Barion Pixel Mit tehetsz, ha kérésed ellenére nyuszit kap húsvétra a gyerek? – Coloré

Mit tehetsz, ha kérésed ellenére nyuszit kap húsvétra a gyerek?

2022. 04. 16.

Mit tehetsz, ha kérésed ellenére nyuszit kap húsvétra a gyerek? Sokan ilyenkor elengedik vagy megsütik, pedig a nyúl is lehet kiskedvenc. Mutatjuk, hogyan.

A legtöbb gyerek húsvéti kívánságlistán szerepel az élő kisnyuszi, csakhogy sokan nem gondolják át, mennyi törődést és figyelmet igényelnek ezek az élőlények. Összegyűjtöttünk pár tippet és hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit tehetesz, ha kérésed ellenére nyuszit kap húsvétra a gyerek.

Mit tehetsz, ha nyuszit kap húsvétra a gyerek?

Szerezd be az alapvető eszközöket

A nyulakat sokan igénytelen állatoknak tartják, ám ez nem igaz, nekik is szükségük van bizonyos dolgokra az egészséges környezethez, na és persze ahhoz, hogy otthonosan érezzék magukat. A nyúltartás alapvető kellékei a nyúlketrec, futókerék, alom és kaparókanál, etetőtálak, nyúleledel, játékok, rágófa, széna, kefe, itató, tisztító spray-k és természetesen a hordozó.

Mit Tehetsz, Ha Nyuszit Kap Húsvétra A Gyerek
Ha nyuszit kap húsvétra a gyerek, felelős gazdikká kell válnunk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A ketrecet nem érheti közvetlen napfény vagy hőforrás, tudniillik a nyulak könnyen hőgutát kaphatnak. Az eszköz alját be kell teríteni puha béléssel vagy alommal a megfelelő kényelem biztosítása érdekében. A nyulak jellemzően egy általuk kijelölt helyen ürítenek, például a ketrec sarkában. Emiatt a ketrecnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elkerüljük a higiénia hiányából fakadó betegségeket.

A nyulaknak folyamatosan nő a foguk, így azok koptatásáért egyfolytában kemény dolgokat kell rágniuk, például füvet, fakérget, száraz magvakat. Mindig legyen elérhető számukra friss széna vagy fű. A nyulak étrendjének nagy része zöld takarmányból áll, ezért a széna és a fű a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából is fontos.

Miután beszereztük a szükséges eszközöket, a következő lépés az állatorvos felkeresése: a nyulak könnyen elkapják a különböző vírusos és bakteriális betegségeket, nekünk pedig felelős állattartóként rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy fellépett-e nála valamilyen tünet vagy abnormális viselkedés. Bizonyos fertőzések, mint a mixomatózis, a vérzéses betegség, vagy a pasteurellosis halálosak a nyulakra, így a védőoltások döntő szerepet játszanak a komoly betegségek megelőzésében.

Mit esznek a nyulak?

Kisállat-kereskedésben kapható jó minőségű nyúleledelt, ami mellett azonban friss zöldekkel is etetnünk kell naponta kétszer, reggel és este. Az ugrifülesek kedvence például a brokkoli, a zellerlevél, a kelkáposzta, a fejes káposzta és a spárga. A gyümölcsökkel már óvatosabban kell bánni, mértékkel kaphatnak almát, szőlőt, epret és szilvát. Mindig legyen előttük tiszta, friss víz, a futókerék pedig nem csupán úri passzió, komolyan védi az egészségüket tekintve, hogy a nyulak általában a magas energiatartalmú ételeket szeretik, ezért hízásra hajlamosak. Kerüljük a túl sok magot, gyümölcsöt, sárgarépát és egyéb magas szénhidrát- és/vagy keményítőtartalmú zöldséget.

Mit Tehetsz, Ha Kérésed Ellenére Nyuszit Kap Húsvétra A Gyerek
Ha kérésed ellenére nyuszit kap húsvétra a gyerek, fontos, hogy jó minőségű nyúleledellel etessük (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Hogyan játsszunk vele?

A tapsifülesek a futókerék mellett egy kis játékkal is fitten tarthatóak fizikailag és szellemileg is. Kéthavonta célszerű cserélgetni a játékait, egy régi, használaton kívüli háztartási eszköz tökéletes lehet erre a célra. A nyulak továbbá szívesen labdáznak, játszanak a virágcseréppel, de akár apróra vágott papírral is.

Ha nyuszit kap húsvétra a gyerek, akkor a legfontosabb, hogy ne okozzunk neki stresszt. Mivel a nyulak genetikailag zsákmányállatok, nagyon visszahúzódóak, emiatt csendben, nyugodtan, türelmesen foglalkozzunk velük. Ha pedig kézbe vesszük, akkor szintén legyünk nagyon óvatosak, mert nagyon könnyen kárt tehetünk törékeny csontvázukban. Inkább engedjük, hogy kedvencünk közeledjen hozzánk a saját tempójában. Esetleg csendben üljünk mellé, szórjunk szét magunk körül egy kis zöldet, és hagyjuk, hogy az állat magától, szépen fokozatosan közelítsen. Soha ne emeljük fel a fülénél, csak két kézzel, és szigorúan csak a gerincük két oldalán. Fektessük az alkarunkra, miközben finoman a testünkhöz támasztjuk.

A házinyulak nem élik túl a vadonban

Sok nyuszitulajdonos idővel úgy dönt, hogy szabadon engedi kedvencét, mondván mégiscsak jobb neki természetes környezetében. Ez elméletben remekül hangzik, csakhogy a háziasított nyulakat halálra ítéljük döntésünkkel. Ha a házinyúl megszökik a ketrecéből, ösztönösen odút ásna, mint európai ősei, az üregi nyulak (Oryctolagus cuniculus). Csakhogy előbbi túlélési képességei nagyjából eddig terjednek: a vadon élő nyulakat védő fontos ösztönök és fizikai jellemzők mostanra teljesen elvesztek, hiszen a háziasított nyulaknak nincs szükségük ezekre a készségekre. Néhány alapvető ösztön azért megmarad; például, hogy továbbra is zsákmányállatokként viselkednek. Minden más azonban a háziasítás során teljesen kivesztek belőlük.

A másik ok, amiért nem maradnának életben a szabadban, az a bundájuk színe, ami a tenyésztésüknek köszönhető. A tenyésztők mostanra számos színű és mintázatú nyulat létrehoztak, csakhogy ezekkel nem tudnak beolvadni a környezetébe az üregi nyulakkal ellentétben. Emiatt könnyű célpontjai lesznek a ragadozóknak, például a sólyomnak, rókáknak és a vadász kopóknak. Ami az élethosszukat illeti, a gyapottfarkú nyúl (Sylvilagus spp.) körülbelül egy évet él — de maximum hármat. Ha egy házinyulat szabadon engedünk, szerencsés esetben egy év után elpusztul. A legtöbb embernek bár helyén van a szíve, de nem számolnak a fentiekkel, mielőtt elengedik a házinyulat. Pedig azok akkor vannak a legnagyobb biztonságban, valamint akkor a legboldogabbak és legegészségesebbek, ha gondjaikba vesszük őket.

Amennyiben már nem tudunk gondoskodni ugráló kedvencünkről, inkább keressük fel az Első Nyúlmentő Alapítványt – vagy a lakóhelyünkhöz legközelebbi állatvédelmi szervezetet – de semmiképp se engedjük őt szabadon, mert ezzel megöljük őket.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlepixO