Barion Pixel Így lesz kemény, buggyantott vagy lágy tojás a tányéron – Coloré

Így lesz kemény, buggyantott vagy lágy tojás a tányéron

2023. 04. 03.

A tojásfőzés a legegyszerűbb konyhai feladat benyomását kelti, és valóban: feltesszük és megfő. Nem feltétlenül tudjuk azonban, hogy pontosan hány perc után megfelelő a lágy tojás, ahogy a főtt változat is csak egy bizonyos ponton tökéletes.

A tojásfőzés – ha okosan csináljuk – nem az a műfaj, amikor magára lehet hagyni a készülő étket a tűzhelyen. Legyen szó kemény vagy lágy tojásról, ha tökéletest szeretnénk, figyelni és óvni kell, és stopperrel a kézben várni a megfelelő pillanatot, hogy elkészüljön.

A tojások főzésének mikéntje sok esetben családon belül öröklődő recept, így mindenki másra esküszik. Van, aki szerint forró vízbe kell tenni, míg mások állítják, hogy hideg vízben kell feltenni főni a tojásokat. Az interneten keresgélve megállapítható, hogy valóban nincs egyezményes megállapodás arról, hogy hogyan jó a tojás, ugyanis sok gasztrooldal esküszik a hideg vízre, míg mások a melegre.

A főtt és lágy tojás főzése esetében minden az időzítésen múlik
A főtt és lágy tojás főzése esetében minden az időzítésen múlik / Kép forrása: Coloré

Valószínűleg tehát a végeredmény szempontjából mindegy, hogy melyiket választjuk, ám fontos, hogy ha a forró vízbe tennénk bele, szobahőmérsékletű tojásokat használjunk, mert ha rögtön előtte vesszük ki a hűtőből, garantáltan szétreped a héja, és miközben fő, ki-kifolyik a tojás tartalma. Ezen túl az is lényeges, hogy a tojások ne lógjanak ki a vízből, de túl sok vízben se főzzük: akkor jó, ha éppen ellepi őket a lé.

Tojásfőzés stopperrel – Így készül a lágy tojás

Ha a tojások a vízben vannak, tudnunk kell, hogy az adott állag eléréséhez hány percig kell főzni őket. A lágy tojásra általában 3 percet szoktak javasolni, ám saját tapasztalat alapján ennyi idő alatt éppen annyira fő meg, hogy ehető legyen, de a fehérje állaga nem túl gusztusos, ezért ha ideálisra szeretnénk a négyperces tojás lesz számunkra az ideális. Ekkor a sárgája kellemesen folyós, és a fehérje sem teljesen puha, de mégsem érezzük nyersnek.

Öt perc után drámaibb a változás a tojás állagát tekintve, ugyanis itt már a sárgája is keményebb, de kellemesen krémes marad. Tíz perc után már meglehetősen kemény a tojás, ám ezt fokozhatjuk egy 15-perc főzéssel, amikorra már a narancssárga szín világossárgára, azaz teljesen főttre vált.

A buggyantott tojás is lábasban készül, csupán héj nélkül kell elkészíteni
A buggyantott tojás is lábasban készül, csupán héj nélkül kell elkészíteni / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A buggyantott tojás egyben kakukk is, mert héj nélkül készül, mégis főzni kell. Ehhez forraljunk vizet, sózzuk meg, tegyünk bele egy teáskanálnyi ecetet, majd kezdjük el kevergetni a forrásban lévő vizet! Ha létrehoztunk egy örvényt, üssük bele a tojást (vagy tálból öntsük bele) és indulhat a stopper! Három perc elteltével teljesen folyós sárgáját kapunk, míg a fehérje kellemese főtt lesz. Négy perc után a sárgájának a széle már keményebb, a közepe folyós, öt perc elteltével pedig teljesen megkeményedik a sárgája.

A tojásfőzés hát nem egy nehéz mutatvány, de érdemes kísérletezgetni, hogy megtaláljuk, hogy melyik a számunkra legfinomabb!

Forrás: The Stay at Home Chef, BBC Good Food, Egg Info.

Nyitókép forrása: Unsplash