A sminkelés lépései, avagy mitől komplett egy smink?

2023. 01. 30.

Hogyan végezhetünk profi munkát a sminkesek profizmusa nélkül?Tartsuk be a sminkelés lépéseit és emeljük magasabb szintre a mindennapi szépítő sminkünket!

Sokan sokféleképpen választjuk meg, hogy milyen sorrendben sminkelünk. Azon hölgyek többsége, akik az oktatásokon megtisztelnek a részvételükkel, a sminkelés lépéseiből átlagosan kettőt vagy hármat használ, a többi kimarad. Sokan vagyunk, akik a mindennapokban csak egy szemceruzát és/vagy szempillaspirált használunk. Vagy csak egy szájfényt, vagy csak egy alapozót. Ám mégsem vagyunk elégedettek a végeredménnyel, ezért is vágyunk arra, hogy megtanuljuk, mi hiányzik.

Íme egy lehetséges sorrend, nézzük a sminkelés lépéseit!

1. Alapozás

2. Korrektorozás

3. Púderezés

4. Pirosítás (és bronzosítás)

5. A szemöldök festése

6. Szemfestés

7. Szempillaspirál használata

8. Az ajkak festése

Fontos, hogy a sminkelés lépései nem kőbe vésettek, ami azt jelenti, hogy bizonyos mértékig van mozgásterünk egyes lépések megcserélésében. Például teljesen mindegy, hogy először a szemöldökünket, vagy a szemhéjunkat festjük ki. Néha pirosítással zárom a lépéseket, mert akkor látom igazán, mennyire akarom lágynak, vagy inkább intenzívnek látni a végeredményt. Az is előfordul, hogy a szemekkel kezdek (ha mást sminkelek, akkor minden esetben), hogy a szemfestés közben lehulló szemhéjpúderek és porok ne okozzanak bosszúságot a már szépen lealapozott bőrön.

sminkeles lepesei
Következetesség, állandóság és türelem – mint minden mást is, a rendszeres sminkelés szokásának beépítését is ezek a tényezők segítik. / Kép forrása: Unsplash.com

Ha csak egyetlen lépést választhatnék…

Egyetlen terméket szoktam önmagában használni, ez pedig a szempillaspirál. Bármennyire is natúr marad az arc többi része, mindenkinek jól áll, ha a szempilláját hangsúlyozzák (nem véletlen, hogy annyian választják az akárhány D-s műszempillát). A saját mindennapi, tíz perces sminkemben az összes leírt lépést alkalmazom, és a sminkoktatáson is azt tanítom, hogy egy expressz, nappali sminkhez az összes lépésen keresztül vezet az út. A „komolyabb”, alkalmi smink, ami ennél lényegesen hosszabb idő alatt készül el, ugyanezen lépésekből áll.

Mégis hogyan lehetséges ez?

A legnagyobb különbség az alaposságon és a rétegezésen túl, ami alkalmi sminknél megesik, a szemfestésben rejlik. A gyors smink pár mozdulatban foglalkozik a szemekkel, az alkalmi smink esetében a legtöbb idő a szemek festésével telik el. De fontos, hogy teljes sminket készítsünk, ha kevés idő áll is rendelkezésünkre, mert csak úgy tudjuk elérni a szépítő, természetes és sugárzó végeredményt, amire mindnyájan vágyunk.

Hogyan vágj bele a teljes sminkbe, ha eddig csak 1-2 lépéses sminket készítettél?

Gyakran előfordul, hogy ahelyett, hogy egy információ gazdagítana minket, csak jobban összezavar, így ezért tartom fontosnak, hogy mielőtt ecsetet ragadnánk, gondoljuk végig a folyamatot, amin aztán nap mint nap keresztülmegyünk.

Egy biztos: az egész akkor ér valamit, ha csinálod is, ez pedig nem megy másképp, csak sok gyakorlással. A mindennapi sminked elkészítéséhez egy új szokás kialakításán keresztül vezet az út. Ha szeretnéd, hogy ez a célod ne csak egy fellángolás legyen, hanem része a napi rutinodnak, állandó percek, melyeket magadért, magaddal töltesz, akkor íme, néhány jó tanács, melyeknek remélem, hasznát veszed majd.

sminkeles lepesei
Sokat segít, ha kikészíted magadnak a termékeidet, eszközeidet egy olyan helyre, ahol egyébként is mindenképp dolgod van készülődés közben. / Kép forrása: Unsplash.com

1. Légy következetes!

Ha eldöntötted, hogy szeretnéd nap mint nap megtapasztalni azt az állapotot, hogy pozitív érzések árasztanak el, amikor belenézel a tükörbe, akkor tegyél érte minden egyes nap. Eleinte még emlékeztetned kell rá magad, elfelejted rászánni az extra perceket, stb., de idővel ugyanolyan természetes lesz és rutinná válik, mint minden más, már meglévő szokásod.

2. Állandósíts!

Mivel a legtöbbünk ugyanabban a meghatározott sorrendben végzi el a különféle tevékenységeket a reggeli készülődés közben, építsd be a sminkelés lépéseit is ezen cselekvések közé, oda, ahol a legkényelmesebb számodra. Sokat segít, ha kikészíted magadnak a termékeidet, eszközeidet egy olyan helyre, ahol egyébként is mindenképp dolgod van készülődés közben. Tedd a sminkes táskádat a fürdőszobába a napi tisztálkodási szerek mellé vagy a ruhásszekrényed közelébe, a lényeg, hogy mindenképp a látóteredbe kerüljön, a kezed ügyébe akadjon, és akár a fürdőszobai készülődéshez, akár az öltözködéshez, de valamely, már meglévő lépéshez kapcsolódjon.

3. Légy türelmes!

Az első lépések megtételekor kérlek, ne várd el magadtól, hogy pár perc alatt készüljön el a párperces sminked. Kezdetben szánj rá több időt, hiszen szükséged lesz némi gyakorlásra, mire egyáltalán megismered az arcod és a használt termékeket annyira, hogy rutinosan elkészülj tíz perc alatt egy nappali sminkkel. Ez pont olyan, mint amikor a „Gyorsan elkészíthető ételek” szakácskönyvből próbálnál főzni valamit úgy, hogy még az életedben nem főztél, vagy csak nagyon keveset. Az az étel első alkalommal sokféle módon el tud készülni, csak nem gyorsan.

Hidd el, nem hosszú évek vérrel és verejtékkel átitatott munkáját jelenti ez, csak némi türelemre lesz szükséged saját magadhoz és ahhoz, hogy ha eldöntötted, hogy erre szükséged van a mindennapjaidban, ne hagyd magad visszatérni a korábbi, jól megszokott kifogásaidhoz!

Borítókép forrása: Unsplash.com