Hírességek legdrágább menyasszonyi ruhái – Serena Williamstől Priyanka Chopráig

2022. 08. 22.

Ha esküvői ruháról van szó, a földi halandók elképzeléseinek két dolog vethet gátat: a rossz ízlés és a szerény pénztárca. Más a helyzet a sztároknál, akik egyedi, gyakran kézzel készített ruhában tündökölnek az oltár előtt, s választásukkor a legkevésbé sem az ár, sokkal inkább a végeredmény lebeg a szemük előtt.

Katalin hercegné Alexander McQueen kreációban

Ugyan sokáig homály övezte, mára világossá vált, mennyibe került az angol adófizetőknek Katalin hercegné menyasszonyi ruhája. A brit trón várományosa, Vilmos herceg 2011. április 29-én, a londoni Westminster Apátságban vette el egyetemi szerelmét: Katalin ruhaválasztásáról pedig a The Sunday Times adott hírt először: ekkor kiderült, hogy a jövendőbeli királyné az Alexander McQueen divatház művészeti vezetőjét, Sarah Burtont kérte fel ruhája megalkotására, amit a dizájner az esküvőig igyekezett tagadni. 

hírességek legdrágább menyasszonyi ruhái, legdrágább menyasszonyi ruha, Katalin hercegné
Katalin és Vilmos 2011-ben kötötték össze az életüket. Az alkalomra Katalin egy Alexander McQueen ruhát választottKép forrása: Northfoto

Később aztán kibújt a szög a zsákból, s kiderült, hogy igazak voltak a „pletykák”: a ruha árát utólag 250 ezer fontra, jelenlegi árfolyamon több mint 117 millió forintra becsülték. 

Serena Williams Katalin nyomdokaiban

Nem Katalin az egyetlen, aki a McQueen divatház mellett tette le a voksát menyasszonyiruha-fronton, hiszen a teniszpályák koronázatlan királynője, Serena Williams is a ház kínálatából választott a nagy napra. Legalábbis, ami az egyik menyasszonyi ruhát illeti, Williams ugyanis összesen három ruhát viselt a nagy napon. A McQueen-féle kreációban vonult az oltár elé, amelyet Donatella Versace saját tervezésű, gyöngyökkel és tollakkal díszített csodája követett, majd szintén a Versace divatházból származó menyecske-miniruhájával zárta az estét, amelyre egyébként hivatalos volt többek között Beyoncé, a Vogue nagyasszonya, Anna WintourKim Kardashian és Ciara is. 

Serena később a következőképp nyilatkozott a daraból: „Londonba repültem, hogy találkozzak Sarah-val, s végül beleszerettem ebbe a hercegnős darabba, ami szöges ellentéte volt annak, amit eredetileg megálmodtam.” A McQueen kreáció szintén megérte az árát, hiszen a teniszcsillag 3,5 millió dollárt, azaz (mai árfolyamon) kis híján 1,4 milliárd forintot költött rá, ezzel egyébként az ő menyasszonyi ruhája lett minden idők legdrágább kreációja.

Priyanka Chopra Ralph Lauren menyasszonyi ruhában

Kétség sem fér hozzá, hogy Priyanka Chopra és Nick Jonas házasságkötése csodaszámba ment 2018 decemberében, hiszen csak néhány hónappal korábban derült ki, hogy a két sztár már régóta randizik egymással. 

Chopra és Jonas Indiában kötötték össze az életüket, a menyasszony pedig mind az amerikai, mind az indiai kultúráról megemlékezett egy-egy összeállításban. Az indiai kultúrára jellemző, hogy a házasulandó nők a vörös és az aranykülönböző árnyalataiban játszó száriban járulnak az oltár elé, mivel az arany a gazdagság, a piros pedig a boldogság és termékenység tónusa. 

A ceremónia után a menyasszonyok általában átöltöznek, s egy másik szárit vesznek magukra, amelyhez már mást színt – pinket, kéket, narancsot – választanak, a multikulturális világban viszont az amerikai-indiai arák ilyenkor szoktak a „nyugati” ruhába átöltözni, s ehhez tartotta magát Priyanka is, aki egy kétmillió dolláros (795 millió forint) Ralph Lauren kreációban kelt egybe szerelmével. 

Amal Clooney Oscar de Larenta klasszikusában

Chopra és Jonas egymásra találásánál talán csak az lehetett anno meglepőbb, amikor kiderült, hogy az örök playboy George Clooney végre elszánta magát a házasságra, s elveszi szerelmét, az emberjogi ügyvéd Amal Alamuddint. A szerelmespár persze nem spórolt a költségeken, hiszen összesen 4,6 millió dollárt (1,7 milliárd forint) költöttek a lagzira, s ennek tekintetes részét Amal Oscar de la Renta ruhája tette ki, amely 380 ezer dollárba (145 millió forint) került. 

Az alkotás egyébként nemcsak az ára miatt különleges, hiszen ez volt az utolsó esküvői ruha, amelyet a néhai tervező készített a halála előtt. Ebből kifolyólag az alkotást egy, a tervező munkásságáról szóló kiállítás egy különleges darabjaként is láthatták az érdeklődők a Museum of Fine Arts-ban, Houstonban.

Kim Kardashian és a Givenchy sellőruha

Ismerve eddigi „munkásságát” furcsa lett volna, ha Kim Kardashian 2014-es kreációja nem került volna be a sztárok legdrágább menyasszonyi ruhái gyűjtésbe. Kardashian itt sem hazudtolta meg magát, hiszen a Kanye Westtel való házasságkötésekor egy 500 ezer dolláros (192 millió forint), külön az ő alakjára szabott, hosszú ujjú, csipkés Givenchy ruhában járult az oltár elé. 

Drága ruha ide vagy oda, a sztárpár házassága mindössze nyolc évig tartott, s hosszú huzavona után idén márciusban ért véget Kanye „furcsa kirohanásaira” hivatkozva. Nem a szerelem, sokkal inkább az elképesztő vagyon volt az oka a hosszadalmas procedúrának, mivel nagyjából 8,4 milliárd dolláron, azaz csaknem 2900 milliárd forinton kellett megosztozniuk. Kevésbé nagy volt a vita négy gyermekük elhelyezése ügyében, hisz ők automatikusan az édesanyjukhoz kerültek.

Victoria Swarovski kristályokkal kivarrt ruhája

A Swarovski birodalom örökösnője, Victoria Swarovski sem bízta a véletlenre a csillogást 2016-os, olasz esküvőjén. Egyedileg rá tervezett ruhája finom, francia csipkéből készült és ötszázezer Swarovski kristállyal díszítették. A kreációhoz tartozott egy több mint hat méter hosszú, gyöngyökkel kirakott uszály is, amely gyönyörűen kiemelte az ara kecses idomait. Ugyan a ruha konkrét ára a mai napig nem derült ki, a becslések szerint több mint 1 millió dollárba, azaz 384 millió forintba kerülhetett. 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITTITT és ITT