Barion Pixel Miért zsírosodik gyorsan a haj? Nem csak a sampon okozhatja – Coloré

Miért zsírosodik gyorsan a haj? Nem csak a sampon okozhatja

2022. 03. 21.

Miért zsírosodik gyorsan a hajam? – ezt a kérdést rengeteg nő felteszi magának, különösen akkor, ha hajmosás után egy-két nappal máris azzal szembesülnek a tükörben, hogy nem tűnnek frissnek a hajtövek, és különböző frizurákkal vagy szárazsamponnal kell trükközniük. Most eláruljuk, mitől zsírosodhat rohamtempóban a haj.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy miért zsírosodik gyorsan a haj, fontos megérteni, hogy egyáltalán honnan ered az olaj: nos, nem meglepő módon a fejbőrről. „A fejbőrünk tele van zsírmirigyekkel, akárcsak az arcunk. Az olajtermelést a génjeink szabályozzák, és ezt nem tudjuk szabályozni” – mondja dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Medical Center bőrgyógyászati és ​​kozmetikai kutatóintézet igazgatója. Bár a genetikánkat nem tudjuk megváltoztatni, hiszen részben ez felel a hormontermelésért és a hajtípusunkért, ám így is sokat tehetünk a hajvégek és -tövek zsírosodása ellen. Módosíthatjuk például a hajmosás gyakoriságát, és megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő hajápolókat. Vagy válthatunk sampont, attól függően, hogy mit javasol a fodrász. És a lista ezzel még nem ért véget.

Miért zsírosodik gyorsan a haj?

Devin Toth mesterfodrász szerint a legáltalánosabb (és talán legnyilvánvalóbb) válasz a kérdésre, hogy nem mossuk elég gyakran. Túlzásokba persze nem kell esni, ehelyett célszerű az életmódunkhoz és a hajítpusunkhoz igazítani a hajmosást. Előbbi alatt azt értjük, hogy ha valaki hetente többször, intenzív testmozgást végez, akkor emiatt valószínűleg gyorsabban zsírosodik a haja, így többszöri mosást igényel.

Miért Zsírosodik Gyorsan A Haj A Töveknél
Hogy miért zsírosodik gyorsan a haj, annak többféle oka is lehet (Fotó: Shuterstock/Puzzlepix)

Miért zsírosodik gyorsan a haj még mosás után is?

A lehetséges okok közé tartozik például az olyan samponok használata, amelyek nem tisztítanak elég alaposan. Van azonban egy meglepőbb kiváltó tényező is: bár ezt nem támasztják alá tudományos kutatások, sokan mégis azt tapasztalják, hogy a túl gyakori hajmosás gyorsabb zsírosodáshoz vezet. Ha tehát azt látjuk, hogy a helyzet sűrű hajmosással sem javul, akkor lehet, hogy valójában ez a probléma gyökere. Calvin Louis mesterfodrász szerint a túlzott hajmosás eltávolítja a természetes olajokat a hajról és a fejbőrről, amit a szervezet úgy próbál orvosolni, hogy még több olajat termel, így pótolva az elveszett mennyiséget, ami aztán felhalmozódik, és zsírossá teszi a hajat.

Milyen gyakran mossunk hajat, ha könnyen zsírosodik a hajunk?

Noha nehéz egy minden hajtípusra érvényes szabályt alkotni, ám valószínűleg mindegyiknél van egy határ, így tehát, ha minden egyes napon hajat mosunk, akkor biztosra vehetjük, hogy ez túl soknak számít. Ehelyett meg kell találnunk az egyensúlyt a hajtípusunk, a hajmosási rutinunk és az életmódunk között. A mesterfodrász szerint a vékony szálú hajat többnyire gyakrabban kell mosni, lehetőleg kímélő samponnal.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy a felesleges zsír a túlzott hajmosás eredménye? Louis azt javasolja, hogy hagyjunk egy-két napot két hajmosás között, és nézzük meg, mi történik, vagy mossunk hajat hetente csupán egy-két alkalommal. Ha javul a zsíros fejbőr, megkaptuk a választ. (Kísérletezhetünk szárazsamponnal is, hogy eltávolítsuk az olajat anélkül, hogy ténylegesen lemosnánk.) Ha pedig elbizonytalanodnánk, beszéljünk fodrászunkkal a problémáról.

A menstruációtól hamarabb lesz zsíros a frizura?

Az egyszerű válasz az, hogy sajnos előfordulhat. A hormonszint emelkedése, amely a menstruáció elején történik, a zsírmirigyek túlpörgését okozhatja. (Ugyanezért alakulnak ki pattanások is a menzesz környékén.) Ennek eredményeként a haj zsírosabbnak érződhet, mint a hónap más időszakaiban – magyarázza Dr. Zeichner. Ha ilyen cipőben járunk, akkor akár a menstruáció ideje alatt is érdemes sampont cserélünk.

