is, aki köztudottan vegán életmódot folytat, szívügyének érzi a fenntartható életmódot és az állatvédelmet is. Az említett esemény (ahol például az elnyert szobrokat gravírozzák) csak a 2010-es évektől kezdve vált egyfajta kötetlenebb koktélpartivá, hála az Akadémia új elnöknőjének, Dawn Hudsonnak. Kevésbé szigorú az ültetés, a szakmabeliek sétálgatnak, beszélgetnek egymással, ennek megfelelően az ételsor is kezdett megváltozni.

Oscars Preparation March 2012
Ha igazit nem is, csokiból készült aranyszobrot mindenki kap. Forrás: Northfoto

Egy főétel helyett sok kicsit szolgálunk fel “ – mondta Puck – “Mindenkinek akad valami, van vegán opció, ehetsz kaviárt héjában sült burgonyával, ropogós fürjet gofrival, amennyit csak akarsz”. Azt hihetnénk, hogy a lassan hatezer fősre duzzadó vendégsereg miatt a séf az egyszerű, de nagyszerű megoldásokra szavaz – nem is tévedhetünk nagyobbat. Az extrém fogások mellett mindig elkészíti jellegzetes édességét, az Oscarra hajazó csokoládészobrokat, melyeket aranyba mártanak. “Mindenkinek adni akartam egy Oscart. Nagyon izgalmas látni, hogy egy ilyen apró figyelmesség mennyire sokat jelent az embereknek.

Zárásként pedig néhány számadatot hoztunk a 2022-es gála utáni vacsoráról: 117 séf dolgozik majd azon, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt biztosítsanak a vendégeknek, ehhez például többek között 1080 tojás, 136 kiló füstölt lazac, hét kiló kaviár, 30 kiló miyazaki wagyu marhahús, száz homár, 23 kiló mozzarella, 19 kiló kacsamell és 211 kiló bébi zöld római saláta szükségeltetik majd.