Ezt biztosan nem tudtad a hajadról!

2021. 08. 28.

Azt hiszed, mindent tudsz a hajról? Hát, gondold meg még egyszer… Cikkünkben összegyűjtöttünk 8 olyan érdekes tényt a hajról, amikkel eddig biztosan nem voltál tisztában.

A melegben gyorsabban nő a haj…

A hő ösztönzi a keringést szervezetünkben – beleértve a fejbőrt is. A genetika és a táplálkozás természetesen szintén szerepet játszanak a haj növekedésében. Érdekes tény, hogy a haj a második leggyorsabban növekvő szövet a testünkben. (Az első a csontvelő.)

…a hajvágástól viszont nem!

Kár, biztosan te is hallottad az ellenkezőjét. Talán onnan származik ez a tévhit, hogy a töredezett hajvégek valóban megakadályozzák hajunk növekedését, tehát ha levágjuk őket, akkor látványos eredményre számíthatunk.

Close,up,portrait,of,young,beautiful,fashionable,redhead,woman,with
Mindössze az emberek 1 százalékának van természetes vörös haja / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A leggyakoribb hajszín a fekete, a legritkább pedig a vörös

Ha belegondolsz, ez tényleg logikus. A világ népességének közel 60 százaléka Ázsiában él, mintegy 17 százaléka pedig Afrikában, ahol gyakorlatilag mindenkinek fekete a haja. Engem az viszont meglepett, hogy mindössze az emberek 1 százaléka természetes vörös, és 2 százalék szőke.

Hány hajszálunk van?

Egy átlagos hajkorona 100-150 ezer hajszálból áll, amiből naponta ötvenet-százat elveszítünk. Ha száznál több hajunk hullik ki, az már arra is utalhat, hogy valami nincs rendben a szervezetedben.

Az a haj, amit látunk, halott

Nem furcsa? A haj élő része nem látható, hiszen benne van fejbőrünk epidermiszében. Innen nézve még furcsább, hogy milyen sokat foglalkozunk a valójában halott külső résszel. A belső részre kellene pedig koncentrálni inkább, ha szép hajat akarunk, arra, hogy szervezetünk teljesen egészséges legyen.

A hajad árulkodik

Kicsit ijesztő, de a hajunk rengeteg információt tartalmaz. Egyetlen hajszálból meg lehet állapítani, valaki mit evett, mit ivott, sőt még azt is, milyen környezetben élt. A haj segítségével feltért tényeket bírósági eljárások során sokszor bizonyítékként használják.

Hair,care.,closeup,of,beautiful,girl,after,bath,hairbrushing,healthy
A nedves haj 30 százalékkal hosszabb is lehet a száraznál / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A nedves haj sokkal hosszabb lehet, mint a száraz

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a frissen vágott, nedves haj egészen hosszú, de mire megszárad, „összeugrik”. Ne aggódj, ez teljesen természetes, mindössze arról van szó, hogy haj nedvesen akár 30 százalékkal is meg tud nyúlni, de amint megszárad, visszatér az eredeti mérete. Az én fodrászom például éppen ezért csak szárazon vág frufrut.

Ez történik hajszárításkor

A víz is megváltoztatja a hidrogénkötéseket a hajban, ezért van az, hogy nedvesen lapos a frizuránk. Ugyanez történik hajszárítás közben is, illetve akkor, amikor – eső után például – nagyon megnő a levegő páratartalma. A benne lévő víz is módosítja a haj szerkezetét, ezért lesznek egyes hajszálak göndörek.

Nyitókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix