5 szokatlan dolog, ami hajkárosodást okoz

2021. 09. 21.

A haj élettelen anyag, ami sérülés után már nem képes magától regenerálódni. Helytelen kezelés, táplálkozás, betegség, stressz hatására megfakul, töredezetté válik. Éppen ezért érdemes nagyon odafigyelni mindazon károsító tényezőkre, amelyek tönkretehetik.

Azt mostanra bizonyára mindenki tudja, hogy számos tényező, így többek között a vitaminok túladagolása vagy hiánya, légtereink alacsony páratartalma, a fűtés, a haj vegyi úton történő kezelése, nem megfelelő hajápoló termékek használata ártanak a hajnak, amitől az sokkal zsírosabbá, nehezen kezelhetővé, fénytelenné válik. Csakhogy a lista ezzel még nem ért véget, létezik még pár tényező, amelyek miatt elégedetlenek lehetünk hajunk állapotával.

5 szokatlan hajkárosító dolog

Párnahuzat

Ha reggelente túl sok kihullott hajszálat találunk párnánkon, akkor elképzelhető, hogy ez okoz hajhullást. Szakértők szerint érdemes selyemre cserélni a pamut párnahuzatot, mivel az nem kócolja össze, nem teszi tönkre a beszárított hajat, nem szívja el belőle a nedvességet és a hajápolókat. De nem utolsó szempont az sem, hogy a selyem hipoallergén, vagyis nem telepszik meg rajta sem a penész, sem a gombák vagy poratkák.

Kemény víz

A víz keménységét a vízben található szulfátok, kloridok és ásványi anyagok mennyisége adja. Amennyiben a víz nagyon kemény, úgy vízkő alakul ki: ettől a haj fakó, sprőd lesz, mindez pedig a kemény vízben található kalcium- és magnéziumsók számlájára írható.

Válltáska

A hosszú haj és a válltáska nem a legjobb párosítás, a táska pántja ugyanis gyakran meghúzza, megtépi azt, ami árt a hajhagymáknak, és idővel elgyengülnek, a haj pedig töredezni kezd. Ha kihúzzuk a hajunkat a pánt alól, ügyeljünk rá, hogy kíméletesen tegyük, ne hirtelen.

Hajhullas 2
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Vashiány

Ahogy a szem a lélek, úgy a haj az általános egészségi állapot tükre, mivel jelzi, ha valamiből hiányt szenved a szervezet, netán gyulladásban van. Vashiány esetén például megannyi egészségügyi probléma mellett a haj is elgyengülhet. Nemcsak a haj növekedése lassul le, de el is kezd hullani. A vasban gazdag ételek fogyasztása mellett bizonyos esetben szükség lehet vas kiegészítőkre és B-vitaminra is, erről célszerű orvossal konzultálni.

Fejkaparás

A különböző hajproblémák számos esetben a fejbőrre vezethetők vissza, ami legtöbb esetben viszketéshez és a fejbőr vakarásához vezethet. Utóbbival azonban ördögi körbe kerülünk, mert miközben vakarjuk a fejbőrt, a hajhagymák sérülnek, hegesednek, ami végül hajhullást eredményezhet.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix