Barion Pixel Pattanások a homlokon? Elképzelhető, hogy a samponod okozza – Coloré

Pattanások a homlokon? Elképzelhető, hogy a samponod okozza

2022. 01. 26.

A pattanások a homlokon nagyon bosszantóak tudnak lenni. Nem csupán azért, mert szinte mindig a legrosszabbkor jelentkeznek, így mondjuk egy állásinterjú vagy más fontos esemény előtt, hanem azért is, mert nehéz tőlük megszabadulni.

Előfordulhat viszont, hogy azt követően jelennek meg a pattanások a homlokon, hogy éppen egy új hajápoló készítményre vagy termékcsaládra váltottunk. Dr. Camille Verovic bőrgyógyász szerint ez nem egyedi eset: az aknék mikromitesszerként indulnak, ami lényegében az eltömődött pórust jelenti, ebből fejlődnek pattanássá, amennyiben egy külső vagy belső tényező hatására a pórus begyullad – és ennek egyik oka lehet a hajápoló. Ám mielőtt kidobnánk kedvenc samponunkat és kondicionálónkat, olvassuk el, miért lehetséges ez, illetve hogyan győzhetjük le a pattanásokat.

Pattanások a homlokon: ezek az összetevők okozhatják

Dr. Iris Rubin bőrgyógyász szerint nem feltétlenül a sampon vagy balzsam egyetlen összetevője felelős a pattanások kialakulásáért a homlokon, mivel a különböző anyagok kölcsönhatása ugyancsak előidézheti a kellemetlen állapotot. „Egy összetevő önmagában jó lehet, egy másikkal kombinálva azonban már eltömítheti a pórusokat” – magyarázza. „Néhány alkotóelemre különösen figyelni kell, többek között ilyenek bizonyos olajok, viaszok és polimerek (amelyek által a hajformázó termékek tartást adnak a frizurának).” Hozzáteszi: noha nincsenek konkrét tudományos adataink az úgynevezett komedogenitásról (vagyis arról, hogy mennyire lehet hajlamos valaki a póruseltömődésre), ettől függetlenül teszteljük óvatosan a termékeket, és kerüljük a vazelintartalmú kencék használatát úgy a bőrön, mint a fejbőrön.

Karos Osszetevoju Sampon Pattanast Okozhat A Homlokon
Ha pattanások keletkeznek a homlokon, azt bizonyos, a samponban megtalálható összetevők kölcsönhatása is kiválthatja (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Keressünk bőrápoló készítményeket

„Ha pattanásokat észlelünk a homlokon és a hajvonalunk mentén, érdemes lehet újragondolni a hajápoló készítményeink használatát” – mondja Dr. Verovic. A bőrgyógyász szerint mindenekelőtt a hajhabok és -zselék összetevőit nézzük át. Ezt követően pedig azt javasolja, hogy keressünk olyan termékeket, amelyek hatékonyan tisztítják a fejbőrt, és nem tartalmaznak póruseltömítő olajokat.

„Amennyiben pedig a pattanások a háton vagy a nyakon összpontosulnak, hagyjunk fel a jelenlegi samponunk és balzsamunk használatával, majd ha ez megtörtént, próbáljunk ki egy benzoil-peroxidos vagy szalicilsavas testápolót” – tanácsolja Dr. Rubin. Hozzáteszi: ezt a testápolót megelőzés céljából is használhatjuk, nem csak a pattanás megjelenésekor. A bőrgyógyász szerint ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy legyünk türelemmel, mivel akár hetekig is eltarthat, mire a bőr teljesen kitisztul.

Kísérletezzünk a haj- és bőrápolási rutinunkkal

Miután megvizsgáltuk a hajápolók összetevőit, Dr. Verovic azt javasolja, hogy tartsunk egy kis szünetet a használatukkal, hogy megtudjuk, valóban azok okozzák-e a pattanásokat a homlokon. Ha nem, akkor elképzelhető, hogy a bőrápolási rutinunkat is újra kell gondolnunk: tisztítsuk meg bőrünket naponta egy-két alkalommal, és hetente használjunk enyhe hatású kémiai hámlasztókat (alfa-hidroxisavakat, béta-hidroxi-savakat vagy polihidroxi-savakat), különösen a homlokon és a halántékon. A bőrgyógyász szerint a retinol hetente legalább háromszori használata szintén segíthet.

Filléres házi praktika pattanásos bőrre

Ha igazán gyors és látványos eredményre vágyunk, akkor mutatunk egy két összetevős keveréket, amely egyetlen éjszaka alatt eltünteti a pattanásokat. A trükköt a LUXit nevű, luxuskozmetikai szolgáltatásokkal foglalkozó cég sminkmesterei fedték fel, és azóta már rengetegen ki is próbálták. Az elegyhez nem kell más, mint egy csipetnyi jó minőségű asztali só és pár csepp víz: keverjük őket amíg sűrű masszát kapunk, majd vigyük fel a pattanásra.

No Pattanastalanito Hazi Szert Tesztel Az Arcan Egy Vattaval
Ébredés után a tükörbe nézve szinte nyoma sem marad majd a gyulladásnak (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A kence akkor lesz igazán hatásos, ha két-három órán keresztül a bőrön hagyjuk, ezért vagy engedjük megszáradni, vagy pedig ragasszunk rá egy kisebb méretű, kör alakú sebtapaszt. Lefekvés előtt vegyük le, de, ha gyulladtabb a pattanás, akkor akár reggelig is maradhat. Ébredés után a tükörbe nézve szinte nyoma sem marad majd a gyulladásnak, vagy, ha mégis látnánk egy kis pirosságot, alapozóval már könnyedén elfedhetjük.

Mire figyeljünk?

A só fertőtlenít, és hatékonyan küzd a pattanást okozó baktériumokkal, illetve leviszi a gyulladást. Azzal is segíti továbbá a duzzanat csillapítását, hogy szárítja a bőrt, de éppen ezért érdemes csínján bánni vele. Érzékenyebb, illetve száraz bőrre nem ajánlott, és javasolt inkább csak akkor bevetni, amikor tényleg égetően szükséges a pattanás gyors eltüntetése. És, amire még figyeljünk: lehetőség szerint csak a pöttyre kenjük, a körülötte lévő területre ne kerüljön belőle.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix