Barion Pixel Mire jó a méz? (X) – Coloré

Mire jó a méz? (X)

2024. 04. 23.

Finom, édes és egészséges – énekelhetné Micimackó, akinek a méz nemhogy kedvence, de legfőbb eledele.

Nekünk azonban nem érdemes túlzásba esnünk, viszont ha már mindenképpen édesíteni szeretnénk teánkat, kávénkat, vagy éppen házi készítésű süteményeinket, ennél jobb megoldást nem is találhatnánk.

Természetesen a fentiek csak akkor igazak, ha a méz minőségi, ezért is célszerű megbízható forrást találni, a KávéVerzum mézei például biztosan nem okoznak csalódást, és a kínálat is kifejezetten színes, tele különlegességekkel.

Miért egészséges?

Mert tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, továbbá természetes antibiotikumnak számít, szóval egy olyan koktél, ami mindenképpen segít egészségesnek maradni, hiszen igazi dopping az immunrendszernek.

Amennyiben Ön is rendszeresen – de azért mértékkel – fogyasztja, igazi bajnokként küzdhet meg a kórokozókkal. Gyulladáscsökkentő hatásánál fogva pedig a tünetek sem lesznek annyira kellemetlenek, például egy megfázás esetén.

Mivel könnyen felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, segít energikusan indítani a napot, illetve az alvászavarokat is enyhíti, szóval remek adalék az energikus élethez.

A szív és érrendszeri problémákkal küzdőknek is a segítségére lehet, természetesen nem önállóan, de a megfelelő gyógyszeres kezelés kiegészítéseként mindenképpen.

Méz és szépség

Nemcsak egészséges a méz, de még széppé is tesz, legalábbis nagyon hatékony szépségápoló, ahogy azt Kleopátra óta tudjuk.

Ennek oka legfőképp a természetes hidratáló hatás, amelynek hála késleltethető a bőröregedés, tehát nemcsak belülről, hanem kívülről is táplálja testünket.

Mint már említettem, mindehhez fontos a mértékletesség, napi 1-2 kanál éppen elég a kívánt hatás eléréséhez, főleg mivel magas kalóriatartalommal bír, ezért csak így illeszkedhet egy “karcsúságbarát” diétába.

Gyerekeknek még óvatosabban érdemes adagolni, 2 éves kor alatt pedig kifejezetten ellenjavallt.

Ízek kavalkádja

Természetesen már a különbőző virágporok is az ízek kavalkádját teszik lehetővé, de a méz kiválóan kombinálható egyéb alapanyagokkal, izgalmas gasztrokalandokra sarkallva a mézbarátokat.

Lehet keverni például repcemézet pörkölt kávéval, ami már önmagában is igazi ébresztő, egy kanálka, és még a legfáradtabbak is szárnyra kapnak tőle, és szorgoskodnak órákon keresztül, mint a méhek.

Nemcsak kávéval, hanem gyümölcsteákkal is kombinálható, ehhez a repce helyett inkább az akácméz ajánlott.

De tehetünk bele kandírozott narancskockákat, gyömbért, citromfüvet, sőt, még fokhagymát is, ami pirítósra kenve igazi ínyencfalat, és a náthának sem hagy túl sok esélyt, egyszerre támadva a vírusokat és a baktériumokat.

Arra viszont tényleg érdemes odafigyelni, hogy kitől veszik a mézet, hiszen sokan hamisítják, és a mézként árult aromás cukorszirupok a fent felsorolt jótékony hatások egyikével sem rendelkeznek.

Szerencsére Magyarországon komoly kultúrája van a méhészkedésnek, érdemes a hazai termelőktől vásárolni, segítve ezzel őket a mézhamisítókkal folytatott versenyben.