Barion Pixel Nem érett be a paradicsom? Készíts belőle isteni savanyúságot! – Coloré

Nem érett be a paradicsom? Készíts belőle isteni savanyúságot!

2021. 09. 08.

A kertészeknek több kihívással is szembe kell nézniük: a fagyokkal, a tetvekkel, a kiszáradással, a túl nedves talajjal. Ha ezeket sikerül kivédeni és van termés, még mindig kérdéses a végkifejlet: mi van, ha szeptemberre sem érik be a paradicsom? Ilyenkor érdemes kipróbálni egy szuper receptet, ami isteni savanyúság sültek, vagy akár bundás kenyér mellé is.

Hozzávalók:

  • fél kg zöldparadicsom
  • fél kg tölteni való paprika
  • fél kg vöröshagyma
  • 6 dl víz
  • 10 teáskanál cukor
  • 6 teáskanál 10%-os ecet

Elkészítés:

A paradicsomokat, a paprikákat és a hagymákat vékony, nagyjából 2-3 milliméter vastag karikákra vágom. (Nem érdemes ennél vastagabbra, mert minél vékonyabbak a szeletek, annál könnyebb és kellemesebb a fogyasztásuk). Egy nagyobb tálba teszem a felvágott zöldségeket, és alaposan megsózom, majd összekeverem őket. Állni hagyom nagyjából 2 órát, ez alatt levet ereszt, amit kifacsarok a sós finomságokból.

Zoldparadicsomos Salata
Zöld paradicsomból az igazi/Forrás: Karsa Tímea

Alaposan fertőtlenítek három befőttesüveget, és jól kibélelem őket a paradicsom, a paprika és a hagyma triumvirátusával.

A léhez összekeverem a vizet, a cukrot, és az ecetet, ügyelve arra, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. Egyenletesen eloszlatom az üvegekben úgy, hogy teljesen befedje a sorukra váró zöldségeket.

Felbontás után hűtőben tartandó, egyébként száraz, hűvös helyen hónapokig eláll.

Tipp:

Mindenképpen figyeljünk rá, hogy mind az üvegek, mind a zöldségek teljesen sterilek legyenek: ne kerüljön olyan paprika, paradicsom, vagy hagyma a savanyúságba, ami penészes, rohadt, vagy bármi más hibája van, mert az az egész üveg tartalmát elronthatja.

Nyitókép forrása: Unsplash