Barion Pixel Drogériás sminkek vagy luxusmárkák? Tényleg a drágább a jobb? – Coloré

Drogériás sminkek vagy luxusmárkák? Tényleg a drágább a jobb?

2023. 01. 16.

Vajon kevésbé tartós és szép a drogériás sminkekkel készült végeredmény a drágább luxusmárkák nyújtotta végeredményhez képest? Kiderítjük.

Érdemes az elején leszögezni, hogy nincs jobb vagy rosszabb. Felelőtlenség lenne azt állítani, hogyha csak drogériás sminkekből áll a neszeszerünk, akkor garantált, hogy a sminkünk elkenődik, lefolyik, lekopik és néhány órán belül olyan lesz, mintha soha nem is viseltük volna. Ahogy azt sem állíthatjuk, hogy a drágább, magukat professzionálisnak való márkák termékeivel lerobbanthatatlan sminket tudunk elkészíteni. A közhiedelem mégis úgy tartja, hogy a drágább a jobb. De hogy van ez valójában?

Mi a baj a drogériás sminkekkel?

Vannak sminkesek, akik egyáltalán nem dolgoznak drogériás termékekkel. Ameddig 5-6 évvel ezelőtt bele nem vágtam az oktatásba, addig én magam sem használtam túl sok drogériás sminkterméket, mert annak idején a sminkiskolában kellően belénk sulykolták, hogy egy igazi sminkes csak profi termékekkel dolgozik. Mivel nem akartam nem igazi sminkes lenni, évekig fel sem merült bennem, hogy másként tegyek, egészen az 5 évvel ezelőtt megrendezésre kerülő első SminkVarázs tréningemig.

Az oktatásokon nemcsak a vendégek saját neszeszeréből dolgozunk, hanem természetesen a saját sminkkészletemből is, ami az akkori meggyőződésemből adódóan tele volt professzionális termékekkel. Én azokkal a hölgyekkel foglalkozom, akik nem profi sminkesek szeretnének lenni, hanem saját magukból szeretnék kihozni a legtöbbet, és alapvető kérdéseik vannak a téma kapcsán. Általában nem több, mint napi 10 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsék a mindennapi szépítő sminkjüket, és sokan akkor fognak életükben először sminkecsetet, amik eljönnek egy tréningemre.

Nézzük meg a kérdés financiális részét. Egy alapkészlet (alapozó, púder, pirosító, szempillaspirál, szemfesték paletta, meg mondjuk egy rúzs) professzionális vagy high-end termékekből legalább 60-70 ezer forintba kerül. Ugyanez drogériás válogatásból megúszható a feléből akkor is, ha a drogériában a magasabb árkategóriájú márkák kínálatából válogatunk. A drogériás sminkek tehát megfizethetők, és abban az esetben, ha egy hölgy épp akkor készül összeállítani élete első sminkes neszeszerét, akkor nem mindegy, hogy mennyi pénzt kell rászánnia.

Nem is feltétlenül azért, mert ne tehetné meg, hogy sok százezer forintot rászán a legmenőbb márkákra. (A rendelkezésre álló keret pedig nyilván mindenkinél egyéni helyzet függvénye.) Hanem azért, mert kiindulva abból, amit a vendégeimnél tapasztalok, aki most kezd ismerkedni a sminkeléssel, annak hihetetlenül sok információt kell befogadnia. Nemcsak azt, hogy melyik termék mire való, és milyen eszközzel, és milyen technikával kell használni, hanem azt is, hogy épp egy új szokást készül beépíteni az életébe.

Egy olyan szokást, amitől jobb érzés reggelente tükörbe nézni, ami hozzájárul az önelfogadáshoz, és amivel a nőiességért, nőiségért, és persze önmagunkért teszünk. Túl sok az új elem ebben a képletben, ezért mindenekelőtt a legfontosabb lépés, hogy validáljuk saját magunk számára, hogy a sminkelésnek van értelme. Meg kell tapasztaljuk a saját bőrünkön, hogy milyen érzést ad nap mint nap, hogy miként változik általa az önmagunkhoz való viszonyunk, és hogy mit jelent szebbnek látni saját magunkat. Amíg ez a folyamat nem kézzelfogható, addig szkeptikusak vagyunk.

Könnyen mondhatjuk, hogy nem sminkeltünk az elmúlt 30 évben sem, és most ugyan feltámadt bennünk az érdeklődés, na de ha ez százezres nagyságrendet jelent költségben, akkor inkább maradunk ott, ahol eddig voltunk. A drogériás sminktermékek megfizethetősége ezt az akadályt elgördíti előlünk.

drogerias sminkek
A tartós végeredmény kulcsa legalább annyira rejlik a technikában, mint a megfelelő termékekben. / Kép forrása: Pexels.com

Mi a valódi különbség?

A különbség egyes termékeknél kézzelfogható a professzionális termékek javára, de egy hétköznapokban hordott nappali, vagy akár alkalmi smink esetén merem állítani, hogy szép, tartós, és látványos sminket készíthetünk drogériás termékekkel is. A különbséget színpadi, filmes, vagy esküvői smink tekintetében már sokkal jelentősebbnek látom, de ezek olyannyira speciális kategóriát jelentenek, , hogy megérnek egy külön misét, és általában külön szakembert is kívánnak.

A csomagolás, az illatok, az érzés természetesen kimagasló a high-end termékeknél. A drogériás sminkek előnye az azonnali hozzáférhetőség, hiszen bármelyik drogériába vagy hipermarketbe tévedünk be, azonnal megkaphatjuk, amire szükségünk van. Ha szakmai tanácsadásra vágyunk, akkor a drogériás sminkeknél hátrányt szenvedünk, mert tanácsadásra csak a parfümériákban, és még inkább a professzionális márkáknál van csak lehetőség.

Zárásként hadd éljek a szokásos fehér póló példámmal. Ha szeretnél egy kereknyakú pamut pólót, akkor számtalan hely van, ahol meg tudod vásárolni. Vehetsz 500Ft-os pólót a kínainál, de választhatod valamelyik középkategóriás konfekció márkát is, vagy mehetsz feljebb, és vásárolhatsz 50 000Ft-ért egy nemesebb címkéjű darabot. Néha egyértelmű, hogy a drágább jobb. Jobban bírja, nem tekeredik meg rajtad a rossz szabása miatt, nem bolyhosodik, és a sokadik mosás után is vakítóan fehér. Ugyanakkor biztos neked is van olyan néhány ezer forintos pólód, amit imádsz, és elnyűhetetlen.

Hát akkor, hol itt az igazság?:)

drogerias sminkek
Tartós rúzsra nemcsak a luxusmárkák polcain lelhetünk. / Kép forrása: Pexels.com

Borítókép forrása: Pexels.com