Barion Pixel Káposztasaláta, az üvegbe zárt C-vitamin: így készítsd el télire! (Videóval!) – Coloré

Káposztasaláta, az üvegbe zárt C-vitamin: így készítsd el télire! (Videóval!)

2022. 09. 23.

A magyar konyha neveltjeiként nehezen tudjuk elképzelni a húsos ételeket vagy akár a reggelit valami savanyúság nélkül. A káposztasaláta tökéletes kísérője lehet ezeknek az étkezéseknek, hiszen amellett, hogy rendkívül finom, egészséges is!

A káposztasaláta az egyik legfinomabb savanyúságféle: az éttermekben az elsők közt szerepel a savanyúságok listáján. Amellett, hogy igazán ízletes, egészséges is, ami a téli hónapokra készülve korántsem elhanyagolható tényező! A káposzta rendkívül gazdag C-vitaminban, s emellett K- és B1-vitaminból is bőséggel találunk belőle. Magas a vas- és kalciumtartalma, ráadásul a daganatos betegségek megelőzésére is kiváló!

A káposztasaláta számos más ételhez hasonlóan különböző ízléssel készülhet, így ha szeretjük, akárcsak a csemegeuborka esetében, bátran tegyünk a levébe mustármagot, borsot, babérlevelet vagy akár kaprot is! Az alábbi receptből nagyjából két befőttesüvegnyi káposztasalátára számíthatunk.

Hozzávalók:

  • 2-3 csapott evőkanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • víz

Így készül a káposztasaláta télire:

A káposzta külső, vastag leveleit eltávolítom, a kezemben lévő maradék gömböt megmosom. A zöldséget félbe vagy negyedekbe vágom, és vékonyra szeletelem. Ez késsel egy rendkívül hosszadalmas folyamat is lehet, ám ha van hozzá egy gyalunk vagy egy megfelelő konyhai gépünk, pillanatok alatt készen lehetünk vele!

Ha elkészültem a káposztával, megsózom, elkeverem a sóval és 2-3 órát állni hagyom, hogy levet eresszen. Ha ez megtörtént, kinyomkodom belőle a levet, majd hozzáadom a cukrot és az ecetet. Alaposan elkeverem, majd ismét állni hagyom, ezúttal két és fél órát.

Ha ezzel megvagyok, alaposan megtisztított üvegekbe szedem a káposztát, az alatta felgyülemlett levet elosztom az üvegekben, majd felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi.

Mivel tartósítószert nem tartalmaz, a legjobb hűtőben tartani, ami a fenti mennyiség esetén nem foglal sok helyet, ám ha többet szeretnénk eltenni, pincébe vagy hűvös kamrába rakjuk!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix