Könnyen jött és szellemként távozott

A modern társkeresés magával hozta az arctalan ismerkedés fájdalmas tapasztalásait. A ghosting is ilyen.

Kapcsolatok jönnek és mennek az életünkben, mire úgy érezzük, hogy lehorgonyzunk valaki mellett. Amikor pedig azt hisszük, hogy megtaláltuk az igazit, csalódhatunk. Az „ami elromlik, azt megjavítjuk” elmélete a mai világban egyre inkább nem működik, ezt mutatja a válások száma is. Ugyanakkor már a kapcsolatok alakulása, az udvarlási szokások is egészen megváltoztak. Amióta az internet is bekúszott, mint lehetséges ismerkedési platform, azóta könnyebb az ismerkedés, de a szakítás is.

Online ismerkedés
Kép forrása: Pexels

Már, ha valaki eljut arra a pontra, ugyanis az arctalanság egészen más cselekedetre is sarkallhat. Felütötte a fejét a ghosting. Olyan újfajta randitrend, amely során a kölcsönös érdeklődés olyan magas szintűvé válik, hogy a találkozás, vagy akár a párkapcsolat is szóba kerül. Minden jól halad egészen addig, amíg az egyik fél váratlanul, minden előjel nélkül köddé válik. A kommunikáció addig megszokott formájára nem reagál, megszűnik létezni. Szellemmé válik.

Fájdalmas XXI. századi tapasztalás ez annak ellenére, hogy a szó nélküli felszívódás mindig létezett. A különbség az ismerkedés színterében van. Az internet lehetőséget ad az arctalanságra, egy egészen más személyiség és élet közvetítésére, mint amivel az illető rendelkezik. A hamis kép kialakításával nemcsak azt veri át, akivel kapcsolatba lép, hanem saját magát is. Bármennyire komolyan gondoljuk a párkeresést és ebben az online társkereső felületek segítségét is igénybe vesszük, mások életébe nem látunk bele. Ahogy az életüket sem ismerjük, úgy azt sem, hogy milyen szándékkal vannak jelen ezeken az oldalakon. Ismerkedéskor tiszta lappal indítunk és kénytelenek vagyunk azt elhinni, amit megosztanak velünk. Éppen emiatt olyan furcsa, amikor a napokon, heteken vagy akár hónapokon át tartó kellemes csevegések és a találkozás kilátásba helyezése után egyik pillanatról a másikra megszűnik létezni mindez.

Miért fáj egy „szellem” távozása?

Miért válik valaki szellemmé, aki társkeresőn keresgélt? Sokféle ok lehet, de szinte biztos, hogy az, akit faképnél hagynak, magát titulálja kevésnek, nem jónak. Ez azonban inkább arról a félről szól, aki váratlanul és szó nélkül felszívódik. De akkor miért fáj annyira? Hiszen úgy ér véget valami, hogy igazán még el sem kezdődött.

Ha már vágyunk egy társra és erre igyekszünk megadni az esélyt a társkeresőn, akkor igazi öröm, ha egy értelmes személlyel lépünk kapcsolatba. Az ismerkedésnek ez a könnyű és gyors módja azonban fájdalmas lelki folyamatot indíthat be, ha elszenvedjük a ghoslintgot. Úgy éljük meg, mintha igazi szakítás lenne annak kivételével, hogy egyáltalán nem ismerjük az okokat. Az elkövető minden bizonnyal érveket tudna felsorolni, hogy miért fordult ki a kialakított helyzetből. Azonban az, aki elszenvedi mindezt, ott marad kapaszkodó nélkül. Semmiféle magyarázatot nem kap, mint ahogy életjelet sem. Egészen rémísztő tud lenne, ha huzamosabb ideig napi szintű kommunikáció zajlott a felek között. Baja történt? Ennyire elfoglalt?

Az online ismerkedés során kialakítunk magunkban egy képet a másik személyről és ha az szimpatikus, egyre inkább kapcsolódni szeretnénk hozzá. A kölcsönösség pedig azt mutatja, hogy szabad az út. Ennek mentén járva éljük bele magunkat egyre inkább, hogy végre alakulhat a magánéletünk. Magabiztosabbá válunk a kommunikáció és a kitárulkozás során. De ha ghosting áldozatává válunk, akkor hirtelen rántják ki alólunk a talajt és ez a biztonságérzet megszűnik létezni, ahogy a bizalom is gyengül. Sajnos nemcsak afelé, aki ilyen alattomosan tűnik el, hanem mások felé is.

Ghosting
Kép forrása: Giphy

Ennél még egy veszekedés is sokkal jobb, hiszen akkor van lehetőség a reakcióra, a másikét is látjuk, halljuk és van benne impulzus. Amikor ignorálnak, akkor ez nincs meg. Csupán magunkban gyárthatunk teóriákat, hogy mi történhetett.

Feldolgozási stratégia

Soha nem kellemes megtapasztalni a szakítás semmilyen formáját sem. A ghosting azért még rosszabb, mert fogalmunk sincs, hogy mi van a háttérben. Ennek fényében persze nem élhetjük le az életünket, és arra sincs ráhatásunk, hogy mások hogyan cselekednek. Nem hibáztunk, semmi rosszat nem tettünk. Ez a viselkedés nem rólunk szól, hanem az elkövető aktuális lelki állapotáról vagy pedig arról, ahogyan másokkal akar vagy képes kapcsolódni. Ez egy fájdalmas jel arra, hogy a ghostingoló nem érett meg egy komoly kapcsolatra, vagyis örüljünk neki, hogy még az igazi szerelem kialakulása előtt kiderült minden.

Borítókép forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között