Nem szobatiszta a cicád? Több oka is lehet

2021. 09. 27.

Van úgy, hogy mindent aszerint csinálunk, ahogy a nagy könyv írja: alvás, evés és játék után alomra tettük, mégis ott intézi a dolgát a cicánk, ahol éppen kedve szottyan. Rendszeresen takarítjuk az almot, ha éppen szükséges, a kis kedvencünk egészséges, mégsem mennek gördülékenyen a dolgok. Ennek több oka is lehet.

(H)almozottan hátrányos helyzet

Rendkívül fontos, hogy a macskaalom könnyen megközelíthető, csendes és világos helyen legyen. Nem hátrány, hogy ha a cica amúgy is gyakran kószál arra, hiszen minél inkább otthon érzi magát, annál magabiztosabban használja rendeltetésszerűen a számára kirendelt vécét. Könnyen előfordulhat, hogy egy trauma kötődik az alom helyéhez, és emiatt nem használja a cica, ilyenkor érdemes áthelyezni máshová, és többször megmutatni neki, hátha ott bátrabban használja. Az áthelyezésnél nagyon figyeljünk oda arra, hogy a ne legyen közel az etetőtálhoz, mert a szagok találkozása bonyodalmat okozhat.

Az én házam

Nem csak a kutyák védik a saját területüket, hanem a macskák is – már ha van nekik. Amennyiben a cica nem érzi úgy, hogy van a lakásban egy saját kialakított helye, joggal gondolhatja úgy, hogy ő választ magának: ilyenkor történik az, hogy neki tetsző helyen végzi el a dolgát. Ebben az esetben érdemes venni egy kibélelt kosarat, amiben kényelmesen elfekhet.

Akkor is előfordulhat baleset, ha változás történik a családban: ha újabb háziállat vagy kisbaba érkezik, egyfajta traumát idéz elő a macska életében, de az is rossz hatással lehet, hogy ha a gazdájának valamilyen oknál fogva a megszokottnál kevesebb ideje jut rá.

Nem csak pár kutyafajta, hanem a macskák is hajlamosak a bosszúból pisilésre: ilyenkor kis barátunk tettének teljes tudatában cselekszi azt, amit. Fiú macskáknál nem ritka, hogy a házban élő másik hímnemű egyed ágyában jelzi, hogy ki az úr a háznál. Ilyenkor érdemes ivartalanítani a cicánkat, mert egyszerűbb ez a megoldás, mint megkezdeni egy bizonytalan kimenetelű leszoktatási procedúrát.

Adorable,cat,near,litter,tray,indoors.,pet,care
Fotó: Shutterstock

Lakva ismerszik meg

Amikor hazavisszük cicánkat, érdemes lépésről-lépésre megismertetni vele a házat. Ha egyszerre rázúdítjuk a területet, hogy bátran járja be, ahogy jónak látja, könnyedén hiheti azt, hogy minden az övé, és bárhová üríthet. Ha új cicát hozunk a házba ajánlott egy ideig egy szobában tartani, majd fokozatosan kinyitni neki a világot, így azt mindig tudni fogja, hogy az alom mire való, és mindig vissza fog járni.

Magával az alommal is lehet probléma, nem csak a helyével és a típusával, hanem a kialakításával is. Egy fedett macskavécé nem feltétlenül nyeri el kedvencünk tetszését, mert bezártság érzését adhatja, különösen azért, mert ha bemegy, akkor a háta van a bejárat felé, így nem látja, hogy támad-e valaki. Ilyen esetben tegyük szabaddá az almot, hátha így kényelmesebben használja. A berendezés mérete is lehet zavaró cicánk számára: ha nem fér el benne kényelmesen, könnyen lehet, hogy másik helyet választ magának.

Bármely változtatást is próbáljuk meg a fentiek közül, mindenképpen adjunk időt háziállatunknak, hogy megszokhassa, és válaszolhasson az új helyzetre. Ha szerencsénk van, valamelyik tanács megoldást kínálhat problémánkra.