Barion Pixel Töltött káposzta – na de milyen? A különböző töltött káposzták nyomába eredtünk – Coloré

Töltött káposzta – na de milyen? A különböző töltött káposzták nyomába eredtünk

2023. 11. 29.

A töltött káposzta hagyományos karácsonyi étek, ám kérdés, hogy ki milyen formában és ízesítéssel fogyasztja. Utánajártunk, hogy pontosan milyen formában is készíthetjük el ezt a klasszikus finomságot!

A töltött káposzta a magyar gasztronómia egyik alapköve, ám számos verziója létezik határainkon innen és túl is. Nemcsak a közvetlen szomszédaink fogyasztják különböző formában, hanem a törökök, az oroszok és még az arabok is előszeretettel készítik.

Maga a káposztás hús már a 17. századi feljegyzésekben is szerepel. Népszerűségének oka abban rejlett, hogy a káposzta volt az egyik legolcsóbb zöldség, így evidens volt, hogy több felhasználási módja is volt: töltötték rétesbe, ették tésztával, savanyúságként vagy éppen hússal.

A töltött káposztát a törökök hozták be az ország területére, ám ekkoriban még nem volt mindennapos a háztartásokban az őrölt paprika, ezért sáfrányt használtak a fűszerezéséhez és a színezéséhez. Ekkor még savanyított és édes káposztából is készítették, de a kelkáposzta is igencsak gyakori alapanyag volt.

Töltött káposzták – Mi a különbség?

Magyarországon is több töltött káposzta ismert, s bár hasonlítanak egymásra, elkészítési módjuk különbözik. A káposzta bizonyosan közös nevező, ám kérdés, hogy édeset vagy savanyút használunk-e, és a tölteléken is lehet variálni, hiszen kerülhet bele rizs, gersli vagy akár kukoricadara is. Azt is eldönthetjük, hogy berántjuk-e, paradicsomszószban főzzük, netán füstölt hússal adjuk-e neki a sós ízt vagy sót használunk erre a célra. Számos változata van hát, de készítsük bármelyiket is, a maga módján mindegyik rendkívül finom!

Szárma

Szármának az alföldi tájakon nevezik a töltött káposztát. Töltelékébe a húson túl hagymát, fokhagymát és rizst használnak, az alapját pedig savanyú káposzta adja, a végén pedig rántással húzzák össze.

Szabolcsi töltött káposzta

Szabolcsban szalonnát használnak ahhoz, hogy ízesítsék az étket, a töltelékbe pedig éppúgy kerül hagyma és fokhagyma, ahogy az alföldi változatba, de fűszerköménnyel is megbolondítják! Különlegességét mégis az adja, hogy paradicsomos lében főzik meg, a töltelék mérete pedig családonként változó, de akár ujjnyi is lehet!

Szatmári töltött káposzta

A Románia északnyugati részén lévő Szatmár megyében édeskáposztából készül ez a fejedelmi étel. Kerül bele mangalicazsír- sonka- és hús is. Az előre üvegesre párolt hagymát és szalonnát keverik a húshoz, rizs helyett pedig kukoricakása kerül a töltelékbe!

Kolozsvári töltött káposzta

Ez a verzió rengeteg húst tartalmaz, és sokkal merészebb a fűszerezését illetően, mint a többi káposzta, ugyanis majoránna is kerül bele! Rendkívül laktató étel, ami önmagában elegendő lehet a karácsonyi asztalra.

Készítsük bárhogyan is, a töltött káposztának helye van az ünnepi asztalon, ráadásul a hagymás tölteléknek hála kiválóan felkészíthetjük szervezetünket általa a téli időszakra!

Nyitókép forrása: Getty Images