Így készül a savanyúság télire! (Videóval!)

2022. 09. 04.

Az ősz a befőzés időszaka, és ez nem véletlen, ugyanis ilyenkor tudjuk üvegbe zárni a nyár ízeit. Milyen jó is lesz ez a savanyúság a karácsonyi menü mellé!

A befőzésnek különösen régebben volt hagyománya, amikor amit csak lehetett, át kellett menteni az őszi, majd a téli hónapokra. A savanyúság az egyik legnépszerűbb az eltett zöldségek sorában, ugyanis akár maradékokból is elkészíthető!

Hozzávalók:

  • 1 fej káposzta (1-1,3 kg)
  • 1 kígyóuborka
  • 4 közepes fej vöröshagyma (fél kiló)
  • 80 dkg paprika (tölteni való és piros kápia vegyesen)
  • 23 dkg cukor
  • 10 dkg só
  • 1 teáskanál citromsav
  • 2 dl 10%-os ecet

Így készül a házi savanyúság télire:

A zöldségeket megmosom, igény szerint meghámozom, és vékony szeletekre vágom őket. Ez a dolog legidőigényesebb része, de ha van gyalunk, megkönnyítettük a dolgunkat. A zöldségeket összekeverem és félreteszem.

Egy nagyobb tálba öntöm a cukrot, a sót, a citromsavat és a nátrium-benzoátot, összekeverem őket, majd hozzáöntöm az ecetet, és alaposan elkeverem. Akkor jó, ha a cukor is teljesen feloldódik benne. Ráöntöm a keveréket a zöldségekre, összeforgatom őket ismét, letakarom, és legalább fél, de inkább egy napra hűtőbe teszem érni és levet ereszteni.

A savanyúságnak legalább egy napig kell állnia, hogy összeérjenek az ízei
A savanyúságnak legalább egy napig kell állnia, hogy összeérjenek az ízei / Kép forrása: Karsa Tímea

Másnap a befőttesüvegek tetejét forró vízben főzöm pár percet, az üvegeket forró vízben elmosom, és a mikróba teszem három percre, így sterilizálom. Teletömöm az üvegeket a savanyúsággal, és a megmaradt levet elosztom bennük. A tetőt alaposan rájuk csavarom, majd napfénytől védett helyen tárolom őket.

Sok zöldparadicsomod maradt?

Ha mást is eltennél savanyítani, a zöldparadicsom ideális! Ha sok maradt, akkor bátran állj neki, ugyanis a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem mérgező. Ebben a receptben hagyma és zöldpaprika egészíti ki a zöldparadicsomot.