Érdeklődés hiányában a kapcsolat elmarad, avagy hová tűnik a szerelem?

A szerelem éltető erő, amely lételemünk. Annak életben tartása és dinamikája garantálja a kapcsolat tartósságát.

Hosszú évek, évtizedek telnek el úgy, hogy a párok látszólagos nyugalomban és boldogságban élnek együtt, míg végül a kapcsolat véget ér, a házasságot felbontják. Hová tűnt a szerelem, a szenvedély? Talán éppen az a probléma, hogy eltűntek? A sok együtt töltött idő minden egyes szerelmi erőforrást felélt és már nincs miből meríteni? Talán ezt még hajlamosabbak lennénk elfogadni, hiszen van az úgy, hogy egyszerűen megunják egymást az emberek. Mégis olyan hihetetlen, hogy az egykor tüzes szenvedély kivész a kapcsolatból és azt látják megoldásnak a párok, ha elengedik egymást. Egyre jellemzőbbé kezd válni, hogy az idősebb házaspárok is felbontják házasságukat. A Központi Statisztikai Hivatal szerint az 1990-es években a nők a 30-as éveik elején váltak el leggyakrabban, de az ezredforduló után már sokkal jellemzőbb volt a 40-49 éves korosztályra. Sőt még az 50-es éveikben járó hölgyek száma is megnőtt válás tekintetében.

Szerelem, vége, középkorú
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Az intenzív egymásra találást és kapcsolódást romantikával, vágyakkal és szerelemmel fűszerezve tálalják. Mindezek adják a kapcsolat dinamikáját is – az első időkben bizonyára. A szexualitás és a saját érzelmeink, gondolataink biztonsági zónáját megnyitva, egy másik személy előtt kiszolgáltatottá válunk, ugyanakkor ez szükséges ahhoz, hogy tényleg megláthassuk egymás igazi lényét, jellemét. Ez fog összetartani minket, vagy éppen ellenkezőleg, elüldözni egymástól.

Hová tűnt a láng?

Az intimitás nemcsak azt jelenti, hogy szexuális kapcsolatban állunk valakivel. Az ugyanis egy felszínes, de igen szenvedélyes és szerelmes időszakot foglalhat magába, amely azért ér véget, mert a lelki közelség nem létező. A valódi intimitás során olyan közelség alakul ki, amely megingathatatlan és a szexualitás csak emelheti mindezt. Az igazi kapcsolódást megélők is tapasztalják maguk körül a szenvedély erejének mérséklődését idővel. Mintha megszelídülnének egymás mellett és az érzelmek is ehhez igazodnak. Már nincsenek heves bujaságok. A szex még létező, de egyre halványodó vággyá minősül, viszont elmaradhatatlan az ölelkezés, az apró, kedves érintések, csókok bevetése.

Kedves gesztusok, megszokások, amelyek ugyan jelen vannak a mindennapokban, mégis óriási űrt élhetnek meg a kapcsolaton belül, ha ezen nem tudnak korrigálni. Nincs láng, se láz. Kiveszett az izgalom, a kaland, a játékosság és az egymás iránti vágy? A mindennapossá váló ölelések, puszik olyannak válnak, mint egy baráti kapcsolatban. Ez már csak az egymás mellett élés fázisa?!

Nem most tűnt el, csak most tűnt fel

A kapcsolat megbotlásáért lehet, hogy éppen te magad vagy a felelős. Hogyan? Talán te vagy az, aki egykor elszenvedett sebeidet nem gyógyítottad be. A seb csak egyre nagyobbá nőtt, megtanultad eltussolni még magad elől is a gondokat, amelyek azonban létezők. Ott vannak: benned. Egyenként rakosgattad a téglasort magad elé, mind magasabbra. Mostanra viszont már szinte lerombolhatatlan erődítmény lett. Kimondhatjuk: túlnőtt még téged is.

Ahogyan ezt a falat magad köré tudtad emelni, úgy le is tudod rombolni őszinte és mély beszélgetésekkel, a másik meghallgatásával, a fejlődni és tanulni akarással, amennyiben a kapcsolat megmentése a cél.

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment

Napjainkban divatos az online felületeken ismerkedni. Sok jól működő kapcsolat és házasság köszönheti jelenét. Azonban az árnyoldalt megtapasztalók számos csalódást is megélhetnek. Mégis, mindig nagy bizalommal mennek bele egy olyan találkozóba, amely előkészített hosszas csevegésekkel, levélváltásokkal, sokatmondó telefonbeszélgetésekkel és jól sikerült randevúkkal. Joggal tételezik fel, hogy egyre egyenesebb úton haladnak egy tartós kapcsolat felé.

Mégis mi a magyarázat arra, hogy egy ilyen bimbózó, nagyon ígéretesnek tűnő ismerkedés, romantikus találkozások, egyre fokozódó érzelmekből egyszer csak nem marad semmi?

Vége, szenvedély
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Nekünk nőknek be kell látnunk, hogy a férfiak másképp működnek, gondolkodásukban is. Ők azok, akik nehezebben köteleződnek el és nehezen hoznak döntéseket is. A kapcsolatokat, az érzelmeket megélni akarják, ezért a tervezés nem megy jól nekik. Ezzel szemben a nők néhány kiváló randevú után hajlamosak a gondolataikat álomvilágba terelni és már a közeli és távoli jövőben látják magukat. Ha nagyon messzire merészkednek, egészen az esküvőig elrepítheti képzeletük. Ennek ismeretében a férfiak szinte biztosan a kapcsolatból való kifordulással „jutalmaznák” meg. Ugyanakkor már az is sok lehet számukra, ha az alakuló kapcsolatban hónapokkal előre tervez a nő (legyen szó közös jövő évi nyaralásról, egy baráti pár esküvőjéről stb.)

Kedves hölgyek! Erőltessünk magunkra nyugalmat és türelmet. Az élet számos területén hasznos tanács ez, de egy kapcsolat kiforrottságához jól jön, ha a terveinket meghagyjuk magunknak és hagyjuk, hogy a közös élmények, a szenvedély, a szerelem mindezeket a felszínre hozza a férfiakban is.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!