Barion Pixel Tényleg leégetik a kémiai hámlasztók az arc felső rétegét? – Coloré

Tényleg leégetik a kémiai hámlasztók az arc felső rétegét?

2021. 10. 18.

A hámlasztás a bőrápolás fontos része, már amennyiben friss, puha és ragyogó arcbőrt szeretnél. És ugyan miért ne szeretnél, amikor ezáltal eltávolíthatod az elhalt bőrsejtjeidet és a pattanások, mitesszerek ellen is felveheted a harcot.

A fizikai hámlasztók népszerűsége finoman szólva a béka feneke alatt van az elmúlt években, az elhalt hámsejtek eltávolítására a legtöbben ugyanis inkább bőrradírt vagy különféle maszkokat használtak.

Ezt azonban szépen lassan felváltották a kémiai hámlasztók, melyek a közvélekedés szerint jóval biztonságosabbak mikrosérüléseket okozó társaiknál. Ugyanakkor ezekről is számos tévhit kering, pedig hatásosságuk leginkább annak függvénye, hogy tudod-e helyesen használni.

Fizikai vagy kémiai hámlasztás?

Ez egy rendkívül megosztó kérdés. A fizikai hámlasztók csökkenő népszerűségének hátterében sokak szerint az áll, hogy azok mikrosérüléseket okoznak az arcbőrön. Különösen kockázatos mindazon termékek használata, melyek szemcséi diót vagy sárgabarackot tartalmaznak.

Ám a túlzott dörzsölés, túl gyakori használat szintén okozhat irritációt, kipirosodást. A káros hatás a legtöbb esetben a helytelen használat eredménye. Emellett természetesen a kémiai hámlasztással is könnyű elvetni a sulykot, ezért az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat.

A kémiai hámlasztás helyes használata

A kémiai hámlasztók közé az AHA-, BHA– – legismertebb közülük a szalicilsav – és a PHA-savak tartoznak. Ezek – megfelelő koncentráció használatával – gyengéden távolítják el az elhalt hámsejteket, és elősegítik a bőr megújulását.

A fizikai hámlasztókkal szemben mindezt jóval egyenletesebben teszik. Csakhogy a megfelelő hatás eléréséhez nem elég az első szembejövő kencét levenned a polcról és az arcodra kenni. A helyes használat kulcsfontosságú, máskülönben többet árt, mint használ.

Haladj lépésekben

A körültekintő bőrápolás első és legfontosabb szabálya, hogy legyen szó bármilyen új termékről, azt csak fokozatosan szabad beépíteni a szépségápolási rutinodba. Leginkább azért, hogy bőrnek legyen ideje hozzászoknia. Ez a savaknál kifejezetten fontos.

Plusz ebben az esetben a hámréteg érzékenysége sem hagyható figyelmen kívül. Mindig tanácsos az elérhető legalacsonyabb koncentrációval kezdeni, és heti egyszer, maximum kétszer alkalmazni.

A gyakoriság idővel növelhető, ha pedig egy üveggel elfogyott, magasabb százalékra is válthatsz, ha szeretnél. Figyeld bőröd igényeit, hiszen mindenkié egyedi, így mindenki saját maga érzi, mi lesz számára a megfelelő rutin.

Tévhitek a hámlasztásról, hámlasztókról

Gyakori tévhit, hogy a BHA- és PHA-savval való hámlasztás fényérzékennyé teszi bőrt, ám ez nem így van. Sokak fejében tévképzetek élnek a kémiai hámlasztásról, pedig annak helyes alkalmazása semmiféle bőrproblémát nem okoz, éppen ellenkezőleg: fényesebbé, puhábbá varázsolja.

Az intenzív, látványos bőrhámlás veszélye is csak akkor áll fenn, ha túl erős készítményt használsz. Szintén gyakori tévhit, hogy a kémiai hámlasztásnak csípni kell ahhoz, hogy hatásos legyen.

Megfelelő kémiai hámlasztó használatakor szinte semmilyen érzést nem tapasztalsz, az pont olyan, mintha bármilyen más szérumot vittél volna fel. Bár a gyulladt pattanásokat valóban marhatja egy-két másodpercig, de normál esetben ez sem tart tovább pár másodpercnél.

Így hozd helyre, ha hibáztál

Ha megtörtént a baj, és mondjuk túl gyakran, esetleg túl erős koncentrációjú készítményt vittél fel bőrödre, célszerű tíz napig szüneteltetni a dolgokat, a tíz nap letelte után pedig enyhébb készítményre váltani.

No Nezi Magat A Tukorben
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nagyon fontos, hogy a pihenőidő alatt kerüld a hámlasztókat, de C-vitamint vagy retinolt se használj. Reggeli tisztításnak elegendő a langyos vizes arcmosás, a hidratálásáról viszont ne feledkezz meg. Erősen ajánlott továbbá ilyenkor a smink mellőzése is, hiszen a bőröd csak akkor tud megfelelően regenerálódni, ha szabad légzést biztosítasz számára.

Kerüld a parfüm- és alkoholtartalmú, vagy teafaolajat tartalmazó termékeket. Arcmaszkok közül is csak hidratáló fátyolmaszkot tegyél fel. Ha úgy érzed, ég az arcod, próbáld ki a vizes borogatást, de semmiképp se dörzsöld. A fényvédő használata ilyenkor is ajánlott.

Lényeg a lényeg, a kémiai hámlasztás nem ördögtől való dolog, csak a megfelelő alkalmazását kell elsajátítani. Ha ez megtörtént, akkor többé nem kell extrém hámlástól és égő érzettől tartanod.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix