Barion Pixel Csúnya karácsonyi pulcsik – Miért is viseljük ezeket? – Coloré

Csúnya karácsonyi pulcsik – Miért is viseljük ezeket?

2022. 12. 16.

December 16. a csúnya karácsonyi pulcsik napja. Itthon is egyre népszerűbb, hogy ilyenkor felöltik az emberek ezeket a jellegzetes ruhadarabokat, ám korántsem olyan népszerűek még, mint például Angliában vagy az Amerikai Egyesült Államokban.

A csúnya karácsonyi pulcsik eszement módon hódítanak Angliában. Még az olyan munkahelyeimen is, ahol szinte csak indiaiak és pakisztániak voltak. Az év összes napját hagyománytisztelő ruhában töltötték, a karácsonyi pulóvertől azonban teljesen megbolondultak, és még versenyt is hirdettek, hogy kié a legrémesebb. A piac kellőképpen kiszolgálja a hóbortot: számtalan verziója létezik, a kevésbé idétlentől a már-már vállalhatatlanig. Aki a leggiccsesebb darabot akarja, nem bízza a véletlenre: olyat vesz, amiben beépített, elemes égősor van, mert ebben lehet igazán tündökölni a karácsonyi partin!

A csúnya karácsonyi pulcsik története

Ezeknek a rémes pulóvereknek a története meglehetősen régre, az ’50-es évekre nyúlik vissza. Először a jól ismert dalocskáról Jingle Bell pulcsinak hívták őket, mert korántsem az volt a cél, hogy csúnyák legyenek: megmosolyogtatóak, színesek, mókásak voltak. Sokáig csak kis, helyi közösségek viselték ezeket a ruhaneműket, ám a ’80-as években megjelentek a televízióban, s innentől nem volt megállás!

A csúnya karácsonyi pulcsik olykor viccesek, olykor értelmezhetetlenek
A csúnya karácsonyi pulcsik olykor viccesek, olykor értelmezhetetlenek / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A ’80-as és ’90-es években már teljesen elszállt az alkotók képzelete, úgyhogy különböző minták és figurák jelentek meg a pulóvereken. Bár volt egy kis törés a pulcsik karrierjében a ’90-es évek közepén, ez csak ideiglenes volt, ugyanis a 2001-ben bemutatott Bridget Jones naplója új szintre emelte az őrületet!

A film hatására Kanadában megtartották az első csúnya karácsonyi pulcsis partit, ami hamar elterjedt Amerikában, majd az egész világon is. December 16-án, ha épp karácsonyi parti nincs is, a munkahelyeken ez a hivatalos nap, amikor illik ilyen pulcsiban bemenni dolgozni, legyen bármilyen komoly is a munkahelyi dresszkód. Természetesen nem mindenki költ erre szívesen: vannak, akik rendelnek egyet, a címkét fent hagyva viselik, majd visszaküldik olyan indokkal, hogy rossz a méret, így ingyen megússzák a kötelező viseletet.

A tervezők minden karácsonyit beemelnek a mintákba
A tervezők minden karácsonyit beemelnek a mintákba / Kép forrása: Northfoto

A nap elteltével sokaknál a szekrénybe kerül a pulcsi, hogy jövőre újra felvegyék, ám akik igazán komolyan veszik, minden évben másikra tesznek szert.

A csúnya karácsonyi pulcsi népszerűségét igazolja, hogy tavaly Michael Bublé egy külön dalt is szentelt a ruhadaraboknak: a klipben láthatjuk, ahogy telik az év, és a szekrényben csak arra vár a pulcsi, hogy újra felvegye a gazdája.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix