Barion Pixel Csíkos köröm, mi okozhatja? Súlyos betegség is állhat a hátterében – Coloré

Csíkos köröm, mi okozhatja? Súlyos betegség is állhat a hátterében

2024. 05. 25.

A körmeink egészsége sokszor háttérbe szorul, pedig a csíkos körömnek is lehetnek az egészségügyi okai, amire érdemes odafigyelni.

Aggasztó lehet, amikor észreveszed, hogy körmeid már nem olyan simák mint régen. Lehet, hogy csak esztétikai problémára gondolsz, amit egy körömlakkal el lehet tüntetni, de más oka is lehet a csíkos körömnek. Gyakran a körmök barázdái csak az öregedés jelei, de bizonyos esetekben egészségügyi probléma is lapulhat a háttérben.

Miért alakul ki a csíkos köröm?

A körmök csíkjai függőleges vagy vízszintes bemélyedések lehetnek a körömlemezen. Lehetnek hosszanti (függőleges vonalak), amelyek a kutikulától a köröm hegyéig terjednek, vagy keresztirányú (vízszintes vonalak), amelyek a köröm egyik oldalától a másikig terjednek. Hogy mi okozza, függhet a csíkok irányától.

csíkos köröm
Kép forrása: Zay Nyi Nyi / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Függőleges bemélyedések

Ahogy a bőröd, úgy a körmöd is változik az életkor előrehaladtával, például, ahogy elvékonyodik és megereszkedik a bőröd, úgy a körmök is az öregedés jeleit mutatják. A függőleges csíkos köröm az életkorral függ össze, és általában nem kell aggódni miatta. Ugyanakkor az ujjbegyekben a keringés csökkenése, a manikűrözés során a körmök oldószerekkel történő lecsupaszítása, daganatok és bizonyos bőrgyógyászati ​​​​betegségek is okozhatnak függőleges domborulatokat a körmökben. Ezért azért érdemes ellátogatni vele egy bőrgyógyászhoz.