Oscar, Golden Globe, Cannes: 2021 emlékezetes ruhakölteményei a vörös szőnyegen

2021. 12. 29.

Szerencsénkre a film és zenei élet krémje idén sem hagyott minket szemet gyönyörködtető kreációk nélkül. Cikkünkben – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttük, melyek az idei kedvenc ruhadarabjaink a vörös szőnyegről.

1. Anya Taylor Joy Golden Globe-on viselt Dior ruhája 

A szőke szépség, Anya Taylor Joy két jelölést is bezsebelt az idei Golden Globe-on, hiszen a szakma az Emma című filmben nyújtott alakításáért, valamit a Netflixes A vezércsel című minisorozatáért is jelölte legjobb női főszereplő kategóriában. (Utóbbiért egyébként meg is kapta az elismerést.) A színésznő az eseményhez méltó ruhában érkezett a megmérettetésre, hiszen méregzöld színű Dior kreációja még a legkritikusabbak tetszését is elnyerte. Stylistja, Law Roach szerint Taylor-Joy-nak igazán jól állnak azok a ruhák, amelyeknek van némi retro felhangja, ezzel a választással pedig az volt a céljuk, hogy összhangot teremtsenek a színésznő és Beth Harmon (A vezércsel minisorozat karaktere) között, hiszen a történet a hatvanas-hetvenes években játszódik. 

2. Vanessa Kirby BAFTA-díjátadón viselt Versace kreációja

A Korona (The Crown) című sorozatból megismert Vanessát a Mudruczó Kornél rendezte Pieces of a Woman című drámája miatt jelölték BAFTA-díjra legjobb színésznő kategóriában. Pályatársához, Taylor Joy-hoz hasonlóan ő sem okozott csalódást a divatérzékeny közönségnek, amikor egy metálszínű Versace kreációban jelent meg a brit díjátadón. Ruhájához egyszerű, kontyba fogott frizurát és signature cicaszemet választott. Sminkjét Katey Denno készítette, aki híres arról, hogy kizárólag természetes anyagokat tartalmazó sminktermékeket használ a sztárokon: többek között ő csinosítja Mindy KalingIsla Fisher és Bryce Dallas Howard arcát is egy-egy vörös szőnyeges megjelenés előtt. 

Vanessa (és stylistja) egyébként megdöbbentő stílusérzékkel választják ki a színésznő ruháit, hiszen az idei Oscar-díjátadón viselt, rózsaszín Gucci ruhája is telitalálatnak bizonyult, pláne a burgundi színű rúzzsal párosítva. 

3. Regina King Louis Vuitton ruhája az Oscaron 

A 2019-ben legjobb női mellékszereplő kategóriában díjazott Regina King idén sem okozott csalódást a vörös szőnyegen, amikor az Oscar-díjátadón éteri pillangóként jelent meg. A Louis Vuitton kreáció szárnyas vállrésze kiemelte Regina kisportolt felsőtestét, a hosszanti irányban lefutó gyöngysor pedig látni engedte vékony derekát. King később elárulta, hogy a ruha elkészítése több mint száznegyven órát vett igénybe, és több mint 62 ezer flitter, valamint négyezer kristály díszíti. 

Regina King, Oscar-díjátadó
Kép forrása: Northfoto

4. Bella Hadid tüdőt mintázó, signature nyaklánca Cannes-ban

A szupermodell a Tre Piani című film cannes-i premierjén kápráztatott el minket signature, tüdőt mintázó nyakláncával, amely eredetileg Daniel Roseberry alkotása. A látványos kiegészítő mellett Hadid egy fekete, hosszú ujjú, Schiaparelli Haute Couture ruhát viselt, amelyet a nyaklánc tett igazán különlegessé. Bella később az Instagramon közzétett fotóin keresztül köszönte meg a tervezőnek a strasszokkal díszített ékszert: „Köszönöm angyalom! A kreációd egy valóra vált álom, művészet és realitás találkozása. Elképesztő az elméd! Örökké hálás leszek neked!”

Roseberry, mint a Schiaparelli kreatív igazgatója gyakran örvendezteti meg a sztárokat különleges kreációival. Az ő munkáját dicséri többek között Lady Gaga arany galamb kitűzője is, amelyet Joe Biden beiktatásakor viselt éneklés közben a mellkasán, január 20-án. 

