Barion Pixel 3500-ból 1! A Duchenne/Becker izomdisztófia ezekkel az egyszerű tünetekkel kezdődik – Coloré

3500-ból 1! A Duchenne/Becker izomdisztófia ezekkel az egyszerű tünetekkel kezdődik

2024. 04. 15.

A Duchenne-szindróma egy ritka, genetikai eredetű izomsorvadási betegség, amely a gyermekek izomzatát érinti. A betegség az izmokban lévő fehérjék hiányával vagy hiányos működésével jár, ami az izmok gyengüléséhez és sorvadásához vezet. Az első tünetek gyakran a gyermek korai éveiben jelentkeznek, és a betegség fokozatosan romlik. A Duchenne-szindróma egy súlyos és progresszív izomsorvadási betegség, amely jelentős kihívást jelent a betegek és családjaik számára. Bár nincs gyógymód, a korai diagnózis és a megfelelő kezelési stratégiák segíthetnek az életminőség javításában és az életkilátások javításában. Az örökletes izomdisztrófiák a ritka, krónikus, izomsorvadással járó betegségek nagy csoportját alkotják, melyek közül leggyakoribb a Duchenne/Becker-féle izomdisztrófia. A betegséget az izomműködéshez fontos fehérje, a dystrophin károsodása, illetve hiánya okozza, ami fokozatosan az izomzat teljes pusztulásához vezet. Jelenleg nem létezik a betegség teljes gyógyítására szolgáló terápiás kezelés.

Digital Image 03/05/02 Newmarket, Ontario Colin Keddy, 13, Who Has Duchenne Muscular Dystrophy
forrás: Gettyimages

Főként a férfiakat érinti

A Duchenne/Becker-féle izomdisztrófia a leggyakoribb nemhez kötött, recesszív öröklődést mutató betegség, ezért elsősorban fiatal férfiakat érint, míg a nők hordozók és csak nagyon ritkán betegek. A betegségnek két, különböző súlyossági formáját különböztetjük meg: a súlyosabb tüneteket mutató Duchenne izomdisztrófiát (DMD), melynek előfordulási gyakorisága 1:3500, illetve az enyhébb lefolyású Becker izomdisztrófiát (BMD), melynek előfordulási gyakorisága 1: 30 000.

Margaret Romanowsk Prepares To Administer Medication To Her
forrás: Gettyimages

A Duchenne-szindrómában szenvedő gyermekek gyakran tapasztalnak az alábbi tünetek közül:

Gyengeség: Az izmok gyengülése, különösen a végtagokban.

Sorvadás: Az izmok fokozatos zsugorodása és leépülése.

Mozgásszervi problémák: Nehézségek járásban, felállásban és más mozgásokban.

Egyensúlyproblémák: Zavart egyensúly és koordináció.

Kezelés és életkilátások

Jelenleg nincs gyógymód a Duchenne-szindrómára, de vannak olyan terápiák és kezelések, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában. Ezek közé tartozik a fizioterápia, a gyógyszeres kezelések és a sebészeti beavatkozások. A Duchenne-szindróma progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy a tünetek idővel rosszabbodnak. A betegek általában a 20-as és 30-as éveikben érnek el a betegség súlyos szakaszába, ami komoly egészségügyi problémákat és életveszélyes állapotokat okozhat.