Barion Pixel 6 ok, hogy gyapjút válassz ezen a télen – Coloré

6 ok, hogy gyapjút válassz ezen a télen

2022. 12. 20.

Amikor vásárolunk, ma már rengeteg anyagból választhatunk, de a természetes anyagok még mindig a legjobbak – erre a legjobb példa a gyapjú.

Beköszöntött a tél, mindenki fázik. Ilyenkor nehéz úgy felöltözni, hogy divatosak legyünk, de melegen is maradjunk. A gyapjú a tél egyik legfontosabb darabja lett. Nemcsak meleg, de kényelmes, puha és könnyű ruha, ami mindennel jól néz ki. Lehet belőle kapni nagyon elegáns darabokat, és a hétköznapokra valót egyaránt. Az egyetlen probléma vele az ára: eléggé drága. Viszont most összeszedtük, hogy miért érdemes mégis belefektetni.

Természetes és megújuló

Gyakorlatilag a juh bundája, ezért teljesen természetes. A birkákat muszáj megnyírni évente egyszer, maximum kétszer, mert ha túl hosszúra nő a szőrük, az zavarhatja a mozgásukat, a látásukat, megnehezíti az életüket. A birkanyírást általában nyáron végzik, hogy télire új bundát tudjanak növeszteni. Egyetlen állatnak sem kell azért meghalni, hogy viselhessük.

gyapjú
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Biológiailag lebomló

A gyapjú hasznos élettartamának végén visszakerülhet a talajba, ahol lebomlik, értékes tápanyagokat juttatva a földbe. A természetes szál nagyon rövid idő alatt bomlik le, míg a legtöbb szintetikus anyag rendkívül lassan, akár évtizedekig is megmarad.

Jó szigetelő

Higroszkópos anyag. Ahogy a környező levegő páratartalma változik, a szál elnyeli és leadja a vízgőzt. Ekkor hő keletkezik és megmarad, ami természetes szigetelővé teszi. Az otthonokban használt gyapjúszigetelés segít csökkenteni az energiaköltségeket és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Lélegző

A gyapjúszálak összenyomódnak, és szorosan egymás mellé tömörülve milliónyi apró légzsebet képeznek. Ez az egyedülálló szerkezet lehetővé teszi, hogy a nedvességet – akár a légkörből, akár a viselő izzadságából – felszívja és leadja anélkül, hogy a hőhatékonysága sérülne. A gyapjúnak nagy a nedvességpára-felvevő képessége (saját súlyának akár 30 százaléka), így rendkívül légáteresztő.

Könnyen kezelhető

A viaszos védőbevonatának köszönhetően ezek a termékek ellenállnak a szennyeződéseknek, és kevesebb port vesznek fel. A legújabb innovációknak köszönhetően a gyapjúból készült termékek már nem csak kézzel moshatók, sőt, szárítógépben is száríthatók.

Nem lesz büdös

Más textíliáknál sokkal hatékonyabban szívja fel az izzadságot, a baktériumok nem kapnak esélyt a kellemetlen testszag kialakítására.

gyapjú
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: The Campaign for Wool