Barion Pixel Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális kutyafajtát? – Nyakas Gábor kutyatréner válaszol – Coloré

Hogyan válasszuk ki a számunkra ideális kutyafajtát? – Nyakas Gábor kutyatréner válaszol

2024. 04. 06.

Amikor valaki azon gondolkozik, hogy bővítené a családját egy négylábúval, akkor sokan hajlamosak csupán a kutyafajta külső jegyei alapján dönteni, azonban rendkívül fontos összehasonlítani a saját személyiségünket és életstílusunkat a kiszemelt kutyafajta személyiségjegyeivel és szükségleteivel, hiszen ez a döntés nagyban befolyásolhatja a kutyával közös életünket. Nyakas Gábor kutyatréner most megosztja a Coloré olvasóival a tanácsait arról, hogy melyek azok a szempontok, amiket mindenképp érdemes szem előtt tartani annak érdekében, hogy a kutyával való együttélés mindenki számára örömteli és harmonikus legyen.

353794806 759527859300764 8077477687458786214 N
fotó: Nyakas Gábor

Coloré: Melyik kutyafajtákat ajánlod a kezdő kutyatulajdonosoknak, és miért?

Nyakas Gábor: Soha nem kutya fajtát ajánlok kezdő tulajdonosnak. Mindig azt nézem meg milyen életkörülmények között van. Mennyit dolgozik, mennyit van otthon, mennyi szabad ideje van? A kutyát lakásban vagy udvaron fogja tartani? Hány emberrel fog élni a kutya? Miután ezeket megtudtam, ehhez mérten ajánlok méretben és habitusban is megfelelő kutyát. Először mindig arra ösztönzöm a leendő gazdákat, hogy fogadjanak örökbe. Ugyanis így kettő életet fognak megmenteni. Az egyik értelemszerűen, amit örökbe fogad, a másik, aki annak a helyére bemehet a menhelyre. 

Coloré: Ha valaki aktívabb életmódot él, akkor neki milyen típus ajánlott?

Nyakas Gábor: A második kérdésre a válasz adódik az első kérdésből. Itt megjegyezném közel sem biztos, hogy egy aktív életmódot élő embernek minden esetben aktív kutyára van szüksége!

322963305 542838037884203 1448265567701443202 N
fotó: Nyakas Gábor

Coloré: Melyik kutyafajták alkalmasak családi környezetbe, kisgyerekekkel együtt?

Nyakas Gábor: Ennél a kérdésnél megint csak azt tudom mondani, hogy nem szabad kutyafajtákra lebontani. Természetesen vannak olyan fajták, amelyek nagyon alkalmasak kisgyerek mellé, de számtalan olyan esettel találkoztam, amikor mégsem vált be egy sokak által preferált fajta! Ez azért van, mert soha nem fajtát választunk, hanem egyedet. Vagyis a fajtánál sokkal fontosabb, hogy olyan egyedet válasszunk, amely megfelelő kisgyerekek mellé. Terhelhető az idegrendszere, mentálisan és fizikálisan is kiváló egészségnek örvend. Általában azt szoktam javasolni, hogy gyermekek mellé kis testű kutyát válasszunk, lehetőleg leellenőrizhető szülőktől, akik maguk is elég nyugodtak és kiegyensúlyozottak. Hiszen a kölyökkutya hamar felnő, és azt szeretnénk, ha felnőtt korában is megbízható, nyugodt, kiegyensúlyozott kutya maradna, mindig kérjük szakember segítségét itt is.

Coloré: Vannak olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten idősebb embereknek vagy nyugodt életmódot élőknek javasoltak?

Nyakas Gábor: A negyedik kérdésre a válasz megtalálható az első háromban. Itt talán még azt emelném ki, hogy célszerű megint örökbe fogadni kutyát, amelyik egy kicsit idősebb így elkerüljük a kölyök korból adódó nagy energiákat és az ebből következő nehézségeket. Egy idősebb embernek szerencsés már egy nyugodtabb kutyát magához vennie. Méretben sem ajánlok nagy kutyát, hogy fizikálisan is bírjon vele, ne rántsa el vagy lökje fel, ha ráugrál.

322386839 516563773789709 8567603834298008479 N
fotó: Nyakas Gábor

Folytatás a következő oldalon!