Barion Pixel 5 dolog, amiért érdemes akváriumot tartani – Coloré

5 dolog, amiért érdemes akváriumot tartani

2021. 12. 11.

Ugyan rendkívül jó hatással van az emberre, ha simogathatja akár cicáját, akár kutyáját, a halféléknek is számos előnyét élvezhetjük, ami nem merül ki feltétlenül csak a látványukban.

Sokan kacérkodnak az állattartás gondolatával, ám a lakás nagysága, egy esetleges allergia, vagy a felelősségtől való félelem megakadályozza a végső döntés meghozatalát. A hezitálóknak kiváló lehet a halak tartása, mert azon túl, hogy nincs sok gond velük, több, az egészségünkre is kedvező hatással bírnak.

Csökkenti a stresszt

A stressz mindenki életében jelen van, legyen akár munkahelyre járó, otthon dolgozó, gyerekeket ellátó édesanya, vagy az elmúláson gondolkodó nyugdíjas. Ha nyomaszt bennünket valami, kiváló program a megvilágított, úszkáló halak nyugalmat árasztó látványa. Többek közt ez a nyugalmas úszkálás az oka annak, hogy fogorvosi rendelőkben és kórházakban gyakran találkozunk kisebb-nagyobb akváriumokkal, mert pozitív hatással van a szorongó, ideges betegekre.

Nyugtató hatású

Ez némiképp összefügg a stresszel, ám mégsem teljesen ugyanaz, hiszen úszkáló barátaink nézegetése olyan vizuális stimulációt jelent az agynak, ami lenyugtatja a gyerekeket, és az Alzheimer-kóros betegeknek kedvét is javítja. Olyannyira erős hatással bír, hogy még a hiperaktív gyerekeknek is előnyére válik a ,,halmozi”, ugyanis olyasfajta koncentrációt igényel a halak követése és megfigyelése, hogy az ember minden idegszálával rákapcsolódik. Ezeken felül még az alvásra is jó hatással lehet, ami a teherbírást és a teljesítményünket is erősíti.

Próbáljuk csak ki!

Megnyugtató az úszkáló halak látványa

Vérnyomáscsökkentő

Akárcsak a mély lélegzet, az akvárium is megnyugtatja az embert, és ezáltal a vérnyomást is helyre teszi. Nem csak a halak mozdulatai, hanem berendezett akvárium esetén a vízben lebegő növények is szép látványt nyújtanak, nem is beszélve arról, hogy a berendezés fénye az esti órákban különleges nyugalmat kölcsönöz a szobának, így nekünk is.

Felelősségre tanít

Ugyan korántsem jár akkora felelősséggel, mint a kutya, macska vagy akár a papagájtartás, mégis rendszert hoz az életünkbe. Azon túl, hogy naponta többször ránézünk az akváriumra és tartalmára, rendszert ad az életünknek: van valaki, aki ha nem is rohan elénk, vár minket otthon, és aki ugyanúgy fog örülni a finom falatoknak, mint bármely más háziállat. Hamar hobbivá fordulhat a haltartás, hiszen előbb-utóbb előfordulhat, hogy több fajtával kísérletezünk, de olyan szerencsénk is lehet, mint az alábbi videó feltöltőjének, akinek a hala a játékra is nyitott.

Némelyik hal még a játékra is nyitott!

Hagy nyaralni

Az előző pontból következik, hogy ugyan rendszert ad az életünknek, és ha hetekre elmegyünk, kell gondoskodni arról, hogy életben maradjon, annak semmi akadálya nincs, hogy pár napra ott hagyjuk, hiszen sokkal könnyebben meg lehet oldani a ,,távetetését” mint a többi állatnak. Ezen kívül ha társai is vannak a vízben, nem is feltétlenül szükséges a jelenlétünk, mert könnyedén elfoglalják magukat egymással, míg haza nem érünk.

Nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/csalad/kisallat/5-dolog-amiert-erdemes-akvariumot-tartani/