5. Jennifer Lopez D&G kreációja 

Bárki bármit is mond, az egészen bizonyos, hogy nem könnyű Jlo nyomába érni, ha öltözködésről van szó. Az énekesnő elképesztően festett a királyi megjelenésű, virágmintás, D&G összeállításban, amelyet egy hozzáillő köpeny és díszes hajpánt tett tökéletessé. Gyakori, hogy az ilyesfajta, harsány olasz ruhákban egyszerűen elvész az ember lánya, ám Jlo-nak sikerült magáévá tennie az olasz életérzést és királynőként tündökölni a kreációban. 

6. Helen Mirren D&G ruhája a Velencei filmfesztiválon

A 76 éves színésznő kifinomult stílusa az élő példa arra, hogy a szépség kortalan és idősebb korban sem kell kizárólag egyetlen színhez ragaszkodni. Mirren a Velencei filmfesztiválra egy csillogó, pikkelyszerű, ezüstös Dolce & Gabbana estélyiben érkezett, amelyhez hozzáillő hajpántot és zöld színű kiegészítőket választott. A színésznő egyébként férjével, a filmrendező Taylor Hackforddal érkezett az eseményre. 

A teljesség kedvéért érdemes hozzátenni, hogy Jlo-hoz hasonlóan Mirren is korábban érkezett Olaszországba, hogy részt vegyen a D&G bemutatóján. A dekadens ruha egy reneszánsz festmény stílusában készült, óriási szoknyából és egy arany felsőrészből állt, utóbbit fonott részletek tették még látványosabbá.  

7. Zendaya BET Awards-on viselt kreációja 

Az Emmy-díjas színésznő az idei BET Awards díjátadón vett részt ebben a kreációban, amelyet eredetileg Beyoncé viselt a 2003-as ceremónián. Míg Beyoncé változata egy miniruha volt, redős, ultramagas szegéllyel, addig Zendayáé egy lendületes maxi szoknya, merész lábrésszel kombinálva. Mindkét változat gazdag a lila és limezöld árnyalataiban, jelenlegi variáció pedig a törzs körül izgalmas kivágásokkal mutatja meg a modell zerge alakját. A ruhát egyébként az Anya Taylor-Joy kapcsán már említett Law Roach stylist ásta elő, és alakította át. Zendaya megjelenését Stuart Weitzman szandálja és egy 31 karátos Bulgari fülbevaló tette tökéletessé. 

Zendaya és csapata mindig figyelnek arra, hogy a modell mindig az alkalomhoz és tematikához illő outfitben jelenjen meg. Így volt ez a Dűne című film premierjén, Londonban is, ahol egy ekrü Rick Owens kreációt viselt. A haute couture ruhaköltemény szokatlan szabása tökéletesen passzolt a nagyszabású fantasy látványvilágához. 

8. Angelia Jolie Maison Valentino ruhája az Örökkévalók premierjén

Ugyan nem vagyok a színésznő feltétlen híve, ám meg kell hagyni, hogy az Örökkévalók (amely a Marvel univerzum következő fejezetének második mozija) című film londoni premierjén valóban úgy nézett ki, mint egy istennő. Az arany színű kreáció Maison Valentino munkáját dicséri, Angelina sminkjét Raoul Alejandre készítette, a hajáért pedig Renato Campora volt a felelős. 

9. Billie Eilish de la Renta kreációja a MET gálán

Billie Eilish korábbi, deszkás stílusával gyakran inkább megbotránkoztatta a divatrajongókat, semmint csodálatot vívott volna ki, azonban úgy fest, életének e szakasza lezárult. Eilish az idei MET gálán egy Oscar de la Renta által tervezett, rózsaszín tüllruhában jelent meg, amelyet Marilyn Monroe 1951-es, Oscar-díjátadóra készített ruhája inspirált. B.E. egyébként a MET gála szervezőjeként lépett a vörös szőnyegre olyan Z-generációs társaival egyetemben, mint az előbb már emlegetett Dűne sztárja, Timothee Chalamet, a teniszező Naomi Osaka vagy Amanda Gorman

10. Emily Blunt MiuMiu ruhája a MET gálán

Hang nélkül sztárja egy csillogó MiuMiu kreációban lépett színre az idei MET gálán, amelynek témája egyébként az amerikai divatlexikon volt. A brit színésznő szemet gyönyörködtető szettjét a hófehér vállrész és a stílusban passzoló fejpánt tették tökéletessé. Visszafogott, natúr sminkje tökéletesen ellensúlyozta az egyébként súlyos, strasszokkal borított Haute Couture ruhakölteményt. 

Borítókép: Northfoto