Kijár az extra figyelem és gondoskodás a háziállatainknak is!

Gazdája vagy egy háziállatnak? Felelősséget vállaltál érte egész élete végéig. Az etetésen, itatáson kívül még sokféleképp szükséges róluk gondoskodni.

Természetesnek tartjuk, hogy a hideg beálltával fűtjük otthonainkat, melegebb ruhákba burkolódzunk, de ugyanígy gondoskodnunk kell állataink téli védelméről is. Esetükben ez kicsit mást jelent:

Séta a hóban
Téli mozgás / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Fedél

A kutyáink és macskáink normál élettere mindenképp a természet, mégis nagyon sok kedvenc él az emberrel közös háztartásban. A kint tartott kutyák esetében szükséges záraz, széltől védett búvóhely biztosítása. Ez még mindig nem elegendő: ahhoz, hogy jól érezzék magukat kint is, úgy szükséges a kutyaházat elkészíteni, hogy az az eb testméretének megfelelő legyen, vagyis se túl nagy, se túl kicsi. Barkácsüzletekben hőszigetelt kutyaól készen beszerezhető, de ha már van helye, akkor semmiképp se ruhadarabokkal béleljük ki azt, mert a kutya nedves lábakkal mászkál ki és be. Az anyag átázik és nemhogy meleget nem nyújt, de még megfázást is eredményezhet. Javasolt a szalmával való szigetelés. A kint tartott ebek nem mindegyikének van saját házikója, ők bejáratosak lehetnek a garázsba, a kazánházba vagy akár a házba is. Ez is egy jó megoldás a nagy hidegben.

Megfelelő méretű kutyaól
A jól bélelt és megfelelő nagyságú ó életet ment / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A nagyon fiatal vagy nagyon idős állatoknak mindenképp meleg és biztonságos helyre van szükségük, ahogyan kiemelt figyelmet érdemelnek a rövidszőrű és az alapbetegséggel rendelkező állatok is.

Élelmezés

Az étkeztetésre is nagyobb figyelmet kell fordítani. Ez azt jelenti, hogy ki kell egészíteni a kutyusok, cicusok táplálékát esszenciális zsírsavakkal és több fehérjével. Jóval bőségesebb adagban kell gondolkodni, mint melegebb időben. Ez főleg a kint tartott állatok esetében fontos.

Itatás

Ha annyira hidegre vált az időjárás, hogy fagyveszéllyel is számolni kell, az a kint tartott kedvencek esetében azt is jelenti, hogy az ivóvizükre különösen oda kell figyelni. Naponta többször is langyosabb vízzel kell megkínálni, hogy inni tudjanak.

Egészségügyi ellenőrzés

A hideg ronthat a kint tartott állatok egészségi állapotán. Egy amúgy is fennálló ízületi gyulladás tünetei például romolhatnak. Mindenképp szükséges állatorvosi ellenőrizésen megjelenni, így még idejében tetten érhető bármilyen jellegű probléma. Ezen felül pedig az évente amúgy is szükséges féregtelenítés, oltások beadás és az esetleges táplálékkiegészítők adagolására is rákérdezhetünk.

Ruházkodás

A főleg bent élő állataink védelmét segíti a kabátok, ruhák használata. Nem csupán divathóbort, hanem a kopasz vagy rövidszőrű állatok számára plusz védelmet jelent. Sőt, a rövidlábú kedvencek esetében nagyobb a kihűlés veszélye, így jó szolgálatot tesznek a flancolásnak tűnő ruhadarabok.

Divatos megjelenés és védelem a kutyaruha
Nagy hidegben felfér a kabát is / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A vízálló anyagú kutyacipő kényelmes és hasznos, ha az állatunk már hozzászokott. Nemcsak a hidegtől védi meg a tappancsokat, hanem a só általi kimarástól is. Cipő használata nélkül pedig arra kell ügyelni, hogy a lábujjak közötti szőrt minél rövidebbre nyírjuk, amellyel megakadályozható, hogy arra a hó ráragadjon. Séták után nem elhanyagolható mozzanat a mancsok alapos megtörlése. Nemcsak a koszt, de a nedvességet is fel kell itatni. A lakásban élő kutyusok esetében akár a lábak és a has aljának mosása is indokolt lehet.

Kutyacipő hóban és hidegben
Szükséges védelem a mancsok számára / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Autó

Ami még nagyon fontos a kijáró vagy kint élő cicák esetében, hogy mielőtt használatba vennénk az autónkat, a beindítás előtt érdemes a motortérbe bepillantani, mert a melegebb hely csábító lehet a macskák számára. Az autó motorjának beindítása viszont halálos is lehet az ott megbújó cicák számára. Az abroncs tetejére is felmászhatnak, amely ugyancsak veszélyes a testi épségükre nézve, ezért ebben az időben még az autóval való elindulás is kicsit nagyobb figyelmet érdemel.

Otthon

Gondoskodjunk arról, hogy a fagyállót kutyától, macskától mentes helyen tároljuk. Ugyanígy érdemes a vegyszereket is elzárva tartani. A fűtési szezonban a kályhát, kandallót tegyük kutya-, macskabiztossá. Azaz úgy kell elkeríteni, hogy az állatoknak ne essen baja.

Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!