Miért Zsírosodik Gyorsan A Haj A Mosástól
A gyakori hajmosástól is gyorsan zsírosodhat a haj (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A frizuránk stílusa is befolyásolja a zsírosodást?

A túl szoros lófarok valóban zsírosabbá teheti frizuránkat a hajtöveknél azáltal, hogy a túl feszesre gumizott hajon felhalmozódik az olaj és a szennyeződés. Bár nem létezik olyan sampon, ami minden zsíros haj számára megfelelne, mégis megvan az oka annak, hogy egyre több hajápoló forgalmaz ilyen termékeket bizonyos hajtípusokra: Mindannyiunk haja más, így eltérő arányban igényli a különböző összetevőket. „A hajtípusnak nem megfelelő termékek túlzott használata irritálja a fejbőrt” – mondja Louis.

A mesterfodrász szerint a gyengéd, kímélő samponok kulcsfontosságúak a zsíros haj kezelésében, különösen azok, amelyek természetes összetevőket, például növényi kivonatokat és olajokat tartalmaznak. Ha pedig vásárolni készülünk, keressük a „mélytisztító” címkével ellátott samponokat – ezek általában jók a zsíros hajra. „Egy kímélő, mélytisztító sampon gyengéden eltávolítja, illetve megakadályozza a külső szennyeződések felhalmozódását a hajon és a fejbőrön” – teszi hozzá Louis.

A hajformázó termékek csak rontanak a helyzeten?

Határozottan igen, különösen, ha vékony szálú a hajunk – ami eleve hajlamos a gyorsabb zsírosodásra. Ennek gyakori oka az, hogy olyan hajápoló termékeket használnunk, amelyek nem kezelik megfelelően, sokkal inkább elnehezítik a vékony szálú hajat „Az ilyen hajtípussal rendelkezőknek kerülniük kell a nehéz hajmaszkokat, a hidratáló samponokat és a nehéz olajokat, mivel ezek a termékek lapossá, zsírossá és piszkos érzetűvé tehetik a frizurát.” Vékony szálú hajra a mesterfodrász könnyű szérumokat ajánl, amelyek gyengéden ápolják a hajszálakat, és nem okoznak zsírosodást.

Befolyásolja a hajtípus a zsírosodást?

Ahogy írtuk, a zsírosodás nem csupán egyféle hajtípust fenyeget, a göndör hajúaknak azonban különös figyelmet kell fordítaniuk fejbőrük ápolására. Ahogy a doktor fogalmaz, a fejbőrön található természetes faggyú segít, hogy hidratáltak és fényesek maradjanak a szálak. A fésülés azonban stimulálja a faggyútermelést, a felhalmozódott anyagot pedig a hajkefe átviszi a tincsek többi részére is, így még zsírosabb hatást kelt majd a haj. Ezért is nem szabad túlzásba vinni: a legjobb, ha naponta maximum három alkalommal fésülködünk, de ha mégis úgy éreznénk, többre lenne szükségünk, ne a tövektől kezdjük a folyamatot, hanem öt-tíz centivel lejjebb.

Miért Zsírosodik Gyorsan A Haj A Fésülködéstől
A fésülés stimulálja a faggyútermelést, ezért nem szabad túlzásba esni vele (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Dr. Zeichner arra is felhívja a figyelmet, hogy göndör hajnál nagy a kísértés arra, hogy minél ritkábban mossuk, hiszen így tovább megőrzi tartását, csakhogy emiatt felesleges olaj halmozódhat fel a hajtöveken, ami szintén zsíros érzetet kelt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy sokkal gyakrabban kellene hajat mosnunk, mert ez kiszáríthatja a göndör fürtöket, amelyek egyébként is hajlamosak lehetnek a kiszáradásra. Sokkal inkább azt, hogy olyan samponokat és balzsamokat kell választanunk, amelyek megfelelően tisztítanak és hidratálnak.

A száraz fejbőr is lehet zsíros?

Az ember azt gondolná, hogy ha korpásodik a haja, száraz és viszket a fejbőre, akkor zsírosodástól egész biztos nem kell tartania. Dr. Zeichner azonban arra figyelmeztet, hogy a korpásodás komolyan hozzájárulhat a haj zsírosodásához, ráadásul ez egy ördögi kör. „A fejbőr olaja elősegíti a penészgombák túlszaporodását a fejbőrön, ez pedig serkenti a gyulladást és a hámlást” – mondja. „Emiatt a fejbőr még több olajat termelhet, és zsírossá teheti a hajat.” A legjobb megoldás az, ha olyan összetevőket keresünk a hajápolókban, amelyek gátolják a penészgombák túlszaporodását, ilyen például a cink-pirition, a szelén-szulfid és a ketokonazol.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix