Hogyan válassz vitorlás tanfolyamot? (x)

Mi magyarok, bár tengerünk nincsen, azért nem állunk rosszul vitorlázásra alkalmas vizekkel. Ott a Balaton, ami egy fantasztikus vitorlás víz, de a Tisza-tóról és a Fertő-tóról sem szabad megfeledkezni. Ha kedvet kaptál hozzá, hogy kapitányként szeld a habokat, nincs más hátra, mint kiválasztani és elvégezni egy vitorlás tanfolyamot. De mi alapján válassz? Cikkünkből megtudod!

Manapság már vitorlás tanfolyamok széles választéka áll rendelkezésedre. Bár mindegyik a hatósági vizsgára és az úgynevezett vízijártassági engedély megszerzésére készít fel, mind árban, mind minőségben nagy a szórás. Cikkünkben ezért összeszedtünk néhány hasznos tippet, ami alapján megfontolt és jó döntést hozhatsz. Vágjunk is bele!

1. A tanfolyam tanterve, az elsajátított tudásanyag

Bár ugyanarra az elméleti és gyakorlati vizsgára készítenek fel, a különböző tanfolyamok alapossága, az átadott tudásanyag mélysége egyáltalán nem homogén. Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy minél több információt kapsz a pénzedért, annál jobb. Érdemes tehát végignézned, hogy az adott tanfolyamon milyen a tanterv, esetleg utánakérdezni vitorlás körökben járatos ismerősnél, melyik képzést ajánlja.

Ma már a legtöbb iskolánál lehetőséged van online felkészülni az elméleti vizsgára. Ezt nagyjából úgy képzeld el, mint a KRESZ-vizsgára való gyakorlást. Tájékozódj tehát, hogy tudsz-e online tanulni, mert sokkal komfortosabb felkészülést tesz lehetővé!

2. A tanfolyam gyakorlati részének hossza

Miután átmentél az elméleti vizsgán, jöhet a gyakorlati oktatás, ahol az elsajátított ismereteket megtanulod átültetni a gyakorlatba. Alapvetően minél több időt töltesz vízen, annál jobb. Nem csak többet tudsz gyakorolni, de nagyobb eséllyel találkozol eltérő időjárási körülményekkel az oktatás során, ami később aranyat fog érni. Minél többféle helyzetben gyakorlod be a különféle vitorlabeállításokat, manővereket, kikötést és a vitorlázás többi alapelemét, annál magabiztosabb leszel a vizsga során.

Vitorlas Tanfolyam n2
Forrás: Freepik

3. Ott tanulj, ahol később vitorlázni szeretnél!

Bár a vitorlás jogosítvány megszerzése feljogosít az EU belvizein való vitorlázásra, legtöbbünk fejében előre megvan, hol szeretnénk majd a habokat szelni. Sokunk álma a balatoni vitorlázás, de a Tisza-tó és a Velencei-tó is gyakori célpont. Érdemes ott tanulni, ahol nyaralni szoktál, és ahol később vitorlázni szeretnél. Ha esetleg van nyaralód, egyértelmű a dolog, ha pedig szállást fogsz bérelni, nézz utána időben, nehogy az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, vagy méregdrágán bérelni.

4. Járj utána, milyen hajón/hajókon történik az oktatás!

Nagyon nem mindegy, milyen hajón tanulsz. Az első fontos szempont a méret. Ha nem hajóvásárlásban, hanem bérlésben gondolkodsz, figyelembe kell venni, hogy a legtöbb bérelhető hajó hossza 25-36 láb között mozog. Azaz jobban jársz, ha nagyobb hajón tanulsz, mert nagyobb biztonságban fogsz tudni elirányítani egy bérelt vitorlást.

Az oktatásra használt hajók állapota szintén sokat számít. Igyekezz meggyőződni róla, hogy az általad választott tanfolyamon jó felszereltségű, jó karban lévő hajókon sajátíthatod el a gyakorlati útmutatókat.

5. Járj utána az oktatóknak!

Sokunknak van rossz tapasztalata autóvezető oktatókkal. Én speciel máig bánom, hogy nem váltottam, mert borzasztóan rossz érzés volt lelki terrorban levezetni a kötelező órákat, és sokkal nehezebben tudtam magára a vezetésre fókuszálni.

Természetesen a vitorlás oktatásnál is sokat számít az oktató. Egyfelől nem mindegy, hogy milyen alapossággal, következetességgel és pedagógiai érzékkel mutatja meg a különféle manővereket, mozdulatokat, mennyire érzékeli, hogy hol tartasz a tanulási folyamatban. Egy jó oktató pontosan tudja, hol vannak még hiányosságaid, és addig gyakoroltat, amíg biztos nem vagy magadban. 

Roppant sokat számít az is, milyen légkörben zajlik az oktatás. Ha komfortos, oldott hangulatban telik az idő, az ismeretek is jóval könnyebben megragadnak a fejedben. Nézz tehát utána az értékeléseknek, esetleg válts pár szót a leendő oktatóddal telefonon: ha megvan a szimpátia és a bizalom, nemcsak jobb élmény lesz tanulni, de hatékonyabb lesz a vizsgára történő felkészülés is.

Ha pedig már zsebben a vizsga, és csak a vitorlás felszerelések beszerzése van hátra, sok szeretettel ajánljuk hajósboltunkat, a Ship Store-t, ahol remek minőségű termékek közül válogathatsz!

Borítókép forrása: Freepik

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész