Barion Pixel Egyszerűnek tűnik, sokan mégis rosszul használják a bikinivonal-formázót – Coloré

Egyszerűnek tűnik, sokan mégis rosszul használják a bikinivonal-formázót

2022. 07. 08.

Bőrgyógyászok szerint a bikinivonal-formázó a legjobb módja a szeméremszőrzet kíméletes eltávolításának, használatát viszont rengetegen elrontják.

Heather Woolery-Lloyd bőrgyógyász szerint a benőtt szőrszálak problémája sokkal gyakoribb az intim területen, mint bárhol máshol a testen. Ezért fontos, hogy olyan termékeket használjunk, amelyek előkészítik, védik, kíméletesen szőrtelenítik és nem roncsolják a hámréteget.

A bikinivonal-formázó helyes használata

A szakember tapasztalatai alapján az egyik leggyakoribb hiba, amikor a páciensek kölcsönveszik párjuk szakállnyíróját, hogy azzal helyettesítsék a bikinivonal-nyírót. Csakhogy a szeméremszőrzet általában durvább, ezért eltávolítása is speciális eszközt igényel. Az alábbiakban sorra vesszük, mit tehetünk a komplikációmentes szőrtelenítés érdekében.

Készítsük elő a bőrt

A bőrirritáció minimalizálása szempontjából kulcsfontosságú, hogy a bikinivonal-nyíró használata előtt előkészítsük a bőrt. Marisa Garshick bőrgyógyász tanácsa alapján érdemes kíméletesen megtisztítani a bőrt, valamint a szőrtelenítés alatt végig nedvesen tartani a szőrszálakat, mert így azok lágyabbak lesznek. „Ha valaki hajlamos a pattanásokra és szőrbenövésre, érdemes a művelet előtt antibakteriális tisztítószert használnia a potenciális baktériumok számának csökkentésére. Ezenkívül – szintén a szőrtelenítést megelőzően – gyengéd bőrradírral eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek” – magyarázza a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy a durva szemcsés radírokat ezúttal kerüljük, mivel azok irritálhatják a bőrt.

Bikinivonal Formázó Használata
A bikinivonal-formázó csak akkor képes hatékonyan eltávolítani a szeméremszőrzetet, ha előkészítettük a bőrt (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Fordítsunk időt a számunkra megfelelő bikinivonal-formázó megtalálásra

A megfelelő eszköz beszerzése elengedhetetlen a sikeres és fájdalommentes szőrtelenítéshez. Éppen ezért Woolery-Lloyd olyan bikinivonal-formázót javasol, amelynek pengéi védik a bőrt az irritációtól. Garshick elmondása szerint a bikinivonal-nyírókat kifejezetten az intim területek szőrtelenítésére találták ki, mivel ott a bőr eleve érzékenyebb. Ő ezért a kompakt, vezeték nélküli, szállítható eszközöket preferálja. Igény szerint lehet már kapni vízálló és LED-lámpával rendelkező bikinivonal-formázót is. Utóbbi a szőrszálak jobb láthatóságát biztosítja.

Figyelmesen olvassuk el a használati utasítást

Az eszközök használata modellenként változhat, ezért mindig olvassuk el a használati utasítást, mielőtt nekilátunk: valamelyik csak száraz bőrön alkalmazható, míg másokat borotvakrémmel kell használni. Az intelmek betartása a bőrgyógyászok szerint a bőrirritáció és a sérülések minimalizálása miatt egyaránt fontos.

A szőrnövekedéssel megegyező irányban szőrtelenítsünk

Bár a közvélekedés szerint a szőrszálak a növekedésükkel ellentétes irányban történő borotválása hatékonyabb, dr. Garshick mégis azt ajánlja, hogy a szőrnövekedéssel megegyező irányban szőrtelenítsünk, hogy minimalizáljuk a benőtt szőrszálakat és duzzanat kialakulását. Ezenkívül ügyeljünk arra, hogy ne szőrtelenítsünk cikkcakkban, mert ez szintén irritálhatja a bőrt.

Bikinivonal Formázó
A bikinivonal-formázó használata egyszerű, a lényeg, hogy ne sajnáljuk az időt a szükséges előkészületekre (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

A művelet után tisztítsuk meg a bőrt

Alaposan öblítsük le, majd szárítsuk meg az intim területet, ezt követően pedig kenjük be szőrtelenítés utáni nyugtató géllel az irritáció és a kellemetlen érzés csökkentése érdekében. Dr. Garshick szerint az is jó, ha gyengéd hidratáló krémet vagy testápolót alkalmazunk, amelyek pattanások kialakulása nélkül megnyugtatják a bőrt. Míg dr. Woolery-Lloyd szerint a borotválkozás utáni hűsítő termékek segítenek helyreállítani a bőr védőrétegét és hidratáltan tartják a külső hámréteget. „Aki hajlamos a bőrirritációra, ne viseljen testre simuló ruhákat közvetlenül borotválkozás után” – teszi hozzá a bőrgyógyász.

És a bikinivonal-formázót is

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy sokan nem tartják rendben a bikinivonal-formázót, pedig a bőrgyógyászok szerint ez elsődleges fontosságú a bőrfertőzések megelőzése szempontjából. Erősen ajánlott tehát minden használat után megtisztítani az eszközt, és szükség esetén kicserélni a pengét. „Az emberek gyakran elfelejtik megtisztítani vagy kicserélni a pengéket, ami befolyásolhatja a szőrtelenítés hatékonyságát, kényelmetlenebbé teheti, valamint irritációhoz vagy fertőzésekhez vezethet” – mondja Garshick.

Kiütések borotválás után: így szőrteleníts, hogy ne okozzon irritációt

Kiütések borotválás után testünk bármelyik részén jelentkezhetnek, így az arcon, a lábakon, a hónaljon és a bikinivonalon is. Ettől függetlenül a borotválás a szőrtelenítés legkönnyebb és legolcsóbb módja, amit vészhelyzetben talán még azok is bevetnek, akik egyébként gyantázással szabadulnak meg a nem kívánt szőrtől.

Cikk forrása: Byrdie, Